Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Σίσι ζητάει "γη και ύδωρ" από τους Τούρκους

Παρά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «νέα εποχή» στις σχέσεις Άγκυρας και Καΐρου Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαφωνούν και περιμένουν από την Τουρκία να κάνει πολλαπλά βήματα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των Αιγυπτιακών αιτημάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας την έναρξη μίας νέας εποχής στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις. Ωστόσο, η χλιαρή απάντηση του Καΐρου εγείρει ερωτηματικά για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.

O περιφερειακός εμπειρογνώμονας Steven A. Cook είπε ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλά αιγυπτιακά αιτήματα προτού αποκατασταθούν οι διμερείς δεσμοί.

Αυτό περιλαμβάνει και τον τερματισμό των εκπομπών από τη χώρα εναντίον του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι και της κυβέρνησής του, που συντονίστηκαν ως επί το πλείστον από δίκτυα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Τουρκία και μια παράδοση προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Cook.

https://www.youtube.com/watch?v=U6TBovEhNRk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Cook, ερευνητής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στη θέση του οδηγού στη διαδικασία συμφιλίωσης και, μέχρι στιγμής, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την απόδοση της Άγκυρας.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν υπήρξε ουσιώδης αλλαγή στη σχέση μεταξύ των χωρών και δεν θα υπάρξει έως ότου η Τουρκία ικανοποιήσει τα αιτήματα της Αιγύπτου, δήλωσε ο Cook.

Οι θετικές αναφορές προόδου προέρχονται κυρίως από την τουρκική πλευρά, αλλά οι Αιγύπτιοι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί στις συνομιλίες, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν διαρραγεί από τότε που ο Ελ Σίσι ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013 και ξεκίνησε καταστολή σε βάρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

https://www.youtube.com/watch?v=glNNy4QmDS8

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον εκτοπισμένο Αιγύπτιο ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι, αντιτάχθηκε στη στρατιωτική ανάληψη εξουσίας και έχει συχνά καταγγείλει τον Ελ Σίσι ως δικτάτορα. Η Τουρκία έκτοτε έχει γίνει ένα ασφαλές «λιμάνι» για εξόριστους Αιγύπτιους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Καΐρου.

Ωστόσο, η Τουρκία επιδιώκει τώρα μια προσέγγιση καθώς θέλει να διαιρέσει τον αναδυόμενο συνασπισμό μεταξύ της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, δήλωσε ο Cook.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι η σύγκρουση στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα έχει υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Cook υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος ακολουθεί μια σκληρή γραμμή ενάντια στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα αντιτίθεται στη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της διοίκησης της Τρίπολης. Η συμφωνία, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, παρέχει στην Τουρκία πρόσβαση σε ύδατα της Λιβύης και διέρχεται από περιοχή που ανήκει στην Αθήνα.

Ο Ερντογάν φιλοξένησε τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah στην Άγκυρα τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη στρατιωτική και οικονομική κυριαρχία της Τουρκίας στη χώρα. Περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση της συνεργασίας συζητήθηκαν κατά τη διήμερη επίσκεψη, σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

https://www.youtube.com/watch?v=77VXBnUYZqk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ