Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Η πείνα είναι ευρέως διαδεδομένη και υπάρχει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τώρα το άλλοτε πλουσιότερο έθνος της Νότιας Αμερικής.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται ενώπιον της δεύτερης μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης στον κόσμο μετά τη Συρία. Αλλά σε αντίθεση με τη Συρία, η Βενεζουέλα δεν έχει βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο και η χώρα στρογγυλοκάθεται στα μεγαλύτερα -αποδεδειγμένα -αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
Πώς θα μπορούσε ένα τόσο πλούσιο έθνος να οδηγηθεί σε καταστροφή;
Πού έχει περάσει ο πλούτος της χώρας και γιατί οι άνθρωποι λιμοκτονούν; Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση οδηγούν σε μετατόπιση πληθυσμών παγκοσμίως. Η πλειοψηφία των προσφύγων και των μεταναστών στον κόσμο φεύγουν από χώρες που βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας - περιοχές όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία.
Η Βενεζουέλα ήταν κάποτε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και μια υποδειγματική εκδήλωση δημοκρατίας. Η χώρα απολαμβάνει πληθώρα φυσικών πόρων, όπως πετρέλαιο, χρυσό, διαμάντια κλπ. Αλλά αντί να επενδύσει στους ανθρώπους και την οικονομία της, ο πλούτος αυτός έχει σπαταληθεί.
Σήμερα η Βενεζουέλα βυθίζεται στη διαφθορά και η αποβιομηχανοποίηση, το χρέος, οι πολιτικές συγκρούσεις, ο αυταρχισμός και η φτώχεια είναι η νέα τάξη της εποχής. Τα δισεκατομμύρια σε κέρδη που αντλήθηκαν από την επιχείρηση πετρελαίου κατά τη διάρκεια των ετών άνθησης μεταξύ 2003 και 2014 έχουν καταλήξει σε μεγάλο βαθμό σε ιδιωτικές τσέπες. Και όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν το 2014, η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε οικονομική κρίση.
Ο Nicolás Maduro, ο οποίος ανέβηκε στην προεδρία μετά τον θάνατο του Ουγκό Τσάβες το 2013, εγκατέστησε πιστούς στρατιωτικούς σε βασικές οικονομικές θέσεις. Η Βενεζουέλα είναι πλέον λίγο περισσότερο από μια κρατική επιχείρηση εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει γίνει ένα πιόνι σε έναν γεωπολιτικό ανταγωνισμό σχετικά με την εξουσία και τους φυσικούς πόρους, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα όλοι να θέλουν να διεκδικήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα άτομο αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. Σήμερα, περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί παγκοσμίως.
Η σειρά ντοκιμαντέρ DW "Displaced" φωτίζει τις αιτίες αυτής της κρίσης και εντοπίζει πώς οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες συμβάλλουν στην έξοδο από τον Παγκόσμιο Νότο.