Η Σαουδική Αραβία έχει αποδείξει εμπράκτως τα τελευταία χρόνια ότι φιλοδοξεί να μπει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, με φουτουριστικά έργα που δύσκολα συναντά κανείς σε περιοχές της Δύσης.
Ένα από αυτά και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται ήδη στα «σκαριά», το οποίο δημιουργείται πάνω σε λόφους από ψαμμίτη, αρκετά κοντά σε έναν αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος, μάλιστα, αποτέλεσε το πρώτο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO σε όλη τη χώρα.
Ο λόγος για το υπόγειο ξενοδοχείο Sharaan, σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel -ο ίδιος σχεδίασε και το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι- που θα «σκαλιστεί» σε έναν λόφο από ψαμμίτη στην έρημο AlUla.
Σύμφωνα με τον Nouvel το έργο είναι εμπνευσμένο από το λαό των Ναμπαταίων που ζούσαν στην αραβική έρημο μεταξύ του 2ου και 4ου αιώνα π.Χ. και δημιουργούσαν «σκαλιστές» πόλεις σε βράχους, όπως η διάσημη Πέτρα στην Ιορδανία. Η προσέγγιση του ξενοδοχείου έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ταξιδιώτες που θα βρεθούν σε αυτό θα «βυθίζονται» κατά κάποιο τρόπο, τόσο στο τοπίο, όσο και στην ιστορία της περιοχής.
Το έργο επιδιώκει να διατηρήσει το μοναδικό τοπίο της περιοχής και την αρχαία κληρονομιά της, καθώς σύμφωνα με τον Nouvel «Το AlUla είναι ένα μουσείο. Κάθε ρέμα και γκρεμός, κάθε τμήμα της άμμου και του βραχώδους περιγράμματός της, κάθε γεωλογικός και αρχαιολογικός χώρος αξίζει τη μεγαλύτερη προσοχή».
Το υπόγειο θέρετρο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, θα αποτελείται από 40 σουίτες και 3 βίλες λαξεμένες σε γκρεμό, με μπαλκόνι και θέα που κόβει την ανάσα. Η είσοδος στο ξενοδοχείο θα πραγματοποιείται από μια κυκλική αυλή που θα είναι λαξευμένη στην πλαγιά του ψαμμίτη. Από εδώ θα οργανωθεί μια σειρά δωματίων γύρω από έναν κεντρικό άξονα ύψους 80 μέτρων.
Κάθε μία από τις σουίτες θα έχει τοίχους από ψαμμίτη που στοχεύουν στη δημιουργία άμεσης σύνδεσης με την πρώην πόλη των Ναμπαταίων, καθώς και ηλιακό φως που θα διαχέεται στο εσωτερικό τους από τις ιδιωτικές βεράντες. Μία από τις κορυφαίες εμπειρίες που θα βιώνει ο επισκέπτης του ξενοδοχείου, είναι το γεγονός ότι θα «βυθίζεται» στο εσωτερικό του βράχου μέσα από ένα γυάλινο ασανσέρ με φυσικό περίγυρο τα «έγκατα» της γης.