«Για αιώνες, οι παγκόσμιες οικονομικές μας τύχες διαμορφώνονται από τις δίδυμες δυνάμεις της τεχνολογικής προόδου και της παγκόσμιας ενοποίησης. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να φέρουν ευημερία σε όλα τα κράτη. Ωστόσο, χωρίς τη σωστή διαχείριση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταστροφή. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα», αναφέρει σε άρθρο της στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κ. Λαγκάρντ τονίζει ακόμη πως τα χρόνια πριν τον Μεγάλο Πόλεμο ήταν μια περίοδος εξαιρετικής τεχνολογικής προόδου αλλά και πρωτόγνωρης παγκόσμιας ενοποίησης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου πλούτου. Ωστόσο, προσθέτει, αυτός ο πλούτος δεν διανεμήθηκε ισότιμα ή δίκαια. Το 1910 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε, μόλις το 1% ήλεγχε σχεδόν το 70% του πλούτου της χώρας… Σήμερα μπορούμε να βρούμε σημαντικές ομοιότητες με την περίοδο πριν τον Μεγάλο Πόλεμο, τόνισε.
Αλλά και μετά τον πόλεμο, προσθέτει η επικεφαλής του ΔΝΤ, «οι ηγέτες δεν κατάφεραν να αντλήσουν τα σωστά συμπεράσματα: έβαλαν και πάλι μπροστά το βραχυπρόθεσμο όφελος από τη μακροχρόνια ευημερία – αποχωρώντας από το εμπόριο, προσπαθώντας να επαναφέρουν τον χρυσό κανόνα και αποφεύγοντας τους κανονισμούς της ειρηνικής συνεργασίας».