Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προσχέδιο του οποίου προετοίμασαν οι ελληνικές αρχές και δόθηκε στη δημοσιότητα, θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά για ταξίδια εντός της Ευρώπης. Ήδη την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν ελεύθερα χαιρέτισε την περασμένη Πέμπτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάλεσε για ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση «δεν έχει λόγο ύπαρξης» την ώρα που ο εμβολιασμός μόλις ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ επιφυλακτική» για ένα διαβατήριο εμβολιασμένων ώστε να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί να τεθεί αυτό το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
«Αν μιλάμε για ένα χαρτί, για ένα έγγραφο που θα μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo.
«Δεν είναι αυτός ο τρόπος που βλέπουμε την προστασία από τον κορωνοϊό και την πρόσβαση στα εμβόλια», πρόσθεσε. «Είναι μια ιδέα για την οποία η Γαλλία πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση. Όταν γενικευτεί η πρόσβαση στο εμβόλιο, τότε θα δούμε», είπε ο Clément Beaune.
Παρότι η Κομισιόν είναι θετική στην ιδέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι 27 εμφανίζονται διχασμένοι. Για παράδειγμα η Μάλτα το βλέπει θετικά, ενώ η Ολλανδία είναι πιο επιφυλακτική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε από την πλευρά του εντελώς αντίθετος, «προς το παρόν», για ένα διαβατήριο εμβολίου σε πλανητική κλίμακα.
Ας σημειωθεί ότι 6 Γάλλοι στους 10 δηλώνουν θετικοί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ώστε να μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν αεροπορικά στο εξωτερικό ή να μπορέσουν να συναντηθούν με συγγενικά πρόσωπα σε γηροκομεία και νοσοκομεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop που πραγματοποίησε η εφημερίδα Le Parisien Dimanche. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα Ifop, οι Γάλλοι σε ποσοστό 54 % θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ αυτό το ποσοστό ήταν 15 μονάδες χαμηλότερο στις 29 Δεκεμβρίου.