Κόσμος

Πως θα γιορτάσουν οι μουσουλμάνοι εν μέσω καραντίνας σε Ελλάδα & εξωτερικό

«Οι καρδιές μας κλαίνε», δήλωσε στο BBC ο Αλί Μούλα, ο μουφτής στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ιερό τζαμί γεμάτο με ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας, όλη την ώρα ... Νιώθω πόνο βαθιά μέσα μου» αναφέρει.

Το 2020 το Ραμαζάνι αρχίζει στις 23 Απριλίου και τελειώνει στις 23 Μαίου, αλλά φέτος όλα είναι αλλιώτικα..

"Το άνοιγμα των δύο ιερών καθυστερεί κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού ως μέρος προληπτικών μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού", ανέφερε η διοίκηση σε ένα μήνυμα του Twitter. Η Γενική Διεύθυνση για τις Υποθέσεις των δύο Ιερών Τζαμιών δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παρατείνει την αναστολή των προσευχών κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, ως μέρος των προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας

Ο επικεφαλής των δύο τζαμιών, Σεΐχης Abdulrahman bin Abdulaziz Al-Sudais, δήλωσε σε ένα tweet ότι το Μεγάλο Τζαμί (Masjid Al-Haram) στη Μέκκα και το Τζαμί του Προφήτη (Al Masjid Al-Nabawi) θα μεταδίδουν την έκκληση για προσευχή (adhan) καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα αλλά θα παραμείνουν κλειστά για τους προσκυνητές.

Αυτά τα λένε οι Σουνίτες στην Σαουδική Αραβία..Η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της μουσουλμανικής θρησκείας και αυτό το μαρτυρούν και οι «ιερές» πόλεις: η Μέκκα (όπου γεννήθηκε ο Μωάμεθ) και η Μεδίνα (όπου είναι θαμμένος). Ο εθνικός πληθυσμός, στην πλειονότητά του (75-90%), ακολουθεί το λατρευτικό τυπικό των σουνιτών, οι υπόλοιπο το τυπικό των σιιτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις των σαφιιτών.

Πακιστάν

Στο Ισλαμαμπάντ, όμως, μουσουλμάνοι πιστοί αρνούνται να προσευχηθούν στο σπίτι. Σημειώνεται πως στο Πακιστάν το 75% των μουσουλμάνων είναι Σουνίτες και γύρω στο 20% Σιίτες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό Σιιτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια στρατηγική 20 σημείων για την καταπολέμηση του Covid-19 κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Οι περιορισμοί επικρίνονται από ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες. Ο Πρόεδρος Arif Alvi δηλώνει: "Εκείνοι που δεν σέβονται τους κανόνες διαπράττουν αμαρτία". Συγκεκριμένα, αντίθετα με τις οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας, πολλοί πιστοί στο Πακιστάν αρνούνται να μείνουν στα σπίτια τους για να προσευχηθούν και επιμένουν να πάνε σε τζαμιά. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται στη χώρα. Οι περιπτώσεις είναι περίπου 8 χιλιάδες και 159 θάνατοι. Οι αρχές θέλουν να αποφύγουν τα λάθη που έγιναν στην αρχή της πανδημικής κρίσης, όταν ορισμένοι Σιίτες προσκυνητές που επέστρεφαν από το Ιράν δεν απομονώθηκαν αποτελεσματικά, ευνοώντας την εξάπλωση του ιού. Το ίδιο συνέβη και με τα μέλη της Σουνιτικής οργάνωσης Tablighi Jama, που είχαν τη δυνατότητα να τελέσουν μαζικές προσευχές στο Punjab. Στις 14 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Imran Khan ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας έως το τέλος του μήνα. Απαγορεύεται η προσευχή στο δρόμο, μια συνήθης πρακτική στο Πακιστάν λόγω της μεγάλης προσέλευσης στα τζαμιά. Για ορισμένους όμως ισλαμιστές ηγέτες, οι καθημερινές προσευχές και τα κηρύγματα της Παρασκευής στα τζαμιά πρέπει να ξαναρχίσουν χωρίς περιορισμό. Σύμφωνα με αυτούς, οι χώροι προσευχής δεν μπορούν να κλείσουν σε μια μουσουλμανική χώρα.

Ελλάδα

Το πως θα αντιδράσουν οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Για παράδειγμα οι μουσουλμάνοι που αυτομαστιγώνονται στους δρόμους του Πειραιά κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της “Αζούρα” είναι Σιίτες...

Επίσης ζήτημα μέγα παραμένει τι θα γίνει με τους μουσουλμάνους στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων ανά τη χώρα.Πάντως τα...προεόρτια δεν ήταν ευοίωνα! Μουσουλμάνοι φυλακισμένοι επιτέθηκαν σε Χριστιανούς κρατούμενους στη φυλακή στην Κομοτηνή, με αφορμή την κατανάλωση αλκοόλ την Κυριακή του Πάσχα.

Το προσωπικό της φυλακής είχε δώσει μπύρα σε εκείνους τους κρατούμενους που το ήθελαν ως εορταστική χειρονομία λόγω του Πάσχα. Όσοι κρατούμενοι δεν ήθελαν αλκοόλ έλαβαν αναψυκτικά. Όμως οι κρατούμενοι που προέρχονταν αρχικά από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν προσεβλήθηκαν από την εικόνα της κατανάλωσης αλκοόλ. Αρχικά άρχισαν να προσβάλλουν τους Χριστιανούς κρατούμενους που έπιναν και στη συνέχεια τους επιτέθηκαν σωματικά, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ευτυχώς, το προσωπικό της φυλακής παρενέβη αμέσως, γεγονός που εμπόδισε την κατάσταση να εκτραχυνθεί. Ωστόσο τραυματίστηκαν έξι κρατούμενοι, ένας αρκετά σοβαρά με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Το πρακτορείο Greek City Times ανέφερε ότι ορισμένοι από τους μουσουλμάνους που ενεπλάκησαν στο περιστατικό είναι γνωστοί ότι έχουν δεσμούς με ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες.

Η φυλακή της Κομοτηνής έχει αναφερθεί ότι φιλοξενεί πολλούς κρατούμενους που εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές και οι αιφνιδιαστικές έρευνες στα κελιά της έχουν συχνά αποκαλύψει μαριχουάνα, αλκοόλ και ακόμη και κινητά τηλέφωνα. Οι φυλακές σε όλη την Ευρώπη περιέχουν έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων κρατουμένων. Στη Δανία, για παράδειγμα, όπου περισσότεροι από τους μισούς φυλακισμένους είναι μουσουλμάνοι, οι μη μουσουλμάνοι κρατούμενοι πιέζονται να μεταστραφούν στο Ισλάμ.

Όσον αφορά τώρα τους επίσημους εορτασμούς του Ραμαζανιού στην Ελλάδα, κάθε χρόνο παραχωρούνταν αθλητικές εγκαταστάσεις σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ για προσευχή των μουσουλμάνων. Κάτι τέτοιο φέτος είναι αδύνατον καθώς απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ μάλιστα ενώ αρχικά ήταν μέχρι τις 20.4.2020 παρατάθηκε έως και την 28.4.2020.

Τι θα γίνει μετά είναι άγνωστο, αλλά πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι ριζικά.

Ραμαζανι και Covid-19

Οι Σαουδάραβες ουλεμάδες λοιπόν ζητούν προσευχές στο σπίτι χωρίς συγκεντρώσεις “για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της μόλυνσης” όπως λένε ενώ συμπληρώνουν: “Η διατήρηση της ζωής των ανθρώπων φέρνει τον Θεό πιο κοντά”. Στη Σαουδική Αραβία, έχουμε 9400 περιπτώσεις και 97 θύματα μέχρι στιγμής, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των εθνών του Κόλπου.

Τουρκία

Στην γειτονική μας χώρα, η οοία μαστίζεται από τον κορονοϊό η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ή Diyanet, κυκλοφόρησε τις κατευθυντήριες γραμμές της για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά μεθαύριο. Η δήλωση προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην συγκεντρωθούν για απογευματινό iftar, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάδοση του ιού ωστόσο επανέλαβε ότι η νηστεία ήταν υποχρέωση και ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι αδυνατεί το ανοσοποιητικό στη μόλυνση. «Στο Ισλάμ και στην παραδοσιακή ισλαμική σκέψη, υπάρχει πάντα αυτή η έμφαση στη διατήρηση της ζωής ως έναν από τους στόχους της σαρία», δήλωσε ο Σάντι Χαμίντ, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution, στο ανεξάρτητο τουρκικό πρακτορείο Ahval. "Τελικά, εάν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος απώλειας ζωής, τότε ο ισλαμικός νόμος δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση και προστασία της ζωής."

Ρωσία

Το Συμβούλιο των ουλεμάδων του Πνευματικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Ρωσίας εξέδωσε ένα θεολογικό ψήφισμα για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

"Λόγω της τρέχουσας κατάστασης που σχετίζεται με την εξάπλωση του Covid-19, καθώς και την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, το συμβούλιο θεωρεί ότι είναι καλύτερο και απαραίτητο να πούμε την προσευχή Taraweeh στο σπίτι," ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του μουσουλμανικού συμβουλίου. Οι Ισλαμιστές θεολόγοι συνιστούν στους Μουσουλμάνους να προσεύχονται μόνο σε τζαμιά με τον ελάχιστο αριθμό ατόμων που είναι απαραίτητα για να καταστεί έγκυρη μια τελετή έδηλαδή, με έναν ιμάμη, έναν μουζέίνη και έναν υπάλληλο του τζαμιού, αυτό το Ραμαζάνι.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες πάντως οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι να τηρήσουν τους ίδιους κανόνες κοινωνικής και θρησκευτικής απόστασης στη διάρκεια του Ραμαζανιού με αυτούς που τήρησαν οι Χριστιανοί στη διάρκεια του Πάσχα. Όταν ο Ν.Τραμπ ρωτήθηκε αν πιστεύει πως οι ιμάμηδες θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ο Τραμπ απάντησε: “Όχι δεν το πιστεύω καθόλου. Είμαι ένας άνθρωπος της πίστης. Και δεν είναι σημαντικό ποια είναι η πίστη σας, όμως οι πολιτικοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις διάφορες θρησκείες με πολύ διαφορετικό τρόπο”.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...