Του Άγγελου Ρούσσου
Τις τελευταίες ημέρες, η Λευκορωσία, ένα κράτος της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύει με την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, έχει γίνει μια σκηνή μιας νέας προσπάθειας αλλαγής καθεστώτος στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.
Στις 9 Αυγούστου, η χώρα διεξήγαγε προεδρικές εκλογές και είδε μια μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η ενισχυμένη αντιπολίτευση και η ευρεία εκστρατεία υπέρ της αντιπολίτευσης σε διεθνή και τοπικά μέσα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε προβάλλοντας τα υφιστάμενα ζητήματα στην οικονομική και κοινωνική σφαίρα της χώρας, καθώς και τη γενική δυσαρέσκεια μέρους του πληθυσμού για τη διαφθορά και την απολιθωμένη πολιτική και διοικητική ελίτ, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, έδωσε ξεκάθαρο στίγμα.
Παρ 'όλα αυτά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Λουκασένκο έλαβε περίπου το 80% των ψήφων, ενώ η υποψήφιος της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια έλαβε περίπου το 10% των ψήφων. Πάνω από το 4% των ψηφοφόρων επέλεξαν την επιλογή «εναντίον όλων των υποψηφίων». Η προσέλευση στις εκλογές έφτασε στο 84,23%. Ακόμα κι αν φανταστεί κανείς μαζικές παραποιήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που μπορεί να οδήγησε σε αύξηση 15-20% του αποτελέσματος υπέρ του Λουκασένκο, οι εκλογές ε κτων πραγμάτων αποτέλεσαν μια μεγάλη αποτυχία για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Και κατόπιν είχαμε ταραχές... Σε σημείο μέχρι να παρέμβει σε ρόλο “ειρηνοποιού” ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας ζητώντας ειρηνική επίλυση διαδηλώσεων και δηλώνοντας ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αρχών για να συζητήσει μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης.
"Θα συναντηθώ με εκπροσώπους των αρχών", είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας Μητροπολίτης Μίνσκ και Ζασλάβ κ. Παύλος σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, απαντώντας σε ερώτηση από δημοσιογράφους σχετικά με το εάν η εκκλησία θα συμμετάσχει στην επίλυση της τρέχουσας κατάστασης."Αλλά εναπόκειται στις κοσμικές αρχές να επιλύσουν αυτό το ζήτημα", συμπλήρωσε. Προέτρεψε επίσης διαδηλωτές και υπηρεσίες επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν διάλογο. Επιπλέον, κάλεσε όσους «ήρθαν στη Λευκορωσία να την τινάξουν στον αέρα» να επιστρέψουν στο σπίτι τους. "Υπάρχουν ζητήματα. Μπορούν όμως και πρέπει να επιλυθούν. Αλλά όχι μέσω αιματοχυσίας", κατέληξε ο μητροπολίτης.
Με άρωμα...πλατείας Μαϊντάν
Ωστόσο, η ιστορία διαφόρων πραξικοπημάτων σε όλο τον κόσμο καταδεικνύει ότι μια ενοποιημένη και καλά συντονισμένη επιθετική μειονότητα μπορεί να καταλάβει την εξουσία εάν δεν αντιμετωπίσει σωστή απάντηση στις ενέργειές της από την κυβέρνηση. Τέτοια κατάσταση συνέβη κατά το λεγόμενο πραξικόπημα της πλατείας «Μαϊντάν» στην Ουκρανία το 2014, όταν μια επιθετική ομάδα ριζοσπαστών, υποστηριζόμενη από ξένες δυνάμεις, εκμεταλλεύτηκε την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης του Γιανουκόβιτς. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν υποστήριξε το πραξικόπημα και την περαιτέρω βία που επεκτάθηκε σε όλη την Ουκρανία. Ωστόσο, η σιωπηλή πλειοψηφία έγινε θύμα της επιθετικής μειονότητας.
Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η αντιπολίτευση κήρυξε αμέσως τις εκλογές “νοθευμένες” και δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματά τους. Βίαιες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στο Μινσκ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Λευκορωσίας. Στις 9 Αυγούστου και στις 10 Αυγούστου, η δύναμη των διαδηλωτών, με ένα περίεργο μείγμα από ριζοσπάστες Λευκορώσους εθνικιστές και αριστερές ομάδες Antifa, συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Καλά συντονισμένες κινητές ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν τοπικούς χώρους ψηφοφορίας και φέρονται να ρίχνουν τουλάχιστον αρκετές βόμβες μολότωφ στο προσωπικό ασφαλείας. Ωστόσο, οι αναφορές σχετικά με τη χρήση των Molotov δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανταποκρίθηκαν με την αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα, τη δημιουργία επιπλέον σημείων ελέγχου και τη χρήση δακρυγόνων και πλατιών σφαιρών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, δεκάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι ένας διαδηλωτής πέθανε αφότου μια εκρηκτική συσκευή ανατινάχθηκε στο χέρι του. Υποτίθεται ότι σχεδίαζε να το ρίξει στις δυνάμεις ασφαλείας.
Ένα δίκτυο λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί από τους οπίους λειτουργούσαν από μέρη εκτός της Λευκορωσίας, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, με την υποστήριξη των κυριότερων μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να παρουσιάσουν την εικόνα της πλήρους κατάρρευσης της κυβέρνησης. Ένα ειδικό θέμα που λαμβάνει διαστάσεις από αυτά τα μέσα ενημέρωσης στο επικοινωνιακό αυτό παιχνίδι είναι η χρήση βίας κατά των φερόμενων ως ειρηνικών διαδηλωτών. Το πώς οι ομάδες των ριζοσπαστών που προκαλούν και επιτίθενται κατά των αστυνομικών θα μπορούσαν να είναι ειρηνικές είναι αδιευκρίνιστο. Τα μέσα του “πραξικοπήματος” προωθούν επίσης την ιδέα της απεργίας σε εθνικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τοπικές πηγές και στοιχεία από τον τόπο των συγκρούσεων, η αστυνομία της Λευκορωσίας επέδειξε υψηλό κίνητρο για να ενεργήσει αποφασιστικά στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξάπλωση του χάους. Ο Πρόεδρος Λουκασένκο, ανεξάρτητα από την κριτική επί των οικονομικών ή πολιτικών του στρατηγικών, προφανώς έμαθε από τα διδάγματα της...γειτονικής ιστορίας και λαμβάνει ενεργά μέτρα για την αποτροπή του πραξικοπήματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη κηρύξει τις εκλογές στη Λευκορωσία «άδικες» και «μη ανεξάρτητες». Από τις 11 Αυγούστου, η κύρια υποψήφια της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Svetlana Tikhanovskaya, και αρκετά κορυφαία μέλη της εκστρατείας της κατέφυγαν στη Λιθουανία, από όπου κάνουν ηχηρές δηλώσεις ζητώντας «επανάσταση». Το φιλοδυτικό, νεοφιλελεύθερο τμήμα της ρωσικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε επίσης διαδήλωση για την υποστήριξη της απόπειρας πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, μπροστά από τη Λευκορωσική πρεσβεία στη Μόσχα.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Λουκασένκο “φλέρταρε” δημόσια με την Washington & Co και έκανε αντι-ρωσικές δηλώσεις. Η Washington & Company είναι επαγγελματίας σύμβουλος και
εταιρεία ανάπτυξης, η οποία παρέχει μια σειρά λύσεων για την κάλυψη σε επιχειρηματικές ανάγκες των πελατών της. Με την έναρξη της εκλογικής κρίσης, οι νέοι του φίλοι τον πρόδωσαν αμέσως και στην πραγματικότητα στηρίζουν την τρέχουσα απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι συμφωνίες με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον και τους ευρωπαίους γραφειοκράτες δεν αξίζουν τίποτα!
Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εποικοδομητικών εθνικών δυνάμεων και του συνασπισμού διαφόρων νεοφιλελεύθερων, φιλοδυτικών φατριών και ριζοσπαστών εθνικιστών που χρηματοδοτήθηκαν από τη Δύση και προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία με οποιοδήποτε μέσο έγινε και πάλι ιδιαίτερα εμφανής.
Εάν οι λεγόμενοι «υποστηρικτές της δημοκρατίας» πετύχουν μια νίκη, ο τομέας της αστάθειας που βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία θα επεκταθεί στη Λευκορωσία και ενδέχεται να προκαλέσει “φωτιές” σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας.