«Πολιτική μαριονέτα» που εκστομίζει «χαζά» και «άσχετα» σχόλια χαρακτήρισε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανή «πυρηνική αναμέτρηση» εάν η διπλωματία αποτύχει.
Όπως μεταδίδει το BBC, η Choe Son-hui δήλωσε πως η Πιονγιάνγκ δεν θα «ικετεύσει τις ΗΠΑ για διάλογο» ούτε θα προσπαθούσε να πείσει την Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Αναφερόταν στη σύνοδο που έχει προαναγγελθεί για τις 12 Ιουνίου, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για την οποία πολλοί λένε το τελευταίο διάστημα πως μπορεί να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί.
Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως θα ξανασκεφτεί τη συμμετοχή της εάν οι ΗΠΑ επιμένουν στη μονομερή εγκατάλειψη του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη πως ήταν η Βόρεια Κορέα εκείνη που έπρεπε να δεχθεί τους όρους για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.
Η Choe Son-hui έχει εμπλακεί σε πολλές διπλωματικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, την τελευταία δεκαετία.
Σε άρθρο της, που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA, ανέφερε πως ο Πενς είχε κάνει «ανεξέλεγκτες και θρασείες παρατηρήσεις» στον Τύπο τις τελευταίες μέρες, όπως το σχόλιο πως η Βόρεια Κορέα «μπορεί να καταλήξει σαν τη Λιβύη».
Τον αποκάλεσε «πολιτική μαριονέτα», επειδή συνέκρινε τη Βόρεια Κορέα, «ένα κράτος με πυρηνικό οπλοστάσι, με τη Λιβύη, που είχε απλώς εγκαταστήσει σκόρπιο εξοπλισμό και τον επισκεύαζαν εδώ κι εκεί».
«Δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου για τα όσο άσχετα και χαζά σχόλιο που βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου» αναφέρει.
Η Choe προσθέτει πως ο Πιονγιάνγκ «δεν θα παρακαλέσει για συνομιλίες» και προειδοποίησε: «Το εάν οι ΗΠΑ θα μας συναντήσουν σε ένα δωμάτιο για συνομιλίες ή σε μια πυρηνική αναμέτρηση εξαρτάται πλήρως από τη δική τους απόφαση και συμπεριφορά».
Την οργή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ο οποίος είπε πως η Πιονγιάνγκ θα έπρεπε να ακολουθήσει ένα «μοντέλο Λιβύης» με επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση.