Κόσμος

Είδηση "βόμβα": Η Τουρκία θέλει στρατιωτική βάση στο Αζερμπαϊτζάν

Η Αγκυρα συνεχίζει απτόητη τις νεο-οθωμανικές ως και επεκτατικές προσπάθειές της και στον Νότιο Καύκασο, αφού στοχεύει στην πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία της στο φιλικό, συγγενικό και γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, στη μορφή που ήδη έχει προωθήσει σε Συρία, Κατάρ και Σομαλία (δηλαδή στρατιωτικο-εκπαιδευτική παρουσία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας τουρκικής χερσαίας δύναμης, συνοδευόμενης από ανάπτυξη 6-8 ελικοπτέρων, στον γεωγραφικό χώρο του Αζερμπαϊτζάν έχει συζητηθεί σε επαφές των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, με τους Αζέρους ομολόγους, ενώ ο δεύτερος το συζήτησε πολύ διεξοδικά με τους Αζέρους στρατιωτικούς στα πολύ πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που έλαβαν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν από 29 Ιουλίου ως 10 Αυγούστου (στις περιοχές Μπακού, Γκάντζια, Γιεβλάκ, Κουρνταμίρ, καθώς και στην αυτόνομη περιοχή του Ναχιτσεβάν, που συνορεύει γεωγραφικά με την Τουρκία), όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος στο eleftherostypos.gr

Στις πρόσφατες επαφές, πέραν του Ακάρ, συμμετείχαν ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Ουμίτ Ντουμτάρ, καθώς και ανώτατα στελέχη της 3ης στρατιάς του Ερτζικάν (που είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις στοΝ Νότιο Καύκασο, δηλαδή καλύπτει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Αρμενία), μεταξύ των οποίων ο στρατηγός-διοικητής Σερέφ Ονγκάι με επιτελείς από το Ελαζίκ και το Ερζερούμ.


Επειδή πρόσφατα στην περιοχή Ταβούς οι Αζέροι στη διένεξη με τους Αρμένιους έχασαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν είχαν ικανοποιητική παρουσία στην τριήμερη σύγκρουση, οι Τούρκοι φέρεται ότι θα αναλάβουν ακόμα πιο δυναμικό ρόλο μέσα στο αζερικό στράτευμα. Αυτό διεφάνη και στις κοινές ασκήσεις, όπου υπολογίσιμος αριθμός επιτελών με γνώσεις στις περιοχές του Καυκάσου, μαζί με ελικόπτερα, πυροβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού και αεροσκάφη F-16 μεταφέρθηκαν σε αζερικές βάσεις για συμμετοχή στις ασκήσεις.

Η Αγκυρα φέρεται να προκρίνει για βάση την περιοχή του Ναχιτσεβάν, που έχει άμεσα σύνορα, ενώ συζητείται και λόγω των στενών σχέσεων αίματος των δύο λαών να δοθεί έμφαση σε στρατιωτικό προσωπικό που να διατηρεί περαιτέρω δεσμούς. Οι Αζέροι με τη στάση τους δείχνουν να ευνοούν μία τέτοια εξέλιξη, ενώ διαχρονικά έχουν υστερήσει απέναντι στους Αρμένιους, όπως έχει φανεί στην ιστορική «παγωμένη διένεξη» του Αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είναι υπό τον έλεγχο του Ερεβάν από τον πόλεμο του 1991-1992. Μικρή δύναμη από τουρκικές ειδικές δυνάμεις, καθώς και αντίστοιχη αμερικανική βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο Μπακού, ενώ το τελευταίο έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με στρατιωτικά και άλλα σχολεία του ΝΑΤΟ.

Τις τουρκικές κινήσεις παρακολουθεί έντονα η Μόσχα, η οποία τον άλλο μήνα θα πραγματοποιήσει μεγάλες ασκήσεις στην περιοχή που συνορεύει με κράτη του Νοτίου Καυκάσου, ενώ Αρμένιοι αναλυτές, όπως ο Εντμοντ Αζαντιάν, υποστηρίζουν ότι η εναπομείνασα, από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκούμρι αποτρέπει τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική απειλή για την Αρμενία, υποστηρίζοντας ότι «η Μόσχα, αμυνόμενη της βάσης, προσφέρει στήριξη στο Ερεβάν».

Επισημαίνεται πάντως ότι στο Κοινοβούλιο καθώς και σε ινστιτούτα της Αρμενίας υπάρχουν αρκετοί αναλυτές και βουλευτές που θα ήθελαν να αποσυρθεί η Ρωσία από τη συγκεκριμένη βάση και να κινηθεί το Ερεβάν πιο κοντά στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ε.Ε. Αξίζει να τονιστεί ότι η Αρμενία έχει στείλει κατά καιρούς μικρές δυνάμεις στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν σε συνεργασία (στο παρελθόν) με τη χώρα μας και το συμμαχικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Μπρούνσουμ, στη Νότια Ολλανδία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ