Συνεχίζεται η ένταση στην Κωνσταντινούπολη με τους φοιτητές και την τουρκική κυβέρνηση σε ένα άτυπο μπραντεφέρ στο προπύργιο των Κεμαλιστών.
Οι Τούρκοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από ένα δικαστήριο στην περιοχή Çağlayan της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο δικάστηκαν οι κρατούμενοι φοιτητές μετά από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες.
Πληροφορίες του τουρκικού τύπου αναφέρουν πως περισσότεροι από 30 φοιτητές κρατούνται για την στάση τους στις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διορίσει τον Μελίχ Μπουλού, έναν κυβερνητικό ακαδημαϊκό, πρύτανη του πανεπιστημίου.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Boğaziçi τη Δευτέρα, πριν επεκταθούν στην πλατεία Kadıköy Pier την Τετάρτη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στην περιοχή επικαλούμενη την πανδημία του COVID-19.
Η τουρκική αστυνομία έκτοτε έκλεισε τους δρόμους κοντά στις εισόδους της πανεπιστημιούπολης και του πανεπιστημίου.
Για το θέμα πάντως είχαμε την στήριξη των φοιτητών και των Ακαδημαϊκών καθηγητών του Βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εξέδωσε μάλιστα και ανακοίνωση υποστήριξης στους μαθητές του Boğaziçi .
“Οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους συναδέλφους τους στο Boçaziçi «που αγωνίζονται να στηρίξουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημοκρατία στο πανεπιστήμιο», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η ένωση φοιτητών στην Βρετανία σε δική της ανακοίνωση ανέφερε: «Καταδικάζουμε την αστυνομική βία και τις συλλήψεις εναντίον των φοιτητών και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτονομία των θεσμών».
Το UCU είναι το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό σωματείο της Βρετανίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και εκπροσωπεί περισσότερους από 120.000 ακαδημαϊκούς και προσωπικό υποστήριξης.
Τούρκοι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi που μίλησαν στο πρακτορείο Duvar για την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον Zeynep Gambetti, αναπληρωτή καθηγητή πολιτικής θεωρίας, η επιθυμία της κυβέρνησης να θέσει τα πανεπιστήμια υπό αυστηρό έλεγχο έχει τις ρίζες της στο πραξικόπημα του 1980 και το στρατιωτικό καθεστώς που ακολούθησε.
"Το πανεπιστήμιο Boğaziçi ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που έριξε τον ζυγό το 1992. Αψηφώντας την τότε τουρκική κυβέρνηση που ήταν ακόμη υπό στρατιωτική κηδεμονία, εξέλεξε τον πρόεδρό του και άνοιξε το δρόμο στην ακαδημαϊκή ελευθερία", είπε ο Gambetti.
“Η ελευθερία διήρκεσε μέχρι το 2016, όταν το AKP επανέφερε τη μέθοδο του ελέγχου από την κορυφή προς τα κάτω με τον διορισμό του πρύτανη. Γι 'αυτό επιστρέφουμε σε καθεστώς κυβερνητικής κηδεμονίας.
Ο διορισμός του Μπουλού είναι συνέχεια της πίεσης που ασκείται ήδη στο σχεδόν σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας. Το πανεπιστήμιο Boğaziçi άντεξε έως τώρα λόγω του κύρους και των διεθνών δικτύων του που έπαιξαν αποτρεπτικό ρόλο", είπε ο ίδιος.
Η κατάσταση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν έχει ξεφουσκώσει και οι χιλιάδες φοιτητές επιμένουν ότι ο διορισμός του Πρύτανη παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία. Το τι μέλει γενέσθαι στο θέμα αυτό θα το δούμε σύντομα από το σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.