Κόσμος

Νικητές και χαμένοι από την....ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

Εδαφικά οφέλη για το Αζερμπαϊτζάν, ειρηνευτές από τη Ρωσία και βίαιες διαμαρτυρίες στην Αρμενία έφερε η νέα συμφωνία στο τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπάρχει πλέον εκεχειρία που πρέπει να διασφαλιστεί από Ρώσους στρατιώτες. Η Ρωσία έχει επεκτείνει έξυπνα τη θέση της στον Νότιο Καύκασο...

1) Γιατί έρχεται η συμφωνία τώρα;

Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης της Ρωσίας συνεχίζονταν στο παρασκήνιο για εβδομάδες. Δύο συμφωνημένες εκεχειρίες είχαν αποτύχει, αλλά τώρα οι όροι-πλαίσιο είναι διαφορετικοί και η συμφωνία θα μπορούσε να ισχύσει εάν δεν υπάρχουν θεμελιώδεις πολιτικές αναταραχές στην Αρμενία.

2)Τι περιέχει η νέα συμφωνία;

Η συμφωνία είναι επιτυχής για το Αζερμπαϊτζάν. Καλεί την Αρμενία να αποσύρει τα υπόλοιπα στρατεύματα από πολλές περιοχές σε διάφορα στάδια. Τμήματα του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ επηρεάζονται, αλλά ειδικά οι γύρω επαρχίες. Η Stepanakert, η πρωτεύουσα της περιοχής Nagorno-Karabakh, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης που υποστηρίζεται από την Αρμενία βάσει της νέας συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα περικλείεται πλήρως από έδαφος του Αζερμπαϊτζάν στο μέλλον. Σε περίπτωση νέας σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών, το Αζερμπαϊτζάν θα είχε αυτόματα δεσπόζουσα θέση.

3)Ποιος ελέγχει τη συμμόρφωση;

Περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες θα παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη σύμβαση. Η Τουρκία, ως ο σημαντικότερος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν, θεωρητικά πρέπει επίσημα να συμμετάσχει σε αυτήν την αποστολή, αλλά το αν η Τουρκία θα παράσχει επίσης τα δικά της στρατεύματα για αυτήν την ειρηνευτική αποστολή εξακολουθεί να είναι ασαφές. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της τουρκικής επιρροής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν αρχικά σταθμευμένα κοντά στη στρατηγικά σημαντική πόλη Lachin για αρχικά πέντε χρόνια. Σύντομα θα είναι η μόνη διαδρομή εφοδιασμού μεταξύ της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αντιστρόφως, πρόκειται να χτιστεί ένας νέος δρόμος προς τον Αζερμπαϊτζάν με αποκλεισμό του Nightshivan πάνω από την αρμενική επικράτεια.

4) Ποιες είναι οι συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

Τις ημέρες πριν από τη συμφωνία, χιλιάδες Αρμένιοι πολίτες έφυγαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό τον φόβο για τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Η νέα συνθήκη αφήνει τμήματα της περιοχής υπό τον αρμενικό έλεγχο. Γι 'αυτό παραμένει η ελπίδα ότι παρά την μεγάλη απώλεια εδάφους στην Αρμενία, δεν θα υπάρξει πλήρης και μόνιμη εκτόπιση ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Και οι δύο πλευρές είχαν επιτεθεί επανειλημμένα σε πολιτικούς στόχους τις τελευταίες εβδομάδες , συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων μαχητικών αεροσκαφών και πυροβολικού. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, περίπου 5.000 άτομα πέθαναν από τη σύγκρουση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Τα δύο αλληλοσυγκρουόμενα μέρη ανέφεραν τουλάχιστον 145 αμάχους νεκρούς.

5) Ποιες είναι οι εσωτερικές πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας και στις δύο χώρες;

Ενώ οι άνθρωποι γιόρταζαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, η διάθεση στην Αρμενία ήταν τεταμένη. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν χαρακτήρισε τη συμφωνία "ανεξίτηλα οδυνηρή για μένα προσωπικά και για τον λαό μας". Είπε ότι η λύση ήταν η καλύτερη επιλογή δεδομένης της στρατιωτικής κατάστασης. "Αν συνεχίζαμε να πολεμούμε, θα είχαμε χάσει ολόκληρο τον Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσα σε λίγες μέρες", δήλωσε ο Pashinyan. Το βράδυ, οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην κυβερνητική έδρα και το κοινοβούλιο στο Ερεβάν και ζήτησαν τη συνέχιση του πολέμου. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ararat Mirzoyan τραυματίστηκε σοβαρά.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν είχαν χρησιμοποιήσει εντατικά την εθνικιστική προπαγάνδα στη σύγκρουση , και ο πόλεμος και στις δύο χώρες είχε ευρεία λαϊκή υποστήριξη μέχρι το τέλος. Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό Pashinyan «προδότη». Δεν είναι σαφές εάν θα επιβιώσει σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο μετά τον χαμένο πόλεμο, αλλά και εάν μια νέα κυβέρνηση θα αισθάνεται δεσμευμένη από τη συμφωνία.

6) Το νέο status quo

Το status quo που επιτεύχθηκε δεν είναι αυτό που αναφέρεται εδώ και αρκετό καιρό στη "Συμφωνία του Μινσκ" του ΟΟΣΑ, υπό την επίβλεψη της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η νέα συμφωνία εκχωρεί ένα πολύ μεγαλύτερο έδαφος στο Αζερμπαϊτζάν από αυτό του κειμένου του Μινσκ. Η πόλη Σούσα και τα περίχωρά της, εξάλλου, είχαν ήδη χαθεί από τους Αρμένιους από τις 5 Νοεμβρίου: αυτό αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Artsakh), Araik Arutjunyan, και στις 7 Νοεμβρίου οι Αρμενικές δυνάμεις είχαν εντελώς εγκαταλείψει την πόλη.

7) Πόσο θα διαρκέσει

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες, ωστόσο, φαίνονται μάλλον εύθραυστες. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να πάρει πίσω όλο το Nagorno Karabakh, και πιθανότατα θα περιμένει τη στιγμή για να επαναλάβει τη σύγκρουση, καθώς το σύμφωνο που έχει υπογραφεί δεν έχει μακροπρόθεσμη προοπτική. Μια νέα πολιτική κρίση αναμένεται επίσης στην Αρμενία, με την προσπάθεια να αντικαταστηθεί ο Pašinyan.

8) Το «συριακό μοντέλο»

Τέλος , η Τουρκία και η Ρωσία προσανατολίζονται προς το «συριακό μοντέλο» κοινού ελέγχου της περιοχής, όπου, εξάλλου, δεν δραστηριοποιούνται απλοί ειρηνοποιοιί, αλλά πραγματικοί στρατοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...