Αμερικανός πρέσβης
Κόσμος

Bloomberg: Ακατάλληλες οι ΗΠΑ για διαμεσολαβητής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας

Το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο γνώμης του Μπόμπι Γκος, απορρίπτει τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και εξαίρει τη στάση της Γερμανίας.

Η ελληνοτουρκική ένταση, με αφορμή την τουρκική Navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, βαίνει προς αποκλιμάκωση, με τις δύο χώρες -όπως γνωστοποίησε σήμερα η Άγκυρα- να ετοιμάζονται για τις πρώτες διμερείς συναντήσεις.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες το θερμόμετρο στο Αιγαίο χτύπησε «κόκκινο», με την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να θεωρείται κατά πολλούς εξόχως σημαντική στην αποκλιμάκωση της έντασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, το πρακτορείο Bloomberg, σε άρθρο γνώμης του Μπόμπι Γκος, υπό τον τίτλο «Τουρκία και Ελλάδα χρειάζονται την παρέμβαση της Μέρκελ», αναφέρεται στην ανάγκη ανάδειξης μιας χώρας ως «τίμιου μεσολαβητή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Δεδομένης της βαθιάς έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, κάθε διαπραγμάτευση θα πρέπει να προϋποθέτει μια μεσολάβηση» σημειώνει, χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος.

Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο;

«Τουρκία και Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Την τελευταία φορά που οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου (σ.σ. κρίση Ιμίων), ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απέτρεψε την κρίση» υπενθυμίζει ο Γκος.

Και συνεχίζει ωστόσο: «Η δέσμευση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ είναι στην καλύτερη υπό αμφισβήτηση, ενώ σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει την ικανότητα να επιλύσει την κρίση».

Έτσι, ο αρθρογράφος του Bloomberg προτείνει με νόημα ότι «η πιο λογική εναλλακτική ως τίμιος μεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας είναι το Βερολίνο».

Και αυτό, διότι η Γερμανία είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος των δύο χωρών, ενώ η προεδρία στην Ε.Ε. (σ.σ. την ασκεί η Γερμανία το τρέχον εξάμηνο) παρέχει επιπλέον διπλωματικό βάρος».

«Όταν μιλάει η Καγκελάριος, Τούρκοι και Έλληνες τείνουν να την ακούν. Και πράγματι αυτό έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα» σχολιάζει, παράλληλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατηρεί δε ότι η Γερμανία απολαμβάνει μιας αξιοσημείωτης αξιοπιστίας ανάμεσα στις χώρες που εγείρουν αξιώσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως η Γερμανία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ στα συν προσμετράται και η απουσία εμπλοκής στον εμφύλιο της Λιβύης.

Μία ακόμη χώρα, η οποία τηρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ως τίμιου μεσολαβητή Ελλάδας–Τουρκίας, είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δείξει μικρή όρεξη, προκειμένου να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει ο αρθρογράφος.


Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας–-Τουρκίας διαταράχθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, μετά την έκδοση τουρκικής Navtex για σεισμογραφικές έρευνες στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ