Του Μάνου Χατζηγιάννη
Στην ιστορική λίστα με τα προκεχωρημένα φυλάκια των πιο ανήθικων, ελεεινών και άδικων πολεμικών συρράξεων πολύ ψηλά βρίσκεται ο βομβαρδισμός της σημερινής Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Λίγοι θυμήθηκαν πως χθες συμπληρώθηκαν ακριβώς δύο δεκαετίες, από την εγκληματική επιδρομή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Σερβίας μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου,
Σαν χθες το 1999 τα πρώτα αεροπλάνα απογειώθηκαν σκορπώντας τον όλεθρο και για τις επόμενες 78 ημέρες, βομβάρδιζαν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Η φρικώδης εντολή του ΝΑΤΟ αγιοποίησε δικαιολογημένα την ανθρώπινη θυσία, κατέστρεψε νοσοκομεία, σχολεία, δομές, και ....απλά έκανε λόγο για παράπλευρες απώλειες.
Η στρατιωτική επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου και ώρα 19:30 με τις εντολές του τότε Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και η κυβέρνηση στο Βελιγράδι εκείνο το βράδυ κήρυξε την χώρα σε κατάσταση πολέμου.
Κατά τις πρώτες μέρες, πάνω από την χώρα πέταξαν πάνω από 70 πολεμικά αεροσκάφη και ο αριθμός τους αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, σε έως και 400 πτήσεις την ημέρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από τη Σερβία, μέχρι τις 10 Ιουνίου, καταγράφηκαν 38.004 πτήσεις αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί από βάσεις του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων 10.484 έσπειραν όλεθρο μέσω βομβών, ενώ οι υπόλοιπες ήταν πτήσεις αναγνώρισης..
Οι επιθέσεις στην Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκαν από πλοία στην Αδριατική, από τέσσερις αεροπορικές βάσεις στην Ιταλία, και κάποιες με βομβαρδιστικά αεροπλάνα που απογειώθηκαν από τις βάσεις στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν έχονυ εκφράσει έστω και τυπικά την λύπη τους για τα παράπλευρα θύματα, αλλά δεν ζήτησαν ουδέποτε συγνώμη, επειδή η παρέμβαση της Συμμαχίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως δικαιολογημένη!!
Πολλοί αξιωματούχοι και αναλυτές εξακολουθούν και σήμερα να μιλούν για μια πρακτική εφαρμογή της μεθόδου των «διπλών προτύπων» και για μονόπλευρη και επιλεκτική ερμηνεία των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Η απόφαση σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, θεωρείται σκνδαλώδης, έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του ΟΗΕ, και καθιέρωσε ένα πρότυπο για τις παρεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Υεμένη, το Μάλι και ενδεχομένως στο μέλλον στη Βενεζουέλα ή στο Ιράν ...
Στις πρώτες πέντε ημέρες της επίθεσης του ΝΑΤΟ,η Συμμαχία είχε ρίξει 19.000 τόνους από βόμβες και πυραύλους.
Από οικονομικής άποψης η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Σερβία έχει κοστίσει περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν μια από τις πέντε πιο ακριβές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και του πολέμου στο Βιετνάμ.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 78 ημερών, περίπου το 50% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας καταστράφηκε, κυρίως στη Σερβία.
Σύμφωνα με εγχώρια στοιχεία, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
https://www.youtube.com/watch?v=iV0m7abAJUA
https://www.youtube.com/watch?v=_ddjyv80kgQ
https://www.youtube.com/watch?v=gelCe981y0I