Τουρκία και Πακιστάν ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αυτήν την εβδομάδα, η τελευταία σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Πακιστανός ομόλογός του Σάχ Χαμίντ Κουράσι ανέφεραν ότι οι χώρες τους, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, θα υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον στις διεκδικήσεις τους, ιδίως στην Κύπρο και στο Κασμίρ.
Οι αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν καθοδηγούνται από μια κοινή αίσθηση αλληλεγγύης που έχει δει τα συμφέροντά τους να ευθυγραμμίζονται, ανέφερε η Jerusalem Post.
«Η συνένωση δύο μεσαίου μεγέθους κρατών τείνει προς εκδοχές του σουνιτικού πολιτικού Ισλάμ και επιδιώκει σημαντικές αναθεωρήσεις της τρέχουσας ισορροπίας δυνάμεων στις αντίστοιχες "γειτονιές τους", προς όφελός τους».
Η σχέση ενισχύθηκε από μια σειρά συμφωνιών αγοράς τουρκικών όπλων από το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κορβέτες MİLGEM και 30 ελικοπτέρων ΑΤΑΚ T129, καθιστώντας την Τουρκία την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού του Πακιστάν.
Οι αντιρρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την παράδοση των ελικοπτέρων T129. Ωστόσο, η Jerusalem Post είπε ότι οι φιλοδοξίες των χωρών μπορούν να επεκταθούν σε συνεργασία πέρα από τα συμβατικά όπλα.
«Η Τουρκία διαθέτει τόσο τη βούληση όσο και τις πρώτες ύλες για την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας. Σήμερα δεν διαθέτει μόνο τις απαιτούμενες γνώσεις για να το πράξει. Το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, διαθέτει αυτή τη γνώση.»
Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις συνεργασίας για τα πυρηνικά όπλα, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι η χώρα του μπορεί να επιδιώξει να αποκτήσει την τεχνολογία, ανέφερε η Jerusalem Post.
«Η παλιά αρχιτεκτονική ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και οι παραδοχές που την περιβάλλουν δεν ισχύουν πλέον».