Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Αθήνα & κοινοβούλιο Λιβύης ετοιμάζουν κίνηση-ματ για τις θαλάσσιες ζώνες

Ένα τεράστιο παιχνίδι διαδραματίζεται αυτήν την περίοδο με επίκεντρο την Λιβύη και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού η Ελλάδα (σύμφωνα με μεγάλο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων) φέρεται να κινείται "προς μια πιθανή προεργασία για την υπογραφή νέας θαλάσσιας συμφωνίας με το λιβυκό κοινοβούλιο".

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε βέβαια μεγάλη οργή και δέος στην Άγκυρα, η οποία προχθές υπέγραψε αμυντική και οικονομική συμφωνία με την Τρίπολη, για την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων με τον Λίβυο πρωθυπουργό, ο οποίος όμως δεν είχε το δικαίωμα αυτό, αφού είναι “μεταβατικός”.

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου Mohammed Menfi, δήλωσε την Τετάρτη ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, απορρίπτοντας τις έντονες φήμες για προετοιμασίες για την υπογραφή θαλάσσιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Όπου υπάρχει “καπνός” όμως υπάρχει και “φωτιά”, αφού ο Ακίλα Σαλέχ διατηρεί θαυμάσιες σχέσεις με την Ελλάδα (όπως και ο στρατηγός Χαφτάρ), ενώ στηλιτεύει καυστικά συνεχώς τόσο το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και την παρουσία των Τούρκων στρατιωτικών στην χώρα, αφού η τουρκική πλευρά συμπεριφέρεται ως “κατοχική δύναμη”.

Ο Μένφι τόνισε ότι ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε στη Γενεύη δεν επιτρέπει στο Προεδρικό Συμβούλιο να υπογράψει συμφωνίες με άλλα κράτη, προσθέτοντας ότι η Λιβύη είναι πρόθυμη να ενεργοποιήσει κοινές επιτροπές με την Ελλάδα για να ανοίξει το δρόμο για τυχόν επερχόμενες συμφωνίες με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.

Η δήλωση του ελέγχεται όμως, αφού ο Λίβυος πρωθυπουργός δηλώνει ότι στηρίζει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, αλλάζοντας λίγο στην στάση του με την δήλωση περί "ειρηνικής απόφασης των εμπλεκομένων χωρών". 

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Λίβυο μεταβατικό πρόεδρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al-Menfi είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι διμερείς σχέσεις, η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Λιβύης, το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι περιφερειακές εξελίξεις.

"Ήταν μια ευκαιρία που βρισκόταν στην Αθήνα και μάλιστα για να χτίσουμε μετά από την εξαιρετικά καλή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Μένφι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου", ανέφερε ο κ. Δένδιας, οι κινήσεις του οποίου δείχνουν αναβρασμός για το "καυτό" για την Ελλάδα θέμα ενώ ο ίδιος μεταβαίνει στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις.

“Βράζει” το πολιτικό σκηνικό στην Λιβύη λόγω Τουρκίας που ετοιμάζεται να λάβει μεγάλο ποσό από την Τρίπολη

https://twitter.com/LibyaReview/status/1383126941818032131

Παρόλα τα ταξίδια του μεταβατικού Λίβυου πρωθυπουργού στο εξωτερικό, στην Λιβύη έχουμε μια μεγάλη υποβόσκουσα ένταση και ισχυρές διαφωνίες για την παρουσία των Τούρκων στην χώρα, οι οποίες ενδέχεται να τινάξουν τα πάντα στον “αέρα”.  

Συγκεκριμένα, ο Λίβυος βουλευτής, Saeed Imghib, εξέφρασε την έκπληξή του για τη σχέση μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (GNU) και της Τουρκίας.

Προειδοποίησε δε ο ίδιος ως επικεφαλής ομάδας βουλευτών, να μην υιοθετηθεί ο προϋπολογισμός της μεταβατικής κυβερνήσεως, λόγω φόβων για την εκταμίευση μεγάλων ποσών χρημάτων προς την Άγκυρα.

«Τους ακούσαμε να επαναλαμβάνουν στην παράδοση και σε τελετές τη φράση «Θα ολοκληρώσουμε την πορεία του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA)», αλλά είπαμε «αυτές είναι μόνο τυχαίες φράσεις που ακούμε συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις», έγραψε ο Imghib σε ανάρτηση στο Facebook.

«Μετά διαπιστώσαμε ότι το εννοούν, ενώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Τουρκία βλέπει την σημερινή κυβέρνηση Dbaiba ως επέκταση της κυβέρνησης του Fayez Al-Sarraj και όχι ως κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας.

Εδώ πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η κυβέρνηση Σάρατζ υποστήριζε τις πολιτοφυλακές και πλήρωνε μισθοφόρους, κλείνοντας τα μάτια σε λαθρεμπόριο καυσίμων και ανθρώπων, ενώ δεν κούνησε το δάχτυλο της για να αντιμετωπίσει τους κλέφτες και την κλοπή κρατικών χρημάτων.

Επομένως, δεν πρέπει να γίνεται λόγος για  έγκριση του προϋπολογισμού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, γιατί γνωρίζουμε πώς θα δαπανηθεί εκ των προτέρων( Τουρκία)», κατέληξε ο ίδιος.

Από ότι συμπεραίνουμε ο Λίβυος πρωθυπουργός μετέβη στην Άγκυρα για να υπογράψει εκτός όλων των άλλων, και την παράδοση μεγάλου χρηματικού ποσού για την τουρκική “προστασία” στην χώρα, ενώ υπέγραψε και την υποθήκευση λιβυκών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και υποδομών.

Ο Ερντογάν μαζεύει χρήμα από παντού και δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα “αρμέξει” τον λιβυκό λαό για να σώσει την εξουσία του από την επερχόμενη οικονομική καταστροφή.

ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα όμως έχουν άλλα σχέδια τα οποία θα δούμε πιθανότατα το επόμενο διάστημα στην περιοχή του λιβυκού εδάφους και κυρίως της λιβυκής ΑΟΖ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ