Κόσμος

Ισότητα VS Κέρδος: Η «κούρσα» των ισχυρών για να πάρουν το εμβόλιο νωρίτερα

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έφτασε στις ΗΠΑ και κάποιοι πλούσιοι και ισχυροί κάνουν τα πάντα για να το πάρουν στα χέρια τους νωρίτερα. 

«Έχουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα κάθε χρόνο», λέει στους Los Angeles Times ο δρ Εχσάν Αλί, της Beverly Hills Concierge Doctor. Πρόκειται για έναν από τους γιατρούς των πλουσίων, που έχει για πελάτες διασημότητες όπως η Αριάνα Γκράντε και ο Τζάστιν Μπίμπερ και χρεώνει από 2.000 έως 10.000 δολάρια το χρόνο για να τους παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν έχω μπορέσει να κάνω αυτό που μου ζητούν οι ασθενείς μου», ομολογεί. 

Οι δόσεις του εμβολίου είναι ακόμα λιγοστές, και έτσι η λίστα με εκείνους που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι σαφής: Πρώτα εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και όσοι ζουν σε γηροκομεία και μετά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής και εκείνοι με χρόνια προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι, θα πρέπει να περιμένουν.

Όμως, για εκείνους που έχουν χρήμα και δύναμη, οι κανόνες συνήθως δεν ισχύουν. Έτσι, κάποιοι κάνουν τα πάντα για να «κόψουν» την ουρά και να εμβολιαστούν πριν από τους πυροσβέστες και τις νοσοκόμες. 

«Εάν κάνω μία δωρεά 25.000 δολαρίων στο Cedars-Sinai Medical Center, θα μπορέσω να μπω στην ουρά;», τον ρώτησε ένας πελάτης του, λέει ο δρ Τζεφ Τολ, γιατρός σε αυτό το νοσοκομείο, ένα από τα πρώτα που έλαβαν το εμβόλιο. 

Οι αρχές ανησυχούν ότι λόγω της σπανιότητας των εμβολίων, ενδεχομένως να δημιουργηθεί μία μεγάλη μαύρη αγορά, καθώς άτομα που έχουν καλές διασυνδέσεις στη βιομηχανία της υγείας ενδεχομένως να εξασφαλίσουν μερικές δόσεις για συγγενείς, φίλους ή… όποιον πληρώνει τα περισσότερα. 

Όσο για τους γιατρούς των πλουσίων, τους λεγόμενους «concierge doctors», που χρεώνουν έως και 25.000 δολάρια το χρόνο για να είναι διαθέσιμοι 24 ώρες, αυτοί ήδη δουλεύουν πυρετωδώς για να βάλουν τους πελάτες τους ψηλά στη λίστα των εμβολιασμών. 

Πρώτο μέλημά τους είναι να δείξουν ότι οι πελάτες τους έχουν επιβαρυμένο ιστορικό και άρα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Και την ίδια στιγμή, ψάχνουν στην αγορά για τα ειδικά ψυγεία που αποθηκεύουν τα εμβόλια της Pfizer στους -70 βαθμούς Κελσίου. 

Μέχρι στιγμής, το μόνο που μπορούν να πουν στους πελάτες τους είναι ότι πρέπει να περιμένουν. Όμως, αυτό δεν τους σταματά από το να προσπαθούν. «Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια», λέει ο Τολ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ