Κόσμος

Σοκ σε Ελλάδα: Η Τουρκία αποκτά πυρηνικά όπλα - Ο σταθμός του Ακούγιου θα κατασκευάζει τις πυρηνικές κεφαλές

Όλα έτοιμα για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο το οποίο θα βοηθήσει τα μέγιστα την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικές κεφαλές που θα τοποθετούνται στους νέους βαλλιστικούς  πυραύλους, που κατασκευάζει το τουρκικό ίδρυμα TUBITAK-SAGE, προκαλώντας επιπλέον "πονοκέφαλο" στην Αθήνα.  

Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι έχει προχωρήσει στις 11 Μαΐου  2017, σε δοκιμαστική εκτόξευση του πρώτου βαλλιστικού τύπου πυραύλου «Bora» στην επαρχία της Σινώπης στην Μαύρη Θάλασσα, με βεληνεκές 270 χλμ. 

https://youtu.be/a9jrIMexSPM?t=1

Το πυρηνικό εργοστάσιο θα δώσει όλες τις δυνατότητες για την δημιουργία πυρηνικών υλικών για τις κεφαλές για παράδειγμα αυτού του είδους των πυραύλων.  

Εκδόθηκε η σχετική άδεια για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ρωσική κρατική εταιρεία  Rosatom  στο εργοστάσιο του Akkuyu.

Η Ρυθμιστική Αρχή της Τουρκικής Ενεργειακής επιτροπής  (EMRA) χορήγησε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία Akkuyu Nuclear Company για περίοδο 49 ετών για το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στο νότιο τμήμα της περιοχής της Μερσίνας .

Σε ανακοίνωση  η EMRA ανέφερε ότι η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύει από τις 15 Ιουνίου 2017.

Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Akkuyu αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τους τέσσερις αντιδραστήρες του, θα δύναται να παράγει  ισχύ 4.800 μεγαβάτ με  διάρκεια ζωής 8.000 ωρών ετησίως. Μόλις λειτουργήσει, το εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου το 6-7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

«Αν και η πρώτη μονάδα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής είχε προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί το 2025, η Akkuyu Nuclear Company ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στις 29 Οκτωβρίου 2023 χρονιά της επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε η ανακοίνωση .

Η πρώτη συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο υπογράφηκε με τη Ρωσία το 2010. Η Ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας,  Rosatom κατασκευάζει τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu.

Θα παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, μόλις ολοκληρωθεί. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα έχει διάρκεια ζωής 60 ετών.

Το έργο έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατάρριψη  από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού  αεροσκάφους κοντά στα συριακά σύνορα τον Νοέμβριο του 2015.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από τότε έχουν εξομαλυνθεί και οι εργασίες για το εργοστάσιο έχουν ξαναρχίσει.

Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας θα κατασκευαστεί από την γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία στην Σινώπη , κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Εξαρτώμενη από  εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν της ενέργειας, η Τουρκία ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα, αναθέτοντας στη Rosatom από το 2013 την κατασκευή των τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος 1.200 μεγαβάτ (MW).

https://youtu.be/c0BQPK6JRsQ?t=19

https://youtu.be/BlqVJBzD7O4?t=41

Με τις εισαγωγές ενέργειας να κοστίζουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και την ενεργειακή της ζήτηση να αυξάνεται και συμπεριλαμβάνει την χώρα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στην Ευρώπη, η Άγκυρα επιθυμεί τουλάχιστον το 5% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια σε μια δεκαετία, μειώνοντας την εξάρτηση από το φυσικό αέριο που αγόραζε κατά κύριο λόγο από την Ρωσία .

Αυτό όμως είναι το «καλό» κατά κάποιο τρόπο σενάριο, διότι η ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων αρχής γενομένης του Ακούγιου έχουν σχέση σαφέστατα και με την δημιουργία πυρηνικών όπλων από την Άγκυρα .

Το 2016  Τουρκία και Κίνα υπέγραψαν μνημόνιο για την πυρηνική συνεργασία με πολλές –πολλές «προεκτάσεις».

Ο επικεφαλής της επιτροπή ενέργειας της Κίνας , και ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων  Albayrak Bakri  έχουν υπογράψει  μνημόνιο κατανόησης και  συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Σημειώνεται πως η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα στον πυραυλικό τομέα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς με τεχνολογία της ασιατικής χώρας οι Τούρκοι αναπτύσσουν τα μη κατευθυνόμενα βλήματα «Kasirga» (βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων), ενώ το «εθνικό» τους βλήμα «Toros», έχει ακτίνα δράσης μεταξύ 75 και τα 110 χιλιόμετρα.

Ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος «Yildirim» J-600Τ ήταν ο πρώτος που κατασκευάστηκε με ακτίνα δράσης, η οποία φθάνει στα 150 χιλιόμετρα σ συνεργασία με την Κίνα . Συνεχίζοντας το πυραυλικό της πρόγραμμα η Τουρκία, με σχεδίαση εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών ή σε συνεργασία με κινεζικές, αναπτύσσει  τον «Yildirim» B-611,  με ακτίνα δράσης 300 χλμ χιλιόμετρα, καταστρέφοντας οτιδήποτε σε ακτίνα εκατό μέτρων από το σημείο πτώσης.

Πληροφορίες  αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει ήδη στο οπλοστάσιό της πυραύλους εγχώριας κατασκευής, μια εξέλιξη του Yildirim με μέγιστο βεληνεκές τα 300 χιλιόμετρα.

Εάν σε αυτούς τους πυραύλους  προσθέσουμε πυρηνικές κεφαλές με κινεζική τεχνογνωσία  τότε ο κίνδυνος μεγιστοποιείται τρομακτικά, όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη  την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα είχε προσπαθήσει και στην περίπτωση του ρωσικής κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Αkkuyu της Μερσίνης, να αποκτήσει εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο.

Το τουρκικό κέντρο διεθνών σχέσεων και στρατηγικών αναλύσεων TURKSAM σε μελέτη του με τίτλο: «Η Τουρκία μετατρέπεται σε πυρηνική δύναμη», τονίζει ότι : «Στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα αναγγείλει ότι θα γίνει πυρηνική δύναμη, δεδομένου ότι έχει την τεχνολογία να παράγει πυρηνικά όπλα.

Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία επενδύει στην τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για την πυρηνική τεχνολογία και λιγότερο για την πυραυλική, παρακολουθεί με προσοχή την Τουρκία.»

https://youtu.be/aj_KotZum5M?t=16

Τα θέλουν όλα οι νέο-οθωμανοί και τα θέλουν εδώ και τώρα , μόνο που δεν θα προλάβουν να πάρουν τίποτα από μόλα αυτά. Κανείς δεν θα επιτρέψει στον Ερντογάν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα , διότι πολύ απλά τότε ο Βορειοκορεάτης παρανοϊκός πρόεδρος Κίμ θα ήταν «παιδική χαρά» μπροστά του.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ