Κόσμος

Τα καυτά μέτωπα του Ερντογάν τον Σεπτέμβρη

Ενώ προγραμματίζεται η μετάβαση του Ερντογάν και του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ουάσιγκτον, στην εαρινή συνοδό του ΟΗΕ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται συνεχώς αλλά και τα μηνύματα που έρχονται στην Άγκυρα από διάφορες πλευρές δεν είναι καθόλου θετικά, γεγονός που αυξάνει την νευρικότητα του Τούρκου προέδρου που προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα με τις συνεχείς βαρύγδουπες δηλώσεις του όπου επικρίνει έντονα όλους και όλα.

Και κατά πρώτο δεν αναμένεται καμία εξέλιξη στο θέμα της τελωνιακής ένωσης Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που το επιδιώκει έντονα η Άγκυρα, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, αν και μετά τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου αισιόδοξα καθώς και η Μέρκελ και ο Jean Claude Juncker έχουν ταχτεί κατά της όποιας συμφωνίας με την Τουρκία του Ερντογάν.

Στο άλλο πολύ καυτό θέμα, το κουρδικό, το δημοψήφισμα για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ που τελικά θα πραγματοποιηθεί παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, αλλά και την αντίθεση της Βαγδάτης, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία εξ’ αιτίας των επιπτώσεων που θα έχει στην δική της πλευρά.

Αλλά και στην Συρία τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τους Τούρκους, καθώς οι πολεμικές ιαχές που είχαν εξαπολύσει για επικείμενη επίθεση κατά του κουρδικού θύλακα του Afrin, μετά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και την αντιπαράθεση με την ίδια την Ρωσία, τους έκανε να το ξανασκεφτούν το πράγμα και να μείνουν προς το παρόν στα λόγια.

Στο εσωτερικό πεδίο τα πράγματα επίσης δεν διαγράφονται καθόλου καλά για τον Ερντογάν, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου με 51% υπέρ του έχει πολώσει την όλη κατάσταση σε άσχημο βαθμό. Μεγάλος αντίπαλος του αναδεικνύεται τώρα η πρώην πρόεδρος της βουλής και πρώην βουλευτίνα του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, η Μεράλ Ακσενέρ, θεσσαλονικιά στην καταγωγή, που φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλο δέος για τον Ερντογάν καθώς είναι πολύ δημοφιλής. Ήδη έχει ανακοινώσει το νέο κόμμα της που θα ονομάζεται «Κόμμα Δημοκρατικού Κέντρου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακόμα και μέσα στον στρατό τα πράγματα είναι ανησυχητικά, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα καχυποψίας, ενώ οι διώξεις και οι συλλήψεις δεν σταμάτησαν ποτέ. Στις 17 Αυγούστου παραιτήθηκε ο διοικητής του τουρκικού στόλου, ναύαρχος Veysel Kösele εκδηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια του προς τον Ερντογάν, ενώ μια μέρα μετά, στις 18/8, συνελήφθηκε ο υποναύαρχος Gökhan Polat, διοικητής της ναυτικής βάσης του Erdek, (στην χερσόνησο της Κύζικου) με την κατηγορία της συνομωσίας κατά του καθεστώτος.

Πηγή:nikosxeiladakis.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ