Ο διωγμός κατά των Χριστιανών στην Τουρκία είναι δεδομένος εδώ και χρόνια, ιδίως όσο το καθεστώς του “σουλτάνου” σφίγγει την θηλιά γύρω από τον λαιμό των χριστιανικών κοινοτήτων.
Οι κολοσσιαίες προκλήσεις με την Αγιά Σοφιά δεν ήταν η κορύφωση, αλλά μόνο η αρχή μιας λαίλαπας κατά των Χριστιανών στην Τουρκία, η οποία έρχεται με γοργούς ρυθμούς, την στιγμή που η διεθνής κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα.
Το απόγευμα της 24ης Ιουλίου, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο χριστιανικό χωριό Έσσανα, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλά σπίτια κάηκαν και πολλά οπωροφόρα δέντρα καταστράφηκαν. Το Hessana είναι το χωριό όπου βρίσκονται οι ρίζες περισσότερων από 5.000 ανθρώπων από το Mechelen. Η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμη ασαφής.
Δεν είναι η πρώτη ύποπτη πυρκαγιά στην περιοχή. Πέρυσι , πυρκαγιές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε έξι χριστιανικά χωριά στην τουρκική επαρχία Mardin. Και τα έξι χωριά - Elbeğendi, Güzelsu, Dibek, Üçköy, Üçyol και Dağiçiçi - κατοικούνται από Χριστιανούς(μονοφυσίτες). Επηρεάστηκε επίσης το παλιό μοναστήρι Mor Hananyo. Σύμφωνα με ορισμένους από τις τοπικές κοινότητες, υπήρχε τότε σαμποτάζ ή τουλάχιστον σοβαρή κυβερνητική αμέλεια. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η περιοχή κάηκε στη συνέχεια για να διευκολυνθεί η εύρεση μελών του PKK.
Επικίνδυνη κατάσταση των Χριστιανών στη Νοτιοανατολική Τουρκία
Σήμερα, παραμένει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των πολλών Χριστιανών που κάποτε ζούσαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι τελευταίοι Χριστιανοί εξακολουθούν να είναι θύματα παρενόχλησης, βίας ή σαμποτάζ και τυφλής, κωφής ή εχθρικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με Χριστιανούς ακτιβιστές, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει τα ζωντανά στοιχεία της αιώνων παρουσίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Διάφορα περιστατικά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αρκετές εκκλησίες έχουν καταστραφεί επίσης τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 2020 συνελήφθη ο μοναχός ιερέας Aho Sefer Belicen του μοναστηριού Mor Jakob . Το έγκλημά του; Πρόσφερε ψωμί και νερό σε «Κούρδους τρομοκράτες» . Στις χειρότερες περιπτώσεις, τα περιστατικά αφήνουν πίσω θύματα απαγωγής και δολοφονίας. Για παράδειγμα, ο Hurmuz Diril και η σύζυγός του Simoni - οι τελευταίοι Χαλδαίοι Καθολικοί Χριστιανοί στο χωριό τους Kovankaya - απήχθησαν τον Ιανουάριο. Η Simoni βρέθηκε πρόσφατα νεκρή κατά μήκος ενός καναλιού. Ο 71χρονος σύζυγός της παραμένει άφαντος....
Αναλυτές: Η νοοτροπία κατάκτησης της Τουρκίας έναντι της Αγίας Σοφίας απειλεί τις μειονότητες
Η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πολιτικός του σύμμαχος, αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP) Devlet Bahçeli, για την Αγία Σοφία αποτελεί απειλή για τους χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας, καθώς και για μουσουλμάνους που δεν συμφωνούν με την «νοοτροπία κατάκτησης», αναλυτές έγραψαν σε άρθρο για το περιοδικό Providence Magazine την Παρασκευή. Οι αναλυτές Tuğba Tanyeri Erdemir και Aykan Erdemir δήλωσαν για την Αγιά Σοφιά ότι «το τετελεσμένο καθεστώς της Άγκυρας έχει εγείρει νόμιμες ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ζημιά σε αυτόν τον τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς».
Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στο έθνος αφού εξέδωσε το διάταγμα και μίλησε για το «πνεύμα της κατάκτησης». Ο Μπαχτσέλι ακολούθησε λέγοντας ότι η κατάκτηση των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη «είχε εισέλθει σε μια νέα φάση». Ο Μπαχτσέλι μίλησε για το «δικαίωμα του σπαθιού» ως τη βάση της νομιμότητας της μετατροπής, χρησιμοποιώντας «βίαιο σχοινί», ανέφεραν οι αναλυτές, αποκαλώντας την τάση «ανησυχητική». «Μια τέτοια προκατειλημένη γλώσσα δεν στοχεύει μόνο τις θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας, αλλά και εκφοβίζει μέλη της μουσουλμανικής πλειοψηφίας της χώρας που αντιτίθενται στις υπέρτατες πολιτικές της κυβέρνησης», ανέφεραν. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Numan Kurtulmuş παρομοίασε όσους αντιτίθενται στη μετατροπή με «Βυζαντινούς» που είναι μια συντομογραφία για την λέξη «προδότες». Η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποιείται από το κυβερνών κόμμα και τον κύριο σύμμαχό του απειλεί τόσο τους γείτονες της Τουρκίας όσο και τους δικούς του πολίτες, ανέφεραν οι αναλυτές, προειδοποιώντας για τη ζημιά στις διαθρησκευτικές σχέσεις. Οι αναλυτές ανέφεραν επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, που είναι Τούρκος πολίτης, κι ο οποίος είπε: “Δεν θέλω το κράτος να έχει το μυαλό του κατακτητή, επειδή δεν είμαι κατακτημένη μειονότητα. Θέλω να νιώσω στη χώρα μου ως ισότιμος πολίτης. " Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι η νοοτροπία κατάκτησης «διαπερνά την επίσημη ρητορική και το δημόσιο λόγο της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας τις θρησκευτικές μειονότητες στο καθεστώς των υποκειμένων μιας μουσουλμανικής πολιτεαικής κυριαρχίας».
"Κατά ειρωνικό τρόπο", ανέφεραν οι αναλυτές, η τουρκική κυβέρνηση "δεν έλαβε μέτρα για να προωθήσει τη συζήτηση της πολιτικής της" ή "να συμβουλευτεί κάποιον από τους ενδιαφερόμενους στο κοινοβούλιο ή σε άλλη πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριαρχείου" καθώς επικαλέστηκε "μια ομόφωνη λαϊκή βούληση πίσω από η πολιτική της”.
Η «τοξική ρητορική της κυβέρνησης έλαβε επαίνους από άλλους εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν, επισημαίνοντας την υποστήριξη που δήλωσε η μαχητική παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.
Οι θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά, έχουν υποστεί αυξημένη απειλή στόχευσης σε εγκλήματα μίσους, ανέφεραν οι αναλυτές και προειδοποιούν πως μια τέτοια εκρηκτική ρητορική έχει τη δυνατότητα να ενθαρρύνει και να υποκινήσει κι άλλους.