Κόσμος

Ο Ερντογάν εκλιπαρεί Κίνα, Κατάρ, Βρετανία για ρευστό - 1 εκατ. τουρκικά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Στη γύρα έχει βγει το υπουργείο Οικονομικών και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ.Ερντογάν, εκλιπαρώντας Κατάρ,Κίνα και Βρετανία για άμεση παροχή ρευστού ενόψει νέας επικείμενης νομισματικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Σεβντέτ Γιλμάζ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες με ξένα κράτη. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους εταίρους της αναζητώντας επειγόντως χρηματοδότηση, ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, υπό τον φόβο μια δεύτερης νομισματικής κρίσης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο, πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών swap, αλλά και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Σεβντέτ Γιλμάζ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες swap. «Έχουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες» είπε σε συζήτηση, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες». Πάντως, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Την περασμένη βδομάδα η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το χρέος και τα εξαντλημένα ξένα αποθέματά της. Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνεται σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται σε συμφωνίες, καθώς η πανδημία κορονοϊού επηρεάζει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες όπως ποτέ άλλοτε. Η διπλωματική προσπάθεια έρχεται καθώς η πανδημία κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει ύφεση και στην Τουρκία.

«Οι συνομιλίες είναι σε καλύτερο επίπεδο ειδικά με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο ποσό πόρων και ότι η συμφωνία δεν θα έπρεπε να καθυστερήσει πολύ. Δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία επικοινώνησε με εκπροσώπους της Ιαπωνίας για πιθανή χρηματοδότηση, ενώ ένας πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν.

Κόπηκε το ρεύμα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στην Τουρκία κόπηκε το ρεύμα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Τούρκος υπουργός, κάθε μήνα αποστέλλονται περίπου 59.238.582 λογαριασμοί ηλεκτρικού και περίπου στο 1,52% έγινε διακοπή ρεύματος στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Σε 900.426 νοικοκυριά έγινε διακοπή παροχής ρεύματος στα τέλη Φεβρουαρίου και 118.477 νοικοκυριά παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο για παράλειψη πληρωμής των λογαριασμών τους.

Την ερώτηση κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο, βουλευτής του ΡΛΚ κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) που ανέφερε ακόμη ότι τα χρέη για το ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών, που ανέρχονται περίπου σε 270 εκατομμύρια ευρώ, δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση.

Νέο ρεκόρ για το έλλειμμα της Τουρκίας - Έφτασε τα 43,2 δισ. λίρες

Ενα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ιστορία της κατέγραψε τον Απρίλιο η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν και οι φορολογικές αναβολές μείωσαν τα κρατικά έσοδα. 


Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρει ότι η κεντρική Κυβέρνηση της Τουρκίας παρουσίασε μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 43,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο, ελαφρώς πιο κάτω από το έλλειμμα ρεκόρ ύψους 43,7 δισεκατομμυρίων λιρών που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα.

Τον περσινό Απρίλιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε ανέλθει στα 18,3 δισ. τουρκικές λίρες, ενώ το έλλειμμα για ολόκληρο το 2019 είχε αγγίξει τα 123,7 δισ. λίρες.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, άρχισε σταδιακά να περιορίζει την διακίνηση των πολιτών της τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 240 δισεκατομμυρίων λιρών (34,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που αποτελείται κυρίως από αναβολές φόρου για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την οικονομική «καταιγίδα» που προκάλεσε η πανδημία.

Στο μεταξύ, οι δαπάνες χωρίς τις πληρωμές τόκων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 28,9%, σε ετήσια βάση, σε 91,4 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, για να καλύψει το διευρυμένο χάσμα στα δημόσια οικονομικά, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αύξηση του δανεισμού, αντλώντας 60 δισεκατομμύρια λίρες τον περασμένο μήνα, ποσό διπλάσιο από τον αρχικό του στόχο.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα έσοδα από φορολογίες σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση καθώς η Κυβέρνηση της Τουρκίας ανέβαλε την είσπραξη του εταιρικού φόρου και του φόρου εισοδήματος. Τα έσοδα ανήλθαν σε 49,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 48,8 δισ. λίρες ένα χρόνο νωρίτερα.

Τέλος, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,1%, σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, δείχνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους μετά την προσαρμογή τους με βάση τον πληθωρισμό, ύψους 10,9%

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ