Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας σε τουλάχιστον 60 χώρες. Σε αρκετές χώρες η αστυνομία έκανε κατάχρηση εξουσίας και χρησιμοποίησε υπερβολική βία κατά του πληθυσμού.
Η Διεθνής Αμνηστία ελπίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να καταστούν κεντρικό ζήτημα στην παγκόσμια πολιτική με αφορμή τον κορονοϊό στο μέλλον. Η έκθεσή της, «Καταστροφές COVID-19: Κατάχρηση αστυνομίας και παγκόσμια πανδημία», παρουσιάζει μια εικόνα των παγκόσμιων γεγονότων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μαζικές συλλήψεις, επιθετική δράση ενάντια σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, ενώ η βία λέγεται ότι είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και θανάτους.
Πολλές χώρες χρησιμοποίησαν υπερβολική βία
Το Ιράν είναι ένα παράδειγμα όπου τα πράγματα πήγαν άσχημα. Η χώρα χτυπήθηκε πολύ σκληρά από τον ιό, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πυροβόλησε ακόμη και διαδηλωτές με πραγματικά πυρά. Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στις ιρανικές φυλακές. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαμαρτυρίας, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την αστυνομική δράση.
Η Κένυα έχει επίσης αίμα στα χέρια της. Τις πρώτες 5 ημέρες, 7 άτομα σκοτώθηκαν σε αστυνομικές ενέργειες. Στην Αγκόλα, ένας νεαρός έφηβος πυροβολήθηκε στο πρόσωπο για παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ένας άνδρας στο Ελ Σαλβαδόρ πυροβολήθηκε στο πόδι γιατί είχε βγει για να αγοράσει φαγητό. Άρα είναι μια θλιβερή εικόνα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ακόμη και βασικά δικαιώματα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως το δικαίωμα στη ζωή, παραβιάστηκαν. Οι ηλικιωμένοι δεν είχαν τροφή για πολύ καιρό ή αφυδατώθηκαν, δεν έλαβαν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, υπήρχε ανεπαρκής προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό και υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την υγιεινή.
Η Διεθνής Αμνηστία ελπίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και να οργανωθούν καλύτερα. Οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να χρησιμοποιούν τις εξουσίες τους, αλλά πάντα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει επίσης να διεξαχθούν διεξοδικές και ανεξάρτητες έρευνες για να προσδιοριστεί ακριβώς πού πήγε στραβά τα πράγματα, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και τα θύματα να μπορούν να λάβουν δικαιοσύνη. "Χωρίς λογοδοσία, η πόρτα θα ανοίξει για περαιτέρω κατάχρηση εξουσίας", κατέληξε η Αμνηστία.