γερουσιαστής Μενεντέζ
Κόσμος

Μενέντεζ: Το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε τεράστια ανθρωπιστική κρίση

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενεντέζ μίλησε στη Γερουσία των ΗΠΑ για τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας. Στο παρελθόν είχε μιλήσει έντονα ενάντια στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν στο Artsakh, όπως αναφέρει το infognomonpolitics.gr.

«Μιλώ σήμερα με αλληλεγγύη για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο που υπέστησαν τρομερές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μια τραγική στιγμή για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο. Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, με την πλήρη υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας.

Χιλιάδες Αρμένιοι άμαχοι και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν, με έναν άγνωστο αριθμό τραυματισμένων. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τα παλιά σπίτια τους. Κάθε μέρα περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν. Η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που θα απαιτήσει ουσιαστική απάντηση, ιδίως ενόψει της επιδεινούμενης πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστορικά και θρησκευτικά σημαντική πόλη του Σούσι βρίσκεται τώρα στα χέρια του Αζερμπαϊτζάν και η ασφάλεια πολλών ιερών χριστιανικών τοποθεσιών ανήκει στον Πρόεδρο Αλίγιεφ και τον υποστηρικτή του Ερντογάν. Ο κόσμος θα παρακολουθήσει εάν αυτά τα ιερά μέρη θα βεβηλωθούν.

Αυτές είναι πράγματι σκοτεινές μέρες – και δεν έπρεπε να είναι. Οι Αμερικανοί ηγέτες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει μεγάλο μέρος αυτής της τραγωδίας. Δυστυχώς, μετά την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αποφάσισαν να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό απόντες και σιωπηλοί.

Ο Πρόεδρος Macron έχει κάνει εκκλήσεις και πιέζει ενεργά για τη μείωση των εντάσεων, όπως θα περίμενε κανείς από έναν από τους ηγέτες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον συμπρόεδρο της Ομάδας του Μινσκ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τροφοδότησε την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, πυροδοτώντας τις φλόγες παρέχοντας καταστροφική τεχνολογία drone και μισθοφόρους της Συρίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ έχουν κινητοποιηθεί από τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης.

Το αποτέλεσμα: Η Ρωσία έχει μια νέα εγκατάσταση στον Νότιο Καύκασο. Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει ποτέ δεσμευτεί πλήρως στους στόχους του Μινσκ και έχει πλέον αυτό που ήθελε από τη δεκαετία του 1990. Όλα αυτά συνέβησαν ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κοιμόταν, ένα άλλο παράδειγμα κακής διπλωματικής πρακτικής στα υψηλότερα επίπεδα μιας διοίκησης που θα τελειώσει ευτυχώς τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ δεν είναι παρηγορητική για τους Αρμένιους που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Τι απομένει λοιπόν στην περιοχή στο τέλος της ημέρας; Η ασφάλεια του αρμενικού λαού, που έχει ήδη υποστεί βάναυση βία από τους προέδρους Aliyev και Erdogan, στηρίζεται τώρα σε «ειρηνευτές» που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν – μια λανθασμένη συμφωνία που δεν κάνει τίποτα εναντίον των τζιχαντιστών που στάλθηκαν εκεί από την Τουρκία, οι οποίοι, εάν τους επιτραπεί να μείνουν, θα μπορούσαν να διαπράξουν περαιτέρω ωμότητες εναντίον χριστιανών Αρμενίων.

Χωρίς καμία δέσμευση για το καθεστώς του Artsakh, δεν υπάρχει κίνητρο για το Αζερμπαϊτζάν για ειρήνη με την Αρμενία. Θα δούμε μια άλλη περίπτωση εθνοκάθαρσης στο μέλλον; Θα μείνουμε σιωπηλοί;

Κυρία Πρόεδρε, έχουμε τώρα ένα αυταρχικό ΤΡΙΟ που εκτελεί το σόου στον Νότιο Καύκασο. Θα πρέπει να ανησυχεί όποιον είναι αφοσιωμένος σε μια ειρηνική λύση σε αυτήν τη μακροχρόνια σύγκρουση. Θα πρέπει να ανησυχεί όποιον είναι αφιερωμένος στη δημοκρατική μεταρρύθμιση στην περιοχή. Και αυτό πρέπει να ανησυχεί όποιον ενδιαφέρεται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ανησυχούμε για θέματα εθνικής ασφάλειας που θα μας επηρεάσουν στον Καύκασο. Συνάδελφοί μου, είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή. Και όμως, η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο λείπει σαφώς. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτον, και επειγόντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που δημιουργούνται από αυτή τη βία, ειδικά για τις δεκάδες χιλιάδες Αρμενίων που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους από τον πόλεμο των έξι εβδομάδων. 

Ο χειμώνας πλησιάζει γρήγορα. Η πανδημία COVID-19 μαίνεται. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσετε. Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να δράσουν γρήγορα για να σώσουν αυτές τις οικογένειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πραγματοποιήσουν μια σημαντική επένδυση σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να κάνουν τη διαφορά για εκείνους που βρίσκονται στο έδαφος.

Τον Απρίλιο, έστειλα μια επιστολή που συνυπέγραψαν 30 άλλοι γερουσιαστές ζητώντας από τη Γερουσία να διαθέσει 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια για την εκκαθάριση ναρκών, ισχυρή χρηματοδότηση για υπηρεσίες αποκατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και χρήματα για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της υπολειπόμενης μόλυνσης των ναρκών για να βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών προσπαθειών.  

Δεδομένης της ευρείας χρήσης από το Αζερμπαϊτζάν πυρομαχικών διασποράς, ρουκετών και άλλων παρόμοιων όπλων σε αυτήν τη σύγκρουση, ζητώ και πάλι από αυτόν τον οργανισμό να συμπεριλάβει αυτές τις διατάξεις στο νομοσχέδιο για τις πιστώσεις.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναστείλουν αμέσως την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από καμία από αυτές τις αυταρχικές χώρες.

Εν πάση περιπτώσει, ανησυχούμε σοβαρά για τις αναφορές ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό σε αυτήν τη σύγκρουση. Η διοίκηση πρέπει να ερευνήσει διεξοδικά αυτές τις αναφορές και να ανταποκριθεί κατάλληλα σε τυχόν παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ.

Πράγματι, ο Καναδάς ανέστειλε τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ως απάντηση στη σύγκρουση για τον ίδιο λόγο, και συγχαίρω τον πρωθυπουργό Trudeau για αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν το ίδιο και να εργαστούν διπλωματικά για να ενθαρρύνουν τους άλλους να ενωθούν μαζί μας σε έναν κοινό σκοπό.

Για το σκοπό αυτό, έχω εισαγάγει δύο από τα ψηφίσματα που θα ζητήσουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λογοδοτεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, καθώς και για το ρόλο που διαδραματίζει η βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ. και η μεταφορά όπλων μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις καταχρήσεις. Προτρέπω τους συναδέλφους μου να υποστηρίξουν αυτά τα ψηφίσματα.

Τρίτον, η διοίκηση πρέπει να υπακούει στο νόμο. Δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το άρθρο 907 του νόμου για την υποστήριξη της ελευθερίας, το οποίο ορίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει «να παύσει όλους τους αποκλεισμούς και άλλες επιθετικές χρήσεις βίας» κατά της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ προϋπόθεση για τη λήψη βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα γεγονότα μας λένε ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έκανε το αντίθετο. Η Αμερική δεν έχει κανένα λόγο να ανταμείψει αυτό το είδος επιθετικής συμπεριφοράς. Μόνο το Πεντάγωνο έχει προσφέρει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό στο καθεστώς του Aliyev τα τελευταία χρόνια.

Τέταρτον και τέλος, η επίθεση της Τουρκίας σε αυτήν τη σύγκρουση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο Πρόεδρος Ερντογάν φιλοδοξεί σαφώς να είναι ένας σύγχρονος οθωμανός σουλτάνος, θέτοντας προκλήσεις στη Λιβύη, τη Συρία, στην ανατολική Μεσόγειο και τώρα στον νότιο Καύκασο. Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία εμπλέκεται σε ανεξέλεγκτη επιθετικότητα έξω από τα σύνορά της, παραβιάζοντας τις ιδρυτικές αρχές και τα διεθνή πρότυπα του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η Τουρκία αποδεικνύεται αναξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι δημοκρατία. Και δεν είναι υπεύθυνος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.

Η επίθεση που εκτυλίσσεται στο Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να καταστήσει σαφές τι γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό: ο Ερντογάν προσπαθεί, χωρίς αμφιβολία, να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο καταστροφικού παράγοντα στην περιοχή σήμερα. Χωρίς σταθερή απάντηση, θα συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις. Προτρέπω τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να τον σταματήσει, και το Κογκρέσο πρέπει να διαδραματίσει επίσης ρόλο. 

Πρέπει επιτέλους να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του S400 από τη Ρωσία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου CAATSA.  Προτρέπω επίσης τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβεβαιώσει την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενώσουν την Ευρώπη σε αλληλεγγύη ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας εναντια στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάσεις οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ