Η Κύπρος δεν θα συμφωνήσει στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αν η ΕΕ δεν επιβάλει επίσης κυρώσεις στη γειτονική της Τουρκία, σε μια ξεχωριστή σειρά που έχει αυξήσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδιδει το Reuter’s
“Οι απεσταλμένοι της ΕΕ αναζήτησαν σε συνάντησή την Τετάρτη να σπάσουν το αδιέξοδο, αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν, ακόμα και όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ότι δηλαδή η διπλωματία της ΕΕ πολύ συχνά παρέλυε από ένα σύστημα που δίνει σε μια χώρα δικαίωμα βέτο έναντι των υπολοίπων 26. «Η ΕΕ βρίσκεται υπό τον κίνδυνο να θεωρηθεί άσχετη, αυτό είναι μια απειλή για την αξιοπιστία μας», όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της ΕΕ ενόψει επικείμενης Συνόδου.
Το Reuters επισημαίνει οτι η διπλωματική αντιπαράθεση θέτει σε τέλμα το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας. Σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία έχουν περιέλθει σε σύγχυση, όπως επισημαίνουν πηγές, μια ομηρία σε εσωτερικούς πολιτικούς τακτικισμούς που ένας αξιωματούχος της ΕΕ περιέγραψε ως απειλή για την αξιοπιστία της Ένωσης. Η ΕΕ δεσμεύτηκε προ τριών εβδομάδων να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η Ένωση με γνώμονα την ομοφωνία έχει παρεμποδιστεί από την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης από ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της, την Κύπρο.
Η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε τέλμα για το αν θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή με την Τουρκία. Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε μια λίστα που αποτυπώθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, εκτός και αν ληφθούν παράλληλες ενέργειες κατά της Τουρκίας. «Δεν έχουμε εναλλακτική λύση παρά να δράσουμε με τον τρόπο που δρούμε», όπως δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης. «Δεν έχουμε θέματα με την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αλλά θεωρούμε ότι είχαμε μια πολιτική συνεννόηση για τις δύο διαδικασίες να προχωρήσουν παράλληλα», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Η Κύπρος θέλει η ΕΕ να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά εταιριών και φυσικών προσώπων στην Τουρκία .
Η Κύπρος έχει ενοχληθεί που ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι διστακτικές ως προς το να κινηθούν εχθρικά έναντι της Τουρκίας και τείνουν προς την κατεύθυνση του διαλόγου, με συνδέσεις για θέματα εμπορίου και χορήγησης βίζας για να κατευνάσουν την κατάσταση. Ο κύπριος διπλωμάτης ανέφερε ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για οποιαδήποτε συμφωνία από τους ηγέτες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας. «Έχω σοβαρές αμφιβολίες για αυτή τη Σύνοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύπριος διπλωμάτης στο Reuter’s.