Κόσμος

Δεν δέχεται η Βόρεια Κορέα το αποτέλεσμα της νεκροψίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ από την Μαλαισία

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα απορρίψει κατηγορηματικά» τα αποτελέσματα της νεκροψίας που θα γίνει στη Μαλαισία «σε έναν από τους πολίτες της» που πέθανε στη Κουάλα Λουμπούρ στις αρχές της εβδομάδας και ζήτησε να της παραδοθεί αμέσως η σορός του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο ετεροθαλής αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δολοφονήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, πιθανόν με δηλητήριο. Η νεκροψία είναι σε εξέλιξη σε ένα νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

«Αφού οι μαλαϊκές αρχές προχώρησαν στη νεκροψία χωρίς την άδεια μας και την παρουσία μας, θα απορρίψουμε κατηγορηματικά το αποτέλεσμα της νεκροψίας που διεξάγεται μονομερώς» ανέφερε ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Κανγκ Τσολ στην ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ανακοίνωση δεν γινόταν καμία αναφορά στην ταυτότητα του Βορειοκορεάτη που πέθανε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο που είχε γράψει ένα βιβλίο για τη Βόρεια Κορέα, ο Ναμ υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και είχε το θάρρος να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του. «Ακόμη και αν αυτό τον έθετε σε κίνδυνο, ήθελε να γίνει γνωστή η γνώμη του στην Πιονγκγιάνγκ μέσω εμού και άλλων μέσων ενημέρωσης», είπε ο Γιότζι Γκόμι που εργάζεται για την εφημερίδα Shimbun του Τόκιο. Σύμφωνα με τον Γκόμι, οι δυο τους είχαν συχνές επαφές.

Ο Ναμ του είχε αποκαλύψει ότι δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, τον ετεροθαλή αδελφό του που διαδέχτηκε τον πατέρα τους και φέρεται, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, να διέταξε την εξόντωσή του.

Ο Ναμ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ιάπωνα δημοσιογράφο το 2004 στο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Άρχισαν όμως να αλληλογραφούν τακτικά το 2010. Ακολούθησαν συνεντεύξεις, συνολικής διάρκειας 7 ωρών, στο Μακάο και το Πεκίνο, το 2011. Επικοινώνησαν για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2012, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του πατέρα του Ναμ και του Ουν.

«Έλεγε ότι η Βόρεια Κορέα δεν είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει παρά μόνο αν έκανε μεταρρυθμίσεις και λάμβανε μέτρα για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, κατά το παράδειγμα της Κίνας. Έλεγε ότι η εξουσία δεν πρέπει να είναι κληρονομική, ότι αυτό δεν ταιριάζει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία και ότι ο ηγέτης πρέπει να εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες», εξήγησε ο δημοσιογράφος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τόκιο.

Μολονότι είχε τη φήμη πλεϊμπόι και χαρτοπαίκτη, για τον Γκόμι ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ ήταν ένας «διανοούμενος» με χιούμορ που παραδεχόταν ότι του άρεσε να διασκεδάζει στα πολυτελή εστιατόρια του Τόκιο. «Έλεγε ότι του άρεσε να πίνει αλκοόλ και να τραγουδάει με τους απλούς Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες και ήλπιζε ότι κάποια μέρα θα έπεφταν τα τείχη σε όλον τον κόσμο».

Ο Ναμ, που κάποτε εμφανιζόταν ως διάδοχος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, έπεσε σε δυσμένεια όταν συνελήφθη το 2001 στο αεροδρόμιο του Τόκιο. Είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο και είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε να πάει στην Ντίσνεϊλαντ. Όμως ο Γκίμι υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ο πατέρας του εξοργίστηκε και τον απομάκρυνε όταν τον άκουσε να μιλάει για μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ