Τουρκικά δικαστήρια εξέδωσαν ποινές συνολικής διάρκειας 506 ετών σε 152 μαθητές μεταξύ 2015 και 2019, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TİHV)
Η έκθεση με τίτλο «Παραβιάσεις της Ελευθερίας της Έκφρασης, της Συνέλευσης, της Διαδήλωσης και της Στόχευσης Σπουδαστών (2015-2019)» αποκάλυψε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα 3.102 φοιτητών στην Τουρκία μεταξύ του 2015 και του 2019.
Οι 2.077 μαθητές συνελήφθησαν λόγω συμμετοχής σε πολιτικές δραστηριότητες κατά την πενταετή περίοδο. Από αυτούς τους μαθητές 203 που συνελήφθησαν, ενώθηκαν δικαστικές υποθέσεις κατά 658 και σε 152 από αυτούς εκδόθηκαν συνολικά 506 χρόνια φυλακή ανέφερε η έκθεση.
«Στην Τουρκία, ο νόμος χρησιμοποιείται ευρέως και συστηματικά ως μέσο καταπίεσης προκειμένου να περιοριστεί το πεδίο δημοκρατικής ιθαγένειας. Εκδηλώσεις όπου οι ιδέες που επικρίνουν την κυβέρνηση και τις πολιτικές της εκφράζονται δημοσίως, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες και οι δραστηριότητες των αντιφρονούντων ενώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ποινικοποιούνται με τη μετατροπή τους σε θέματα ποινικής έρευνας », υποστήριξε ο TİHV.
Μεταξύ των κατηγοριών που ασκούνται πιο συχνά εναντίον των μαθητών που παρακολούθησαν πολιτικές δραστηριότητες στην Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι «προσβάλλουν τον πρόεδρο», «αντιστέκονται σε έναν αξιωματικό», «διάδοση προπαγάνδας για παράνομη οργάνωση» και «ένταξη σε παράνομη οργάνωση. "
Η έκθεση τόνισε ότι τουλάχιστον 23 μαθητές σκοτώθηκαν μεταξύ του 2015 και του 2019 ενώ παρευρέθηκαν σε συνελεύσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
«Στα πέντε χρόνια που αναφέρεται στην έκθεση, συνολικά 720 μαθητές τραυματίστηκαν στην Τουρκία σε 84 διαφορετικά περιστατικά», ανέφερε επίσης το TİHV, σημειώνοντας ότι 252 από αυτούς τους μαθητές υπέστησαν επίθεση στις πανεπιστημιουπόλεις τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε 62 από αυτά τα περιστατικά, οι επιτιθέμενοι ήταν αστυνομικοί, ενώ οι δράστες ήταν ομάδες πολιτών στις υπόλοιπες 22 περιπτώσεις.
Πέντε τοις εκατό των περιστατικών προκλήθηκαν από ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας, ενώ οι μαθητές δέχτηκαν επίθεση τόσο από αστυνομικούς όσο και από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας στο 3% των περιπτώσεων, ανέφερε περαιτέρω η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση TİHV, οι 10 επαρχίες στην Τουρκία όπου παραβιάστηκαν περισσότερο τα δικαιώματα των μαθητών ήταν η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, το Σμύρνη, η Αττάλεια, το Εσκίσεχρ, η Άντανα, το Ντιγιαρμπακίρ, ο Μερσίν, ο Βαν και ο Κοκαέλι.
Οι πέντε κορυφαίες πανεπιστημιουπόλεις όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων ήταν το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το Πανεπιστήμιο Ege, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (ODTÜ) και το Πανεπιστήμιο Akdeniz.