Κόσμος

"Πόλεμος" Ρωσίας-Δύσης εν μέσω Covid-19 - Μόσχα: "Βοηθήσαμε την Ιταλία κι αυτή έστειλε πλοίο στην Κριμαία"

Έξαλλος είναι ο ρωσικός τύπος με την στάση της Ιταλίας, αφού το ιταλικό πολεμικό ναυτικό απέστειλε δυνάμεις κοντά στα ρωσικά σύνορα μέσω του ΝΑΤΟ, κάτι που βέβαια δεν εξηγείται με αυτόν τον τρόπο αφού η Ιταλία ανήκει στην συμμαχία και αυτό το γνωρίζει η Μόσχα.

Παρά τη δωρεάν βοήθεια του ρωσικού στον ιταλικό στρατό, σε σχέση με την ενεργό εξάπλωση του ιού COVID-19, η Ιταλία συνέχισε τις προκλητικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ρωσικά θαλάσσια σύνορα, στέλνοντας ένα αεροσκάφος ΑΦΝΣ και ένα πολεμικό πλοίο κοντά στην Κριμαία, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon απογειώθηκε από την ιταλική αεροπορική βάση και πέταξε κοντά στην περιοχή της Κριμαίας, ενώ ιταλικό πολεμικό πλοίο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ διενεργεί ναυτικές ασκήσεις κοντά στην ρωσική Χερσόνησο.

“Πρόκειται για ιταλική Φρεγάτα εφοδιασμένη με πυραύλους Κρουζ η οποία στάλθηκε στις ακτές της Κριμαίας και αντίθετα με τη βοήθεια που της παρείχε η Ρωσία, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διακόψει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κοντά στα ρωσικά σύνορα”, τονίζουν οι Ρώσοι.

"Ενώ η Ρωσία δίνει εντελώς δωρεάν τη βοήθεια της σε Ιταλούς πολίτες που υποφέρουν περισσότερο από όλους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, η Ιταλία επιδεικνύει τη στρατιωτική της δύναμη στη Ρωσία.

Προφανώς, αυτή η συμπεριφορά της Ιταλίας δεν θα περάσει απαρατήρητη, ειδικά επειδή αντί να στείλει μια Φρεγάτα με πυραύλους στην Κριμαία, η Ρώμη θα μπορούσε να αγοράσει όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό με τα χρήματα που δαπανά, αλλά οι Ιταλοί θεώρησαν καλύτερο να δείξουν στη Ρωσία τη φανταστική τους δύναμη" σημειώνει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά η ιταλική εφημερίδα La Stampa επικαλούμενη μερίδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας γράφει ότι το 80% της βοήθειας που έστειλε η Ρωσία αποδείχθηκε "εντελώς άχρηστη", κάτι που σίγουρα προκαλεί απορίες.

Συνεχίζοντας η ίδια τονίζει ότι η βοήθεια αυτή χρησιμοποιείται ως κάλυψη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να επεκτείνει τις δικές του πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις.

“Από την αρχή, δεν υπήρχε ανθρωπιστικό στοιχείο σε αυτή την αποστολή. Η Μόσχα, όπως θα περίμενε κανείς, το αρνήθηκε, υπογραμμίζοντας την "καλή" φύση των προθέσεων της. Δυστυχώς, αυτά τα συναισθήματα έπεισαν και Ιταλούς πολιτικούς”, τονίζει η η La Stampa η οποία συνεχίζει αναφέροντας ότι “ο Ιταλός πρωθυπουργός συμφώνησε να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία για να ευχαριστήσει τη Μόσχα και να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις”.

“Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν ανήγγειλε την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, είναι σαφές ότι ο πρωταρχικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να εκμεταλλευτεί τη νέα κρίση για να αποκτήσει διπλωματικό πλεονέκτημα στη Δύση”, γράφει Ιταλός αναλυτής.

Αυτό σημαίνει ότι εν καιρώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να λάβουν προσφορές "βοήθειας", εκτιμά ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σενάριο ρήξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Μιλάμε για ένα σενάριο που θα προκαλέσει η κρίση από το COVID-19 στην Ευρώπη η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται.

"Οι  ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι εταίροι είναι πολύ απασχολημένοι με τα εσωτερικά τους προβλήματα και δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν την ανατολική πλευρά της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία.

Οι ικανότητες αντίδρασης του ΝΑΤΟ παραλύονται και η Δύση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ακόμη και τη διπλωματική υποστήριξη στις χώρες της Βαλτικής.

Η Μόσχα το κατανοεί αυτό και το Κρεμλίνο αποφασίζει να δράσει με κινήσεις «καλής θέλησης» με την αποστολή 10-15 στρατιωτικών αεροσκαφών που περιέχουν «ανθρωπιστική» βοήθεια.

Μόνο που τα αεροσκάφη θα είναι γεμάτα με ανθρωπάκια με “πράσινες στολές” και θα καταλάβουν τη Λετονία και στη συνέχεια τις άλλες χώρες της Βαλτικής”, καταλήγει το σενάριο που απεργάζονται ήδη κάποιοι στο ΝΑΤΟ.

Η αποστολή βοήθειας της Ρωσίας στην Ιταλία προκάλεσε πολλά ερωτήματα στο ίδιο το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αντέδρασε όπως όφειλε ειδικά στην χώρα αυτή.

Η απουσία βοήθειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ιταλία προκάλεσε δυσμενή σχόλια παντού. Μία χώρα της Ευρώπης δοκιμάζεται σκληρά και απουσιάζουν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον, ενώ βοηθά η Μόσχα και το Πεκίνο, αυτό είναι η ουσία τίποτε άλλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ