Την ύπαρξη ενός δικτύου ακροδεξιών εξτρεμιστών στο εσωτερικό του γερμανικού στρατού, με αναφορές στη ναζιστική ιδεολογία που έχει καταρτίσει έναν κατάλογο στόχων που περιλαμβάνουν πολλούς πολιτικούς, όπως ενημερώθηκαν οι Γερμανοί βουλευτές, αποκαλύπτουν οι «Times» του Λονδίνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκδιώξει σχεδόν 200 στρατιώτες κατά την τελευταία δεκαετία λόγω ακροδεξιών πεποιθήσεων. Ωστόσο, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα εξτρεμιστικό δίκτυο με φιλοδοξίες να οικοδομήσει ένα «κράτος εν κράτει» έχει διεισδύσει στον στρατό.
Ο Γερμανός γενικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με μια ομάδα γνωστή ως «Preppers», η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ενεργούς στρατιωτικούς, έφεδρους και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αξιωματούχοι δήλωσαν σε κοινοβουλευτική επιτροπή αυτή την εβδομάδα ότι οι «Preppers» είχαν συντάξει έναν κατάλογο πολιτικών αντιπάλων που είχαν στοχοποιήσει. «Φασιστικοί πυρήνες στο γερμανικό στρατό έχουν στο στόχαστρο πολιτικούς ηγέτες» γράφουν οι Times.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάη του 2017, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις στρατιώτες, οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για ανάμειξη σε σχέδιο να διενέργειας επίθεσης, ενδεχομένως εναντίον αριστερών πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών είχαν βρεθεί κράνη της ναζιστικής Βέρμαχτ.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκδιώξει σχεδόν 200 στρατιώτες τα τελευταία χρόνια λόγω ακροδεξιών πεποιθήσεων. Οι εισαγγελείς βλέπουν πως ένα εξτρεμιστικό δίκτυο, με φιλοδοξίες να οικοδομήσει ένα «κράτος εν κράτει», έχει διεισδύσει στον στρατό.
Γνώριζαν και τους άφησαν
Το φαινόμενο των Preppers δεν είναι νέο στη Γερμανία. Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει πλήθος ζητημάτων, ειδικά μετά το 2015, με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή, αλλά και τον λαϊκισμό, την προπαγάνδα, οι ακροδεξιοί πυρήνες στο γερμανικό στράτευμα δεν αποτελούν έκπληξη.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, ελέγχθηκαν 275 περιπτώσεις ύστερα από καταγγελίες για ρατσιστικό και ακροδεξιό εξτρεμισμό στον στρατό. Μεταξύ του 2008 και του 2016, περίπου 200 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων έχουν χαρακτηριστεί ακροδεξιοί. Αριθμός αμελητέος, θα υποθέσει κάποιος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όμως στο 70% των υποθέσεων που ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού αναδεικνύονται στοιχεία για ακροδεξιό εξτρεμισμό.
Είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που η Γερμανία πρέπει να αποδείξει αν μπορεί να ξεπεράσει το ναζιστικό της παρελθόν και να γίνει μια «κανονική χώρα» ειδικά στον στρατιωτικό της τομέα, έγραψαν οι «New York Times» την άνοιξη του 2017 έπειτα από έρευνα των μυστικών υπηρεσιών του στρατού που αποκάλυψαν ευρεία παρουσία ακροδεξιών εξτρεμιστών στρατιωτών, γεγονός που γνώριζαν και τα υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά το άφησαν να κακοφορμίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 2011 η υποχρεωτική θητεία στον στρατό καταργήθηκε και έγινε εθελοντική. Τότε κάποιοι είχαν προειδοποιήσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα στρατεύονται νέοι που διακατέχονται από ναζιστική νοσταλγία και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οπλισμό και πυρομαχικά σε μια χώρα με πολύ αυστηρή νομοθεσία οπλοκατοχής.
Ήδη έχουν σημειωθεί περιστατικά που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στο γερμανικό στράτευμα. Στρατιώτης έβαλε ναζιστική σημαία στο καπό του αυτοκινήτου και κινήθηκε προς ένα καταφύγιο προσφύγων με άγριες διαθέσεις, ενώ σε μια άλλη περίπτωση κατασχέθηκε κινητό τηλέφωνο στρατιώτη που πόσταρε φωτογραφία με ακόμα δύο άτομα με στολές των SS.
Επιπλέον μια ομάδα στρατιωτών εθεάθη να χαιρετάει ναζιστικά, να ανταλλάσσει ρατσιστικό περιεχόμενο στα social media και να φωνάζει «Χάιλ Χίτλερ». Αξίζει να σημειωθεί ένα ακόμα περιστατικό τον Μάιο του 2017, όταν δύο στρατιώτες συνελήφθησαν με την υποψία πως σχεδίαζαν μια «προβοκατόρικη» τρομοκρατική επίθεση – συμπεριλαμβανομένου κι ενός ανώτερου αξιωματικού – για να κατηγορήσουν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο εκείνη την περίοδο στη Γερμανία.
Οι παραπάνω περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν ύστερα από έρευνα στο γερμανικό στράτευμα, την οποία προκάλεσε εισήγηση του κόμματος Linke (Αριστερά) στην Μπούντεσταγκ, το οποίο επιμένει εδώ και χρόνια πως ανάμεσα στους Γερμανούς στρατιώτες υπάρχουν νοσταλγοί του Χίτλερ και υμνητές της ναζιστικής ιδεολογίας.
«Όπως σε όλη την κοινωνία»
Οι μυστικές υπηρεσίες του στρατού (ΜΑD) εξετάζουν κάθε ενεργό στρατιώτη για το ενδεχόμενο να έχει ακροδεξιά ιδεολογία ή να έχει αναμειχθεί σε αντίστοιχες ενέργειες. Από τον Αύγουστο του 2017 έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από κοινού με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, που παρακολουθεί τους εφέδρους για ναζιστικούς χαιρετισμούς, αγκυλωτούς σταυρούς ή εγγύτητα με ακροδεξιές ομάδες.
Από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε ισχύ ειδικός νόμος που επιτρέπει την «ακτινογράφηση» όσων κάνουν αίτηση για εργασία στον στρατό (μισθοφόροι). Κύκλοι των μυστικών αυτών υπηρεσιών αναφέρουν πως κάθε πληροφορία για ύπαρξη ακροδεξιών στον στρατό εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και, πριν επιβληθεί πειθαρχική ή δικαστική ποινή, θα πρέπει τα στοιχεία να έχουν διασταυρωθεί από διαφορετικές πηγές. Την άνοιξη του 2017 το MAD ερεύνησε 391 περιπτώσεις.
Μιλώντας στην D.W. η βουλευτής Ούλα Γιέλπκε διαπιστώνει ότι στρατιώτες που προέρχονται από ακροδεξιούς κύκλους αποτελούν ωρολογιακή βόμβα. Η Γιέλπκε, που μέχρι πρότινος ήταν εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής στην Κ.Ο. της Linke, υποστηρίζει ότι τέτοιοι στρατιώτες πρέπει να απομακρύνονται από τις τάξεις του στρατού ή από τη στρατιωτική εκπαίδευση χωρίς μακρόχρονες έρευνες.
Μόλις προκύπτει υπόνοια για ακροδεξιά ιδεολογία ή αντίστοιχες πράξεις, πρέπει αμέσως οι αρμόδιοι να προχωρούν στη δράση. «Πολύ συχνά περνούν ακόμη και μήνες μέχρι να ερευνηθεί ένα περιστατικό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία».
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι από το 2012 απολύθηκαν από τις τάξεις του στρατού 18 στρατιώτες με αποδεδειγμένη ροπή προς την Ακροδεξιά. Βέβαια ο εντεταλμένος των ενόπλων δυνάμεων Χανς Πέτερ Μπάρτελς προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κατηγορούνται οι στρατιωτικοί συλλήβδην ως ακροδεξιοί. Όπως διευκρινίζει στην κοινοβουλευτική εφημερίδα «Das Parlament», «στον στρατό δεν υπάρχουν περισσότεροι ακροδεξιοί από ό,τι σε ολόκληρη την κοινωνία». Τα γεγονότα στο Κερτς και οι διαδηλώσεις του κινήματος PEGIDA δυστυχώς τον επιβεβαιώνουν. Η Γερμανία έρχεται πάλι αντιμέτωπη με το ναζιστικό της παρελθόν.