Κόσμος

Ετοιμάζει η Ρωσία στρατιωτική βάση στην Κούβα σε αντίποινα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Βαλτική ;

Είναι όπως δείχνουν τα δεδομένα  στα σκαριά νέα κρίση της Κούβας λόγω εκτάκτου σχεδίου Πούτιν να ¨κτυπήσει" στην "καρδιά" της αμερικανικής αυτοκρατορίας παίζοντας  το χαρτί της Κούβας .  

O πρώτος Αναπληρωτής Επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του ειδικού συμβουλίου της FSB στρατηγός  Βλαντιμίρ Τζαμπάρωφ δήλωσε ότι η παρουσία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κούβα,  θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς και σε πιθανή απειλή για μια δεύτερη κρίση των πυραύλων της Κούβας, επιβεβαιώνοντας ότι  το θέμα είναι  σε "ημερήσια διάταξη" από το Κρεμλίνο .

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάπτυξη της στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στην Κούβα  είναι  πιθανόν μια  «καλή επιλογή», στην συνεχιζόμενη και άκρως προκλητική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Βαλτική που δημιουργεί νέο περιβάλλον  αστάθειας μια «ανάσα» από την Μόσχα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος γερουσιαστής Franz Klintsevich είχε εκφράσει την ολόθερμη  υποστήριξή του στην ολοκληρωτική αποκατάσταση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κούβα.

Σύμφωνα με τον Jabarov όμως, η ανάπτυξη της στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στην Κούβα αυτήν την δεδομένη στιγμή είναι «μια επιλογή» που θα κάνει πάταγο( κάτι που αρέσει στο Πούτιν).

Σημείωσε ο ίδιος επίσης ότι για να ξεκινήσει η εργασία προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητο να συντονιστεί η δημιουργία  της βάσης με τους πολίτες της Κούβας,  που σημαίνει ότι το σχέδιο είναι πιθανόν στα χέρια του Πούτιν ο οποίος θα το δώσει προς εκτέλεση όταν  κρίνει ότι οι ΗΠΑ υπερέβησαν τα εσκαμμένα .

Ο Ρώσος αξιωματούχος  τόνισε ότι η εμφάνιση μιας νέας βάσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία στρατιωτικών βημάτων εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες προκαλούν συνεχώς.

Η Μόσχα έχει αποστείλει εδώ και καιρό «μήνυμα» στην Ουάσιγκτον ότι η Κούβα αποτελεί «δικής της επιρροής περιοχή»  και πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθούν «πύραυλοι» (πληροφορίες λένε πως λειτουργεί ήδη ραντάρ) οι οποίοι θα θέσουν σε άμεση στοχοποίηση ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής επικράτειας από τέτοια κοντινή  απόσταση.

Μάλιστα το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί από τον Ρώσο πρόεδρο στον Αμερικανό ομόλογο του  κατά την συνάντηση τους στην Ασία το επόμενο διάστημα , σε μια συνάντηση που εφόσον πραγματοποιηθεί θα κρίνει πολλά για το μέλλον του κόσμου.

Σε αυτήν την περίπτωση  οι πύραυλοι του βορειοκορεάτη προέδρου θα ήταν  "παιχνιδάκι" μπροστά σε ρωσικούς πυραύλους ακόμα και από πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα ελλιμενίζονταν απλώς σε κουβανικό λιμάνι.   

Η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και την επικείμενη τοποθέτηση πυραύλων Patriot , θα είναι σχεδόν σίγουρα η δημιουργία ρωσικής  βάσης στην Κούβα.

Σε μια κατάσταση όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγκρούονται πλέον  σε τρία μέτωπα,  Βαλτική,  Ουκρανία και Συρία, τη Μόσχα θα παίξει και πάλι  το «χαρτί» της Κούβας.

Η χώρα αυτή , η οποία έχει εδώ και δεκαετίες ήταν ένα αγκάθι στα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών παρά το άνοιγμα Ομπάμα αίροντας το εμπάργκο κατά της Αβάνας, παραμένει δεσμευμένη στη συμμαχία με τη Μόσχα.

Αυτή τη φορά το «κλειδί» είναι στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και  Κούβας είναι το πετρέλαιο και το αντάλλαγμα είναι η  δημιουργία μεγάλης στρατιωτικής βάσης .

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Κούβα το Ιούλιο του 2014, διέγραψε 32 δισ $ του κουβανικού χρέους, παρά το γεγονός ότι το χρέος ήταν από την εποχή της σοβιετικής εποχής, δεν αλλάζει τα πράγματα.

Η επιλογή της δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κούβα μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την διπλωματική πίεση προς  την Ουάσιγκτον, από την  οποία η Ρωσία αναμένεται να επωφεληθεί .

Από το 2014, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού είχε δηλώσει ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και, φυσικά, στην Κούβα.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή άλλαξαν  τις πολιτικές και στρατιωτικές προτεραιότητες του Κρεμλίνου, το οποίο έπρεπε να προσεγγίσει ακριβώς στα σημαντικότερα μέτωπα και στην στρατηγική για την ασφάλεια του εστιάζοντας στο Κίεβο και τη Δαμασκό, αλλά και τις χώρες της Βαλτικής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ