Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωγμή στα θεμέλια του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού Ακούγιου

Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου (συνολικό κόστος του έργου 20 δισεκατομμύρια δολάρια), που κατασκευάζει η Τουρκία στην παράκτια πόλη Μερσίνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με δήλωση την Κυριακή του βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλί Μαχίρ Μπασασίρ (Ali Mahir Başarır).
Ράγισε το μπετόν.

Το βίντεο 1 λεπτού και 42 δευτερολέπτων  που ανέβασε ο Αλί Μαχίρ Μπασάριρ, σημειώνει ότι το τράβηξε από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Ακούγιου, που βρίσκεται υπό κατασκευή στην περιοχή Γκιουλνάρ του Μπουγιούκετζελί στη Μερσίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εικόνα, φαίνεται ξεκάθαρα οι ρωγμές από τους γιγαντιαίους τσιμεντόλιθους που θα μεταφερθούν στον αντιδραστήρια του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου.  

 

Η Μεσόγειος και η Μερσίνη χτυπιούνται από τους σεισμούς 

 

Στο τέλος της εικόνας, το μέλος του CHP Αλί Μαχίρ Μπασάριρ έκανε την ακόλουθη αξιολόγηση σχετικά με το ζήτημα:

«Ναι, υπάρχουν ρωγμές στο έδαφος ενώ συνεχίζεται η κατασκευή. Επειδή αυτή είναι η περιοχή του Ακούγιου, το έδαφος είναι εντελώς λάσπη. Θεέ μου, εάν συμβεί σεισμός μετά την ολοκλήρωσή του, η Μεσόγειος θα καταστραφεί στη Μερσίνη. Ενώ ο δρόμος περνά πολύ κοντά, σταματήστε τον πυρηνικό σταθμό».
 
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, όχι μόνο στην Κύπρο, από τα βόρεια παράλια της οποίας είναι ορατές κάποτε οι ακτές της Παμφυλίας όπου χτίζεται ο σταθμός, αλλά και στην Ελλάδα και αλλού είναι πως στο ιστορικό της ανέγερσής του συναντά κανείς άκρως ανησυχητικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόστους 20 δισεκατομμυρίων πυρηνικό εργοστάσιο χτίζεται από τη Ρωσία και παρουσιάζεται από αναλυτές ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την προ ετών επαναπροσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι θα είναι ασφαλές, ωστόσο οι ανησυχίες που διατυπώνονται δεν αφορούν μόνο την τοποθεσία και το σεισμικό ρήγμα αλλά και σφάλματα όπως η ρωγμή η οποία είχε ανακαλυφθεί τον Μάιο του 2019 στο τσιμεντένιο περίβλημα του πρώτου αντιδραστήρα.

Λίγο αργότερα, η Ένωση Επιμελητηρίων των Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας (TMMOB) είχε αποκαλύψει ότι μια δεύτερη ρωγμή εντοπίστηκε μέρες μόλις μετά την πρώτη, με εκπρόσωπο της ΤΜΜΟΒ να λέει χαρακτηριστικά:

«Ανακαλύψαμε ότι οφειλόταν σε μια τρομακτική έλλειψη επιθεωρήσεων. Το εργοτάξιο λειτουργεί με τη λογική των εργολάβων αντί των μηχανικών».

Οι φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό πληθαίνουν όσο περνάει ο καιρός και η ανέγερση του Ακούγιου προχωρά με ορίζοντα την ολοκλήρωση του έργου το 2023, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ