Κόσμος

Μπαγκλαντές: Εγκρίθηκε η θανατική ποινή στους βιαστές

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές ενέκρινε σήμερα την ποινή της θανατικής καταδίκης για βιαστές εν μέσω αντιδράσεων σε όλη τη χώρα ύστερα από σειρά ομαδικών βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στα σεξουαλικά εγκλήματα στο Μπαγκλαντές, με σχεδόν 1.000 περιστατικά να καταγράφονται μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου και ένα πέμπτο και πλέον εξ αυτών να είναι ομαδικοί βιασμοί, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ain-o-Salish Kendra.

Ειδικοί, ωστόσο, είπαν ότι οι αυστηρότερες ποινές δεν θα είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και οι αρχές χρειάζεται να ασχοληθούν άμεσα με τα συστημικά προβλήματα στις δίκες σε υποθέσεις βιασμών και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά καταδίκης.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας και στην προστασία των υπόπτων από πρόσωπα με επιρροή για πολιτικούς λόγους.

Το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, ενέκρινε την πρόταση να θεσπιστεί η θανατική καταδίκη ως η βαρύτερη ποινή για βιασμό, δήλωσε ο υπουργός Νομοθεσίας Ανισούλ Χουκ στο Reuters. "Ο νόμος χρειαζόταν να τροποποιηθεί γρήγορα…(το υπουργικό συμβούλιο) αποφάσισε ότι το διάταγμα θα κοινοποιηθεί αύριο, με την έγκριση του προέδρου, καθώς το Κοινοβούλιο δεν πραγματοποιεί επί του παρόντος συνεδριάσεις", δήλωσε.

Το τελευταίο κύμα οργής στη χώρα πυροδοτήθηκε από βίντεο στο οποίο φαίνονται άνδρες να γδύνουν και να επιτίθενται σε μία γυναίκα για σχεδόν μισή ώρα στη νοτιοανατολική επαρχία Ναχάλι. Έρευνα από ανεξάρτητο κρατικό φορέα, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέληξε ότι η γυναίκα στο βίντεο είχε βιαστεί κατ’ επανάληψη και είχε απειληθεί με όπλο από μέλος της ομάδας την περασμένη χρονιά.

"Κανένα έλεος σε βιαστές", φώναξαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα Ντάκα και άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν εκατοντάδες γυναίκες και φοιτητές. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα όπως "Σταματήστε την κουλτούρα του βιασμού".

"Κάθε μέρα, οι εφημερίδες έχουν νέες αναφορές για σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών", δήλωσε η Σαχάνα Ισλάμ, φοιτήτρια που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. "Φοβάμαι πως είμαι η επόμενη. Θέλω τη θανατική ποινή για τους βιαστές ώστε οι υπόλοιποι από αυτούς τους απάνθρωπους ανώμαλους να ξέρουν τι θα τους συμβεί εάν τολμήσουν να το κάνουν".

Όταν τα θύματα υποβάλλουν καταγγελία για σεξουαλική επίθεση στο Μπαγκλαντές, πολύ σπάνια ασκείται δίωξη ενώ χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία – ακόμα και στην περίπτωση που η υπόθεση φθάσει στο δικαστήριο, τα ποσοστά καταδίκης είναι πολύ χαμηλά.

Πέρα από αυτό, πολλές γυναίκες δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους γιατί φοβούνται ότι θα στιγματιστούν. Έρευνα του 2013, που διενεργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ των ανδρών στο Μπαγκλαντές που ομολόγησαν ότι διέπραξαν βιασμό, έδειξε ότι το 88% των κατοίκων σε αγροτικές περιοχές και το 95% των κατοίκων αστικών κέντρων δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία νομική επίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ