Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σήμερα, Τετάρτη.
«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τον στρατιώτη που σκοτώθηκε [σ.σ. χθες] και μας υπενθυμίζει τη σημασία να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι σε όλο το Ισραήλ έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και η Αμερική θα σας υποστηρίζει με συνέπεια σε αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε ο Πομπέο.
Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Πομπέο που ταξίδεψε εν μέσω πανδημίας κορονοϊού στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το απόδειξη της συμμαχίας των δύο χωρών και της ισχύς των δεσμεύσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προς το Ισραήλ.
«Πρόκειται να σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αύριο, νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας με βάση τα όσα συνομολογήσαμε με τον πρόεδρο Τραμπ κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο. Και αυτές είναι όλες τεράστιες προκλήσεις και ευκαιρίες και μπορούμε να τις υλοποιήσουμε γιατί έχουμε έναν τόσο ισχυρό δεσμό που κάνει τη συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών να ξεχωρίζει... υπάρχει ένας άθραυστος δεσμός αξιών και συμφερόντων που έχει διατηρήσει ενωμένη αυτή τη συμμαχία. Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη» τόνισε ο Νετανιάχου.
Επίσκεψη Πομπέο στο Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο έφτασε στο Ισραήλ το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προσάρτησης περιοχών της Δυτικής Όχθης από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και βγήκε από το αεροσκάφος φορώντας μάσκα στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, προτού κατευθυνθεί προς την Ιερουσαλήμ.
Την Πέμπτη, αναμένεται να ορκιστεί κυβέρνηση ενότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Μπένι Γκαντς που σχηματίστηκε έπειτα από 17 μήνες πολιτικού αδιεξόδου και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν για το μοίρασμα της εξουσίας προβλέπει την παρουσίαση -μετά την 1η Ιουλίου- της στρατηγικής για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου που είχε λάβει την ονομασία η «Συμφωνία του Αιώνα» και παρουσιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου από τον Τραμπ και τον Νετανιάχου.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ» στο οποίο θα προσαρτηθεί η κοιλάδα του Ιορδάνη και οι περισσότεροι από 130 εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια περιορισμένη περιοχή.
Για το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης έχει εκφράσει την αντίθεσή της μια σειρά κρατών της περιοχής, όπως η Παλαιστίνη, το Ιράν, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες.