Μπόρις Τζόνσον
Κόσμος

Το σκληρό Brexit και η πανδημία "χτυπάνε" Τζόνσον και στερλίνα

Ο τίτλος τον οποίο επέλεξε το Bloomberg στο βασικό θέμα που είχε στην ιστοσελίδα του για κάποιες ώρες χθες το μεσημέρι είναι ενδεικτικός της εικόνας που έχει δημιουργηθεί αυτή την περίοδο για το Ηνωμένο Βασίλειο στις διεθνείς αγορές: «Η βρετανική στερλίνα βυθίζεται πάλι και μετατρέπεται σε παρία των νομισμάτων παγκοσμίως».

Ποιος να το περίμενε, αλήθεια, ότι η πάλαι ποτέ κραταιά Βρετανία και το καμάρι της, η λίρα, θα έφταναν κάποια στιγμή να αντιμετωπίζονται με τόσο υποτιμητικά σχόλια... Για όλα, όμως, υπάρχει εξήγηση – και ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει μία, αλλά δύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρώτη είναι τα όσα συνέβησαν στη διαδικασία που οδήγησε στο Brexit και όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν και σήμερα, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τη μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ, έχουν καταφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της Βρετανίας, της πολιτικής της ηγεσίας και της οικονομίας της. Ο πιο πρόσφατος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα μπήκε μάλιστα χθες και είχε ως αποτέλεσμα τη νέα υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ.

«Τα θέλουν όλα δικά τους»

«Απογοητευτικό» χαρακτήρισε, για του λόγου το αληθές, ο διαπραγματευτής της ΕΕ το αποτέλεσμα του τρίτου γύρου των συνομιλιών με τη βρετανική αντιπροσωπεία, με τη στάση της οποίας εμφανίστηκε μάλλον οργισμένος. «Δεν πρόκειται να θέσουμε ξανά υπό συζήτηση της αρχές μας για να οφεληθεί η βρετανική οικονομία», δήλωσε ο έμπειρος Γάλλος πολιτικός και διπλωμάτης, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν υπήρξε όχι μόνο απτό αποτέλεσμα, αλλά δεν σημειώθηκε ούτε η παραμικρή πρόοδος.

Έτσι – παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο επικεφαλής Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ, ότι το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μπορεί να καταληχθεί μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία – η αλήθεια είναι πως το σενάριο του «σκληρού Brexit» έχει επανέλθει στο προσκήνιο. «Δεν μπορεί να πάρουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους», ξεκαθάρισε – εμφανώς δεικτικά – ο Μπαρνιέ, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι η απέναντι πλευρά εξακολουθεί να θέλει να τα έχει όλα δικά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για τη δεύτερη εξήγηση της «υποτίμησης» του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, αυτή δεν είναι άλλη από τη διαχείριση που επέλεξε να κάνει η κυβέρνησή του και προσωπικά ο Μπόρις Τζόνσον (αυτοί που, παρεμπιπτόντως, οδήγησαν τη χώρα και στην έξοδο της ΕΕ) στην κρίση την οποία προκάλεσε η πανδημία. Πέρα από τα όσα γνωρίζει σχεδόν όλος ο κόσμος, άλλωστε, μια νέα ανάλυση που έκανε το Reuters καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Βρετανού πρωθυπουργού ότι είχε δώσει εντολή να ισχύσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους οίκους ευγηρίας από πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τις αρχές Μαρτίου.

Το μοιραίο δεκαήμερο

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, όμως, εξετάζοντας ενδελεχώς τα σχετικά δεδομένα, μαζί και τα κυβερνητικά έγγραφα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική οδηγία με ημερομηνία 13 Μαρτίου είχε απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν απαγόρευε ούτε έθετε όρους στις επισκέψεις συγγενών ή φίλων προς τους φιλοξενούμενους στις εν λόγω εγκαταστάσεις. Αυτό έγινε μόνο μετά από δέκα ημέρες, στις 23 Μαρτίου – και το διάστημα που μεσολάβησε αποδείχθηκε μοιραίο για χιλιάδες ανθρώπους που ανήκαν ντε φάκτο στις ευάλωτες ομάδες.

Οι συνέπειες υπήρξαν τραγικές: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα γηροκομεία της χώρας έχασαν τη ζωή τους περίπου 20.000 άνθρωποι εξαιτίας περιπλοκών από τον Covid-19, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του συνόλου των θανάτων που έχει προκαλέσει (μέχρι χθες) ο νέος κορονοϊός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν
Μέση Ανατολή 0

Εκρηκτική η συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν-Φιντάν στην Άγκυρα-Ο Αμερικανός έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία για τζιχαντιστές και Κούρδους-Τι απάντησαν οι Τούρκοι

Εκρηκτική ήταν η συνάντηση των Τούρκων με τον Μπλίνκεν σε αεροδρόμιο της Άγκυρας, διαβάστε τι συζήτησαν
Ένοπλες Συρράξεις 0

Έρχεται το Κουρδιστάν; Δεν πρόλαβαν να αποχωρήσουν οι Ρώσοι και κομάντος των ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώην ρωσική βάση στο Κομπάνι (Βίντεο)

Οι Ρώσοι δεν αποχωρούν από τις βάσεις σε Χμειμίμ και Λατάκεια ενώ δημιουργούν και νέα βάση στην Αλ Χαντίμ της Λιβύης -Η...