Σε τουλάχιστον 11 νεκρούς και 4.000 τραυματίες, εκ των οποίων 400 είναι σε «κρίσιμη κατάσταση», ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός των εκρήξεων βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπάσεμ Γκάνεμ, σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, με τους New York Times να δείχνουν το Ισραήλ.
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν χθες Τρίτη (17.09.24), ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην εφημερίδα New York Times.
Μάλιστα, οι πηγές, οι οποίες διατηρούν την ανωνυμία τους, έδωσαν κάποιες λεπτομέρειες για την επιχείρηση αυτή άνευ προηγουμένου στο Λίβανο, την ευθύνη για την οποία ήδη το λιβανικό σιιτικό κόμμα επέρριψε ήδη στο Ισραήλ.
Από την επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ενώ άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 400 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.
Μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης, έως και 57 γραμμάρια, τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία των βομβητών αυτών, μαζί με πυροκροτητές, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Στις 15:30 στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να εστάλη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τις να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα, και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τις πηγές.
Πάνω από 3.000 δείγματα, κυρίως του μοντέλου AP924, είχαν παραγγελθεί από το λιβανικό κίνημα στην εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν, πάντα κατά τους New York Times.
Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας συνάδουν με τη θεωρία, που διατύπωσαν αρκετοί ειδικοί χθες, κατά την οποία οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολά και να σχεδιάσουν την ενέργεια.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα τόνισε νωρίτερα χθες ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν μέρος παρτίδας η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολά, αποτελούμενης από 1.000 κομμάτια», και κατ’ αυτήν υπέστησαν «πειρατεία στην πηγή».
Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ θα λάβει δίκαιη τιμωρία
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».
Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ. Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας».
Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».
Τα δύο πιθανά σενάρια
Οι ειδικοί εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια για το περιστατικό. Το πρώτο πως υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών. Το δεύτερο, να οργάνωσε το Ισραήλ την επίθεση μέσω «της εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής.
Το δεύτερο σενάριο είναι το επικρατέστερο κατά την άποψη του Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτή πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον «δεν εμπλέκεται» και «δεν γνώριζε εκ των προτέρων»
Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών σε όλον τον Λίβανο, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ να ξεκαθαρίζει κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.
Ο Μίλερ τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι «νόμιμοι στόχοι» για οποιαδήποτε επιχείρηση, όμως απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν. Παράλληλα, έκανε έκκληση στην Τεχεράνη να μην εκμεταλλευτεί το επεισόδιο αυτό για να πυροδοτήσει την αστάθεια και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.
Οι Χούθι καταδικάζουν την «ισραηλινή επίθεση» στον Λίβανο
Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ χαρακτήρισε την κατάσταση που εξελίχθηκε στον Λίβανο σαν ένα
«αποτρόπαιο έγκλημα και παραβίαση της λιβανικής κυριαρχίας».
«Τα συλλυπητήρια και η συμπάθειά μας πηγαίνουν στις οικογένειες των μαρτύρων της γενναίας ισλαμικής αντίστασης, ζητώντας από τον Παντοδύναμο να τους λυπηθεί και να τους συγχωρέσει και να χαρίσει ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε ο Αμπντελσαλάμ.
Το χρονικό της επίθεσης
Οι ταυτόχρονες εκρήξεις προκάλεσαν σύγχυση και σοκ σε πολλούς ανθρώπους στη Βηρυτό. Μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν καπνό να βγαίνει από τις τσέπες των ανθρώπων, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά μικρές εκρήξεις που έμοιαζαν με πυροτεχνήματα ή πυροβολισμούς.
Ερασιτεχνικά πλάνα που μεταδόθηκαν στη λιβανέζικη τηλεόραση έδειξαν χαοτικές σκηνές στα νοσοκομεία, καθώς τραυματισμένοι ασθενείς που έφεραν εγκαύματα αναζητούσαν βοήθεια.
Οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν το πιο πρόσφατο μοντέλο που έφερε η Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας.
Σύμφωνα με δημοσιογράφου του Reuters ασθενοφόρα έσπευσαν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Πηγή ασφαλείας δήλωσε πως μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο.
Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Ναμπατίγε στο νότιο τμήμα της χώρας, Χάσαν Ουάζνι, δήλωσε στο Reuters πως περίπου 40 τραυματίες λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο του. Τα τραύματα περιλαμβάνουν πληγές στο πρόσωπο, στα μάτια και στα άκρα.
Το κύμα των εκρήξεων κράτησε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν γύρω στις 3:45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
Από την επίθεση τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4.000 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 400 είναι σε «κρίσιμη κατάσταση».