Μετά την πτώση του Άσαντ στη Συρία από τους Τζιχαντιστές, είναι πλέον ολοφάνερο ότι στόχος του Τούρκου Προέδρου είναι η εξασφάλιση της τουρκικής κυριαρχία στη χώρα, παραμερίζοντας ολοκληρωτικά τόσο τη Ρωσία όσο και το Ιράν.
Παράλληλα οι κινήσεις του Ερντογάν θα πρέπει να ανησυχήσουν βαθιά και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος απαιτεί από τις ΗΠΑ ,να αναγνωρίσουν την Τουρκία ως τον κύριο αν όχι μοναδικό παίχτη στην μετά Άσαντ εποχή, στην πολύπαθη χώρα.
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα είχε ως πιθανό επακόλουθο ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Η Άγκυρα από την πλευρά της στηρίζει την Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ως τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων της Συρίας.
Η Τουρκία επιχειρεί μέσω συμβούλων της που θα εγκαταστήσει σε κάθε Υπουργείο της νέας κυβέρνησης των Τζιχαντιστών του HTS, να δημιουργήσει ένα νέο Συριακό κράτος, προτεκτοράτο της.
Η μετάλλαξη του Αλ Τζολάνι από τον "δάσκαλο" Ερντογάν
Ο HTS ωστόσο, παρά το μετριοπαθές προφίλ που θέλει να εμφανίσει ο ηγέτης της Αλ Τζολάνι δεν παύει να είναι μια τζιχαντιστική οργάνωση με τις ρίζες της στην Αλ Κάιντα και τον ISIS, η οποία πανηγύρισε με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ η ηγεσία της εξακολουθεί να απειλεί ότι θα «κατακτήσει την Ιερουσαλήμ».
Ο αρχηγός της καλά δασκαλεμένος από του Τούρκους, προκειμένου να γίνει αρεστός στην Διεθνή κοινότητα, υπόσχεται να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να διασφαλίσει την ασφάλεια των Σύριων, όταν επιφανηγ μέλη της οργάνωσής του την ίδια ώρα επιμένουν στην εφαρμογή του νόμου της Σαρία και στην απαγόρευση των γυναικών από τους δικαστικούς ρόλους.
Ο Ερντογάν πέραν των ανωτέρω έχει ως απώτερο στόχο την καταστροφή της αυτόνομης κουρδικής ζώνης στη βόρεια Συρία.
Αυτή η ζώνη, της οποίας ηγείται το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και προστατεύεται από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχει χαρακτηριστεί ψευδώς από τον Ερντογάν ως απειλή για την Τουρκία λόγω δεσμών με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
PYD και οι SDF έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στην καταπολέμηση του ISIS και στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τους Κούρδους της Συρίας και όχι στρεφόμενοι κατά της Τουρκίας,
Η εγχώρια ατζέντα του Ερντογάν
Η εμμονή του Ερντογάν να διαλύσει την κουρδική ζώνη, πλήττοντας τάχα την τρομοκρατία, εξυπηρετεί εκτός των άλλων στον αποπροσανατολισμό των Τούρκων πολιτών από τις οικονομικές αποτυχίες της κυβέρνησής του.
Πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για συγκέντρωση 16.000–18.000 Τούρκων στρατιωτών στη Συρία κατά μήκος των συνόρων κοντά στο Κομπάνι, έτοιμη να εξαλείψει SDF και PYD, ενώ παράλληλα προλειαίνει το έδαφο για επικείμενη εισβολή της, σφυροκοπόντως με drones- μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό της, Κουρδικούς στόχους στη ΒΑ Συρία.
Ο Ερντογάν πιθανότατα οραματίζεται τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης, στην οποία θα εγκαταστήσει με Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αλλοιώνοντας την δημογραφική σύσταση της περιοχής.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα λέγαμε ότι έχει αποκτήσει υπερβάλουσα αυτοπεποίθηση μετά τις ευνοϊκές για την Τουρκία εξελίξεις στη Συρία, πιστεύοντας ότι θα αποφασίσει μόνος του για το μέλλον της Συρίας, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας, του Ιράν ή ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τι θα κάνει ο Τραμπ;
Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει, πώς θα απαντήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ;
Ο Τράμπ μπορεί να αγνοήσει εντελώς τη Συρία ως μέρος της πολιτικής αποδέσμευσης «Πρώτα η Αμερική», ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως μοχλό πίεσης κατά της Ρωσίας και του Ιράν για να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να περιορίσει τις εντάσεις Ισραήλ-Ιράν.
Σε όποια των περιπτώσεων οι ΗΠΑ δεν θα επιθυμούσαν να έρθουν σε ρήξη με την Τουρκία και τον Ερντογάν.
Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ και η Δύση να εγκαταλείψουν τους Κούρδους συμμάχους τους υπέρ του οράματος του Ερντογάν.
Το να χαρακτηρίσουν το PYD και το SDF ως «τρομοκράτες», όπως κάνει ο Ερντογάν, είναι ανειλικρινές, ενώ μια συμφωνία για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας μεταξύ του Ερντογάν και της ηγεσίας του PYD θεωρείται από τις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, κάτι που όμως δεν δείχνει να ικανοποιεί ως λύση τους Τούρκους.
Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων του SDF θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή
Ο αποκλεισμός των Κούρδων από το μέλλον της Συρίας θα φέρει αστάθεια . Ένας τουρκικός πόλεμος κατά των SDF όχι μόνο θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, αλλά θα δημιουργούσε επίσης ένα άνοιγμα για το ISIS να ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για την εγκαθίδρυση του Χαλιφάτου του.
Ο Ερντογάν μπορεί να πιστεύει ότι έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του, αλλά η επιθετική του στρατηγική εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο για τη Συρία αλλά για ολόκληρη την περιοχή.
Η αγνόηση αυτών των κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες συνέπειες που είναι αδύνατο να αναστραφούν.
Ένα επιπρόσθετο καίριο ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν θα αναμένει να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τράμπ, ή ποντάροντας στην επιβολή τετελεσμένων επιτεθεί κατά των Κούρδων της Συρίας τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο το Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ ήδη έχει δείξει τα δόντια του σε τέτοια περίπτωση.
Εκτίμησή μας είναι ότι αν τελικά η Τουρκία δεν χτυπήσει τους Κούρδους τις επόμενες ημέρες, θα επιχειρηθεί από τον Τράμπ να πειστεί ο Τούρκος Πρόεδρος με γενναία ανταλλάγματα, προκειμένου να διατηρηθεί η εδαφική διατήρηση της ΒΑ Συρίας στα χέρια των Κούρδων του SDF, με την Κουρδική περιοχή να ανήκει στην επικράτεια της Συρίας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα Κουρδικό μόρφωμα στη χώρα ανάλογο με αυτό του Β. Ιράκ το οποίο χαίρει κάποιου είδους αυτονομίας εντός της επικράτειας του Ιράκ.