Η πρώτη ανθρώπινη δοκιμή που εξέτασε ένα πιθανό εμβόλιο για την πρόληψη του COVID-19 ξεκίνησε τη Δευτέρα, επιβεβαίωσαν οι υπάλληλοι υγείας των ΗΠΑ. Η εύρεση «ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου» για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό «αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Κλινικές εφαρμογές και εμβόλια
Μια κλινική δοκιμή Φάσης 1 που αξιολογεί ένα ερευνητικό εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία από τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19) έχει ξεκινήσει στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington (KPWHRI) στο Σιάτλ.
«Αυτή η μελέτη Φάσης 1, που ξεκίνησε με ταχύτητα ρεκόρ, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ένας οργανισμός στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, εργάζονται γρήγορα με τη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας τη γενετική αλληλουχία του νέου κοροναϊού.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, χρηματοδοτεί τη δίκη. Το KPWHRI αποτελεί μέρος της Κοινοπραξίας Κλινικών Ερευνών του NIAID για τις Μολυσματικές Νόσους.
Στην ανοιχτή δοκιμή θα εγγραφούν 45 υγιείς ενήλικες εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών για περίπου 6 εβδομάδες. Ο πρώτος συμμετέχοντας έλαβε σήμερα το εμβόλιο εξέτασης. Η μελέτη αξιολογεί τις διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου για την ασφάλεια και την ικανότητά του να προκαλεί ανοσοαπόκριση στους συμμετέχοντες.
Αυτό είναι το πρώτο από τα πολλαπλά στάδια της διαδικασίας κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση της επιτυχίας του εμβολίου. Το εμβόλιο ονομάζεται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της NIAID και τους συνεργάτες τους στη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, Inc., με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης.
Ο συνασπισμός για τις καινοτομίες ετοιμότητας επιδημίας (CEPI) υποστήριξε την κατασκευή του υποψήφιου εμβολίου για την κλινική δοκιμή Φάσης 1. «Η εύρεση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από το SARS-CoV-2 είναι μια επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο διευθυντής του NIAID Anthony S. Fauci, MD
Η δοκιμασία πρώιμου σταδίου ή φάσης 1 θα εξετάσει το εμβόλιο σε 45 άνδρες και μη έγκυες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, σύμφωνα με τις δοκιμαστικές λεπτομέρειες σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστόπο της NIH.
Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες για το τελευταίο ξέσπασμα, το οποίο έχει σκοτώσει τουλάχιστον 7.100 άτομα και έχει κολλήσει σχεδόν 180.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τότε που αναδύθηκε από την κινεζική πόλη Wuhan πριν από λιγότερο τρεις μήνες.
Γερμανία-Κίνα-Ηπα
Υπάρχει ένας ελάχιστα γνωστός τρίτος «παίκτης» στον αγώνα για να αναπτύξει ένα εμβόλιο βασισμένο σε RNA για να αποτρέψει τον νέο κοροναϊό και το πρωί της Δευτέρας, οι μετοχές του ήταν στα ύψη.
Καθώς τα αποθέματα πέφτουν πτωτικά τη Δευτέρα, οι μετοχές της γερμανικής βιοτεχνολογίας BioNTech αυξήθηκαν κατά 59,6% καθώς άνοιξε η αγορά επειδή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμβολίου COVID-19 στον άνθρωπο στα τέλη του επόμενου μήνα σε συνεργασία με την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Fosun Pharma.
Η αύξηση της μετοχής ήρθε καθώς οι ευρύτερες αγορές κατέρρευσαν. «Βλέπουμε τη συνεργασία αυτή ως ένα σημαντικό βήμα στην παγκόσμια προσπάθειά μας να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του εμβολίου mRNA για την πρόληψη της μόλυνσης από το COVID-19», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, σε δήλωση.
«Η Fosun Pharma μοιράζεται τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε γρήγορα στην αντιμετώπιση του COVID-19 και να φέρει βαθιά εμπειρία ανάπτυξης και ένα εκτεταμένο δίκτυο στη φαρμακευτική αγορά της Κίνας».
Η εταιρεία δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι ήταν «σε προηγμένες συζητήσεις» με την Pfizer (PFE) σχετικά με τη συνεργασία για την ανάπτυξη του εμβολίου εκτός της Κίνας. Η Pfizer και η BioNTech συνεργάζονται ήδη σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της γρίπης.
Το Reuters ανέφερε στις αρχές Μαρτίου ότι η Pfizer «εξέταζε» τη συνεργασία COVID-19 με τη BioNTech.Vaccines με βάση το RNA ή το mRNA, έχουν τραβήξει τεράστια προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες ως πιθανή λύση για τη δημιουργία ενός εμβολίου ενάντια του COVID-19.
Οι θεραπείες με βάση το RNA βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής έρευνας και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό πειραματικές. Ωστόσο, τα εμβόλια mRNA μπορούν να σχεδιαστούν γρήγορα, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά στην τρέχουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.
Η βιοτεχνολογία Moderna (ticker: MRNA) επέστησε την πρώιμη προσοχή για το πειραματικό εμβόλιο COVID-19 που βασίζεται σε mRNA, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών της κυβέρνησης των Η.Π.Α.
Το ιδιόκτητο γερμανικό βιοτεχνολογικό CureVac, το οποίο ειδικεύεται επίσης σε θεραπευτικές μεθόδους που βασίζονται σε mRNA, εργάζεται επίσης σε ένα εμβόλιο COVID-19. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η διοίκηση Trump προσπάθησε να πάρει την εταιρεία και να τη μεταφέρει στο U.S.BioNTech που είναι ο τρίτος σημαντικός παράγοντας στη θεραπευτική οδό του mRNA, αν και το έργο της έχει επικεντρωθεί γενικά σε θεραπείες καρκίνου, παρά σε άλλες εφαρμογές του mRNA.
Αλλά η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα COVID-19 που λέγεται «Project Lightspeed», και λέει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου στα τέλη Απριλίου. Στη δήλωσή της τη Δευτέρα, η BioNTech δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Fosun Pharma για να δοκιμάσει το εμβόλιο της στην Κίνα και ότι η Fosun Pharma θα έχει δικαιώματα να εμπορευματοποιήσει το εμβόλιο στην Κίνα.
Η BioNTech θα προμηθεύσει το εμβόλιο για τις δοκιμές και θα έχει δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης εκτός της Κίνας. Η Fosun αγόρασε 50 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της BioNTech ως μέρος της συμφωνίας. Η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, που ονομάζεται BNT162, «στα τέλη Απριλίου». Είπε ότι σκοπεύει να διεξάγει δοκιμές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η σταδιακή αποδόμηση του COVID-19
Mια νέα επιστημονική-ερευνητική ομάδα από ερευνητικά ιδρύματα της Βαλένθια κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα τριών δειγμάτων από ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον COVID-19. Τα δείγματα είχαν ληφθεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαλένθια.
«Πρωταρχικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε όσα περισσότερα ζωτικής σημασίας στοιχεία του ιού και της αλυσίδας μετάδοσης του. Το βασικό συμπέρασμα της δικής μας ανάλυσης από τα πρώτα αυτά δείγματα είναι ότι τα στελέχη προέρχονται από διαφορετικές πηγές μετάδοσης» εξηγεί ο ερευνητής Fernando González Candelas.
Οι αλληλουχίες είναι ήδη διαθέσιμες προς μελέτη στη βάση δεδομένων GISAID Initiative, μια δημόσια βάση δεδομένων για τη μελέτη των ιών της γρίπης, αλλά και στις επιστημονικές πλατφόρμες Nextstrain και Genbank.
Ένα από τα στελέχη που αναλύθηκαν έχει σχέση με τα ευρωπαϊκά στελέχη του κορoνaϊού που βρέθηκαν σε Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σκωτία, Ολλανδία και άλλες χώρες. «Επόμενο βήμα είναι να αναλυθούν αλληλουχίες από περισσότερα δείγματα ασθενών από τα νοσοκομεία της περιοχής της Βαλένθια ώστε να ελεγχθεί η σχέση μεταξύ τους και με τις πηγές μετάδοσης που έχουν ήδη εδραιωθεί από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό» λέει ο Fernando González.
Μέσω της αποκωδικοποίησης του COVID-19 θα μπορέσει να γίνει πολύ πιο εύκολο να αναλυθούν οι λόγοι που εξαπλώνεται τόσο εύκολα, πώς να αντιμετωπιστεί ο ίδιος ο ιός καθώς και επίσης η σχέση που έχει η εκάστοτε περιοχή με τη μετάδοσή του στους εκάστοτε πληθυσμούς.
Σύγκρουση & μυστικών υπηρεσιών
Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι γερμανικές μυστικές γνώριζαν πολλές εβδομάδες πριν τι συνέβαινε. Παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των κινεζικών αρχών και δεν μάθαιναν πληροφορίες μόνο για την ασθένεια αλλά και για την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να αποκρύψει την εξάπλωσή της.
Με παρόμοιο τρόπο κινούνται τώρα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Yahoo News. Η κεντρική αμερικανική υπηρεσία Director of National Intelligence, που αποτελείται από 17 μυστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τις αξιολογεί. Η παρακολούθηση δεν αφορά μόνο τη γνωστή σε όλους CIA αλλά και την μυστική υπηρεσία για ιατρικά θέματα και δημόσιας υγείας, το National Center for Medical Intelligence (NCMI) καθώς και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες DIA (Defense Intelligence Agency).
Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα
Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν κυριολεκτικά τα πάντα. Πέρα από τις ειδήσεις και τις επίσημες ειδησεογραφικές σελίδες, παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως παρακολουθούν το παρασκήνιο. Συνεργάτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράν ή στην Κίνα μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν τη διάδοση της ασθένειας, τα σχέδια και τις δυνατότητες διάδοσης στο εξωτερικό, ούτως ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Οι μυστικοί πράκτορες και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν φυσικά ούτε να θεραπεύσουν ούτε να σταματήσουν τον κορωνοϊό. Μπορούν όμως να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί η αβεβαιότητα στον τοπικό πληθυσμό και φυσικά μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα τη γενικότερη κατάσταση.
Και σε αυτή την περίπτωση, οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν αυτό που κάνουν πάντα. Συγκεντρώνουν πληροφορίες που δεν θα μπορούσε να έχει εύκολα πρόσβαση κανείς. Αυτό ισχύει κυρίως για χώρες όπως την Κίνα και το Ιράν όπου η εμπιστοσύνη στις επίσημες πηγές πληροφόρησης δεν είναι μεγάλη. Το κλείσιμο των συνόρων, οι καραντίνες στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ βασίζονται βέβαια και στις επίσημες πηγές πληροφόρησης. Ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό επικουρικό ρόλο.