Ο YΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Τατζικιστάν στις 28-30 Μαρτίου και θα συμμετάσχει στην 9η Υπουργική Συνάντηση της πρωτοβουλίας "Καρδιά της Ασίας-Κωνσταντινούπολη", σύμφωνα με επίσημη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών
Ο Çavuşoğlu θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από το Τατζικιστάν Sirojiddin Muhriddin και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon, ανέφερε η εν λόγω δήλωση.
"Θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων και θα ανταλλάσσονται απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων", ανέφερε.
"Ο Çavuşoğlu θα παρευρεθεί επίσης στην 9η Υπουργική Συνάντηση της πρωτοβουλίας "Καρδιά της Ασίας-Κωνσταντινούπολης", η οποία φιλοξενείται από το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν, στις 30 Μαρτίου 2021", πρόσθεσε η δήλωση.
Η εν λόγω διαδικασία είναι μια περιφερειακή πρωτοβουλία του Αφγανιστάν και της Τουρκίας που ξεκίνησε το 2011.
"Η διαδικασία στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας που επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν μέσω διαλόγου και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού.
Εκτίμηση
Τουρκμενιστάν- Ουζμπεκιστάν-Αφγανιστάν-Τατζικιστάν-Κιργιστάν-Καζακστάν- Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία είναι οι χώρες που μετέχουν στην "πρωτοβουλία" ως μέλη.
Η Τουρκία αποσκοπεί στην χειραγώγηση της παραπάνω χωρών προς όφελός της. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι παραπάνω χώρες βρίσκονται στην καρδιά της Ευρασίας, στην νότια "αυλή" της Ρωσίας και Δυτικά της Κίνας. Η Τουρκία επιδιώκει βασιζόμενη στην θρησκεία-πολιτισμό και γλώσσα να παίξει το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης σε αυτές τις χώρες και έχει επενδύσει χρήμα, χρόνο και προσωπικό για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.
Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν είναι τυχαία χρονικά στο Τατζικιστάν, όπως τυχαία δεν είναι και η διυπουργική συνάντηση των κρατών της πρωτοβουλίας "Καρδιά της Ασίας-Κωνσταντινούπολης", αφού πραγματοποιείται στη σκιά δύο σοβαρών εξελίξεων.
Η πρώτη ήταν η περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ σε Ιράν, χώρες της Αραβικής χερσονήσου και Τουρκία, όπου συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η μακροχρόνια οικονομική και εμπορική σύμπραξη Ιράν-Κίνας, η οποία και ανακοινώθηκε.
Η δεύτερη είναι οι συνομιλίες για ειρήνευση στο Αφγανιστάν μεταξύ Ταλιμπάν και κυβέρνησης της χώρας.
Το κοινό που έχουν το Ιράν - Αφγανιστάν και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που μνημονεύσαμε παραπάνω, είναι ότι φιλοξενούν τις οδικές και σιδηροδρομικές οδούς που διέρχεται η Κινεζική πρωτοβουλία "Δρόμος του Mεταξιού", προκειμένου τα κινεζικά προϊόντα να αφιχθούν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας.
Συνεπώς η Τουρκία και η Κίνα έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, για την μη υποτροπή σε ένοπλη σύρραξη των κακών σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και για την εγκόλπωση των χωρών της Κεντρικής Ασίας.