''Το κύριο εμπόδιο για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη σήμερα έγκειται στις συστηματικές παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκ μέρους της Τουρκίας, παρά τις δεσμεύσεις στις αρχές της συνόδου του Βερολίνου στις αρχές του έτους.''
Τα παραπάνω αναφέρονται σε δήλωση της εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζονται και τα εξής:
''Η Γαλλία δεν επιλέγει τη μία ή την άλλη πλευρά στη Λιβύη και ανέκαθεν δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση. Εργάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για ταχεία κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο που τέθηκε στο Βερολίνο.
Η υποστήριξη της Τουρκίας για τη συνέχιση της επίθεσης της κυβέρνησης της Εθνικής Συμμαχίας έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις προσπάθειες για εξασφάλιση άμεσης ανακωχής στην οποία συμμετέχουμε.
Αυτή η υποστήριξη συνδυάζεται με εχθρική και απαράδεκτη συμπεριφορά των θαλάσσιων δυνάμεων της Τουρκίας προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με στόχο την παρεμπόδιση των προσπαθειών για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι συμπεριφορές, όπως όλες οι ξένες παρεμβάσεις στη σύγκρουση στη Λιβύη, πρέπει να σταματήσουν.''
Χθες το μεσημέρι, όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, το Γαλλικό ΥΠΑΜ, ανέφερε ''πως συμπεριφορές όπως της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στο ΝΑΤΟ και πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα κατά της Άγκυρας!''
Νέος ''Αττίλας'' στην Λιβύη
Η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που έλαβε χώρα χθες στην Τρίπολη με την παρουσία 2 υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν και του αρχηγού της ΜΙΤ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Γενί Σαφάκ», η Άγκυρα μαζί με τις άλλες συμφωνίες που έχει καταλήξει με την κυβέρνηση Σαράζ, προωθεί δυνατά και εκείνη της ανοικοδόμησης της Λιβύης από τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα μάλιστα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, στο τραπέζι της «ανοικοδόμησης» -μετά από 9 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη- έχουν ανοιχτεί σχέδια που ξεκινούν από την ενέργεια και φτάνουν μέχρι και τα έργα υποδομής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων, Τουρκίας, Μιτχάτ Γενιγκιούν, δηλώνει άλλωστε ότι «η Λιβύη τώρα αποτελεί την προτεραιότητά μας. Τούρκοι εργολάβοι είναι έτοιμοι να πάνε στη Λιβύη».
Η παρουσία του κατασκευαστικού τομέα στη Λιβύη ήταν έντονη πριν από το 2011, οπότε ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, η σχεδόν βίαιη απομάκρυνση όλων των ξένων εταιρειών και κυρίως των τουρκικών από τη Λιβύη, στοίχισε στην Τουρκία 4 δις. δολάρια. Μία ζημία που ευελπιστεί τώρα να «αποσβέσει» και με το παραπάνω, ει δυνατόν…