Ο πρέσβης της Ουκρανίας Αντρέι Μελνίκ δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι η χώρα θα εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα δημιουργώντας μια "δύναμη αποτροπής", αν δεν καταφέρει να γίνει δεκτή από μια ισχυρή συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ.
Για τον Ουκρανό διπλωμάτη το Κίεβο δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση για να προασπίσει το ουκρανικό έδαφος από την ρωσική επιθετικότητα.
Αυτή η δήλωση εκτιμούν γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές αμυντικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι αποσκοπεί στην πρόκληση μέγιστης πιέσεως στην δύση να αποδεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το meta-defense.fr.
Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές ότι ο Ουκρανός πρώην αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι το Κίεβο έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομικές βόμβες και πυρηνικές κεφαλές, ενώ σημείωσε ότι δε θα πρέπει να το αποτρέψουν πιθανές διεθνείς κυρώσεις.
Τη θέση ότι το Κίεβο έχει την πνευματική, την οργανωτική και την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει και να παράξει πυρηνικά όπλα, είχε εκφράσει εδώ και μεγάλο διάστημα ο πρώην απεσταλμένος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, Πέτερ Γκαρασκούκ.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ( 2018) στο ουκρανικό δίκτυο Obozrevatel TV, ο Γκαρασκούκ είχε υποστηρίξει ότι εκτός από το να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, το Κίεβο είναι σε θέση να αναπτύξει πλήρως λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους.
Παράλληλα, τόνισε ότι η μοναδική μονάδα κατασκευής διηπειρωτικών βαλιστικών πυραύλων (ICBM) βρίσκεται στην Ουκρανία και ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα δεν μπορούν να κατασκευάσουν ανάλογα όπλα όπως οι πύραυλοι «Satan-class ICBM».
Πληροφορίες για την αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία
Σήμερα, 160 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε μόνιμη βάση στην ουκρανική επικράτεια, και εάν κριθεί απαραίτητο, αυτό το σώμα θα αυξηθεί.
Αυτήν την δήλωση έκανε η επικεφαλής της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ουκρανία Christina Queen κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αυτήν, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.
“Εάν η κατάσταση αλλάξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στην Ουκρανία”, τόνισε η ίδια.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης Denis Shmyhal, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επεκτείνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον ουκρανικό στρατό με Αμερικανούς εκπαιδευτές.
Εν τω μεταξύ, το Κογκρέσο αύξησε τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, και τώρα θα διαθέσει επιπλέον 150 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Άρθουρ Φέρσμποου, πρώην Αμερικανός πρέσβης με θητεία στην Ρωσία, ανέφερε την ειλημμένη πλέον επιστροφή του Ντονέτσκ στον έλεγχο του Κιέβου, επιβεβαιώνοντας αυτά που έγραφε το Πενταπόσταγμα από τον Οκτώβριο.
Σε συνέντευξη του, ο ίδιος τόνισε ότι η επίμαχη περιοχή των ρωσόφωνων θα επιστρέψει στον ουκρανικό έλεγχο υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε το πως θα συμβεί αυτό, αφού μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη για παράδειγμα, θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ η διενέργεια συζητήσεων για το θέμα φαίνονται ακόμη μακριά στον ορίζοντα.
«Το Ντονέτσκ μπορεί να επιστραφεί στην Ουκρανία υπό τη κυβέρνηση του Τ. Μπάιντεν. Είμαι λίγο λιγότερο απαισιόδοξος για την Κριμαία,και νομίζω ότι μια ανάλογη διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο», είπε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης.
ΗΠΑ και Ρωσία έχουν έρθει σε μια κατάσταση ευθείας αντιπαράθεσης με θέμα την Ουκρανία, την Κριμαία και την περιοχή της Μαύρης θάλασσας, προμηνύοντας σαφώς άσχημες εξελίξεις σε ακόμα μεγαλύτερη έκτασης περιοχή που θα περιλαμβάνει πιθανόν μέρος των Βαλκανίων και την Α.Μεσογείου όπως όλα δείχνουν.