Κόσμος

Ο «επιθανάτιος ρόγχος» της Τουρκίας - Aυτό θα είναι το πρώτο «πακέτο» κυρώσεων κατά της Άγκυρας - Oυάσιγκτον: «Ώρα να τελειώνουμε με τον Ερντογάν»

Αυτές θα είναι οι πρώτες κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το THE ECONOMIST. Το περιοδικό υπενθυμίζει πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία για τις ¨βαριές επιπτώσεις¨ που θα έχει η αγορά των S-400, αναφέρει πως την περασμένη εβδομάδα δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετέφεραν προσωπικά στον Ερντογάν αυτό το μήνυμα και συνεχίζει ως εξής:

¨Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποβληθεί από το πρόγραμμα που προβλέπει την αγορά 100 αεροσκαφών F-35, ενώ τα άτομα και οι φορείς που έχουν οικονομική σχέση με την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ή τον τομέα άμυνας μπορεί να υποστούν κυρώσεις στα πλαίσια του νόμου CAATSA. H κατάσταση αυτή προκαλεί αναταραχή. Η Αμερική θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Τουρκία το πάνω από 1 δις $ που επένδυσε εκείνη στο πρόγραμμα F-35. Tούρκοι παραγωγοί προμηθεύουν σημαντικά τμήματα. Για να κατασκευαστούν νέα στην θέση αυτών θα χρειαστούν δύο έτη και έτσι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις των αεροσκαφών στους άλλους συμμάχους¨

Το περιοδικό γράφει πως ¨Αυτή η διαφωνία δεν είναι η πρώτη¨ και υπενθυμίζει τις κυρώσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ στην Τουρκία κατά την κρίση με τον πάστορα Μπράνσον, όπως και την πτώση της λίρας εκείνη την περίοδο.

Όπως είχε μάλιστα αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγα 24ωρα, «καταιγίδα» μέτρων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για να διαλύσουν την ανταγωνιστική πλέον τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία στηρίχθηκε σε συμπαραγωγές με άλλες χώρες κρίσιμων συστημάτων για όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα που διαφήμιζε ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης.

Η αρχή έγινε με την απόσυρση από την Τουρκία Rolls royce, ΒΑΕ SYSTEMS, αυστριακών εταιρειών κά, ενώ έπεται και συνέχεια, σύμφωνα με άρθρο μας με το οποίο επιβεβαιωνόμαστε.

Ολόκληρη η «πανίσχυρη» κατά τον σουλτάνο τουρκική αμυντική βιομηχανία παράγει οπλικά συστήματα με «ξένα» ανταλλακτικά και υποσυστήματα και ένα συνολικό εμπάργκο θα έριχνε σαν χάρτινο πύργο ότι έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα για λογαριασμό του τουρκικού στρατού και άλλων χωρών, από ελικόπτερα ΑΤΑΚ , drone ANKA, μέχρι το τουρκικό υποτίθεται αυτόματο τυφέκιο που εξοπλίζει τους τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι τα προβλήματα αδειοδότησης εξαγωγής κρίσιμων συστημάτων τα οποία είναι απαραίτητα για την δημιουργία ελικοπτέρων, UAV, αρμάτων μάχης θα υπονομεύσουν τις εξαγωγές της Τουρκίας, το επόμενο διάστημα.

«Τα κρίσιμα μέρη, όπως κινητήρες, σε πολλά τουρκικά συστήματα είναι κατασκευασμένα από τη Δύση, και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και την Γερμανία, οι οποίες θα γίνουν προφανώς απρόθυμες να εκδώσουν άδειες εξαγωγής για αυτά τα μέρη, μετά από κεντρική οδηγία της Ουάσιγκτον», ανέφερε αμυντικός αναλυτής της Άγκυρας.

Και συνεχίζει το THE ECONOMIST

Ειδικοί που μίλησαν στο περιοδικό ανέφεραν πως ¨Η Τουρκία ακόμη και αν ήθελε, είναι δύσκολο να κάνει βήμα πίσω στο θέμα των S-400, διότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ρωσία, κάτι που θα αντανακλούσε στο θέμα της Συρίας¨.

Το περιοδικό τελειώνει το άρθρο του ως εξής: .

Υπάρχουν φήμες στην Άγκυρα πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αποφύγει την κρίση διατηρώντας τα ρωσικά όπλα σε μία αποθήκη ή και πουλώντας τα σε μία άλλη χώρα. Αλλά αυτό ενδεχομένως δεν θα είναι αρκετό. Διότι οι Αμερικανοί είναι έναντι όχι μόνο στην τοποθέτηση των πυραύλων αλλά και στην πώλησή τους.

Οι περισσότεροι ειδικοί πλέον δεν σκέφτονται το αν θα υπάρξει ή όχι κρίση αλλά το πώς και το πότε θα υπάρξει η κρίση αυτή. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η Αμερική μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία πριν από τις τοπικές εκλογές της 31 Μαρτίου ώστε να φέρει τον Ερντογάν σε δύσκολη θέση.

Θεωρητικά η Αμερική μπορεί να εξαιρέσει την Τουρκία από τον νόμο CAATSA. Αξιωματούχοι λένε πως αυτό είναι κάτι που έχει λίγες πιθανότητες. Το φθινόπωρο πλησιάζει ακόμη μια ημερομηνία παράδοσης. Προβλέπεται να φτάσουν στην Τουρκία δύο F-35. Εάν οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν βρουν μια λύση, ενδεχομένως τα αεροσκάφη δεν θα προσγειωθούν ποτέ στα τουρκικά εδάφη¨.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ