Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Συνεχίζονται οι εργασίες για την αναστήλωσή της

Το αρχικό κωδωνοστάσιο ύψους 90 μέτρων του Eugène Viollet-le-Duc ανεγέρθηκε το 1859 και αυτή ήταν η τελευταία σε μια μακρά σειρά αντικαταστάσεων που είχαν ανυψωθεί κατά τη διάρκεια των 850 ετών της ζωής του γοτθικού καθεδρικού ναού.

Για ένα διάστημα από τότε που το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO παραδόθηκε στις φλόγες, μια συζήτηση μαινόταν για το αν θα το κωδωνοστάσιο επρόκειτο να αντικατασταθεί όπως ήταν ή στη θέση του θα έμπαινε κάτι πιο σύγχρονο. Τον Ιούλιο του 2020 αποφασίστηκε ότι το κωδωνοστάσιο θα ξαναχτιζόταν όπως ήταν πριν από τη φωτιά. Φυσικά, η προσκόλληση στην ιστορική ακρίβεια έχει φέρει μαζί της μια σειρά από νέα προβλήματα.

Στην προσπάθεια για την επισκευή της Παναγίας των Παρισίων πριν από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, οι αξιωματούχοι «χτενίζουν» αρχαία κρατικά και ιδιωτικά δάση για έως και 1.000 βελανιδιές ηλικίας 150 έως 200 ετών για την αντικατάσταση του στύλου, που θα μπουν στη θέση των τριγωνικών ξύλινων στηριγμάτων που στήριζαν την οροφή του καθεδρικού ναού. Συνολικά, θα απαιτηθούν περίπου άλλες 1.500 βελανιδιές.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα δέντρα που χρειάζονται για τον κορμό πρέπει να είναι έχουν πλάτος μεταξύ 50 και 90 εκατοστών και πρέπει να κοπούν πριν ο σφρίγος ανέβει μέσα από τον κορμό τον Μάρτιο (έχασαν τον στόχο φέτος). Αφού κοπούν, οι κορμοί πρέπει να στεγνώσουν για 12 έως 19 μήνες πριν μπορέσουν να μετατραπούν σε δοκούς.

Κατά τη στιγμή της γραφής, οι βελανιδιές 85-150 ετών (59 από το δάσος Villefermoy και 26 από δάση που ανήκουν στο Εθνικό Δασικό Γραφείο) έχουν ήδη κοπεί. Ο αργός ρυθμός της παράδοσης των δέντρων φαίνεται να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά τώρα το βασικό ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση των υπολειμμάτων του κτιρίου, καθώς τα λιωμένα υλικά της σκαλωσιάς που είχαν κολλήσει στον καθεδρικό ναό, αφαιρέθηκαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της πανδημίας.

Οι εργασίες αποκατάστασης δεν είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν πριν από το 2022. Στις 2 Απριλίου, ο πρύτανης της Notre Dame Πατρίκ Σοβέ παραδέχτηκε στο Associated Press ότι οι προσπάθειες αναστήλωσης θα μπορούσαν να διαρκέσουν από 15 έως 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ