Ένα ζήτημα που αγγίζει τις «ευαίσθητες χορδές» του ουγγρικού εθνικισμού έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν μιλώντας με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη Συνθήκη του Τριανόν, με την οποία η Ουγγαρία έχασε σχεδόν τα 2/3 του εδάφους της.
Σε ομιλία του ο εθνικιστικής πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοικτός σε σε συνεργασία με χώρες όπως η Τσεχία η Σλοβακία, Κροατία και η Σερβία, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στις Ρουμανία και Ουκρανία με τις οποίες έχει τις μεγαλύτερες διαφορές. Ο Ορμπάν δεν απέφυγε για μια ακόμα φορά τις εμπρηστικές εκφράσεις για την Συνθήκη του Τριανόν η οποία θεωρείται "εθνική τραγωδία" στην Ουγγαρία, όπως γράφει η ιστοσελίδα liberal.gr.
του Γιάννη Μαντζίκου
Στις 4 Ιουνίου του 1920, η Ουγγαρία περιορίστηκε στο 28% των εδαφών του προηγούμενου πολυεθνικού Βασιλείου της Ουγγαρίας και ο πληθυσμός της στο 36% του προηγούμενου, ενώ 3.425.000 εθνικά Ούγγροι βρέθηκαν εκτός Ουγγαρίας, ως μειονότητες πλέον στις γειτονικές χώρες.
Από τον Μάιο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ήδη προαναγγείλει τις προθέσεις του, αναρτώντας στο Facebook φωτογραφία παλιάς υδρογείου σφαίρας που απεικονίζει την λεγόμενη "Μεγάλη Ουγγαρία" στα σύνορά της πριν το 1918, δηλαδή πριν τη Συνθήκη του Τριανόν. Στα εδάφη της συμπεριλαμβάνονταν τότε και η Κροατία, η Ρουμανία, η Σερβία, και η Σλοβακία.
Η παραπάνω ανάρτηση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις κυρίως στη Ρουμανία. Ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις υιοθέτησε μάλιστα σε ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης, ένα παλιό αφήγημα των Ρουμάνων εθνικιστών και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών ότι με τη βοήθεια εκπροσώπων της γερμανικής κοινότητας προωθεί μυστικά το ξεπούλημα της Τρανσυλβανίας στην Ουγγαρία. Κατηγόρησε μάλιστα εμμέσως τον Όρμπαν ότι κινεί από τα παρασκήνια τα νήματα για την πραγματοποίηση του σχεδίου. Σύμφωνα με τους Ρουμάνους μέρος του σχεδίου του Ορμπάν είναι η αυτονομία των Ούγγρων της περιοχής Σεκλερλάντ, πάγιο αίτημα των βουλευτών του κόμματος "Δημοκρατική Ομοσπονδία Ούγγρων της Ρουμανίας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέσα, του 2000, ο Ορμπαν θέτει συχνά πυκνά το ζήτημα αυτό, για να χαϊδέψει τα αυτιά των νοσταλγών της "Μεγάλης Ουγγαρίας". Εκείνη την περίοδο μάλιστα η Βουλή της χώρας πέρασε ειδικό νόμο για τα δικαιώματα των Ούγγρων του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό χορηγείται ιθαγένεια σε όσους Ούγγρους μειονοτικούς σε γειτονικά κράτη το επιθυμούν.
Σήμερα περίπου τρία εκατομμύρια Ούγγροι διαβιούν ως μειονότητες σε γειτονικά κράτη: το 11% της Σλοβακίας είναι Ούγγροι, το 6,6% της Ρουμανίας, το 3,5% της Σερβίας και το 1% της Κροατίας. Υπάρχουν επίσης μικρές ουγγρικές μειονότητες στη δυτική υπερκαρπάθια Ουκρανία (Ρουθηνία), στη Σλοβενία και στην Αυστρία.