Κόσμος

Η Ελλάδα θα διοργανώσει διάσκεψη για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή!

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στις αρχές Νοεμβρίου, μια διεθνής διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς .

Τον Οκτώβριο του 2015, με πρωτοβουλία του ίδιου στην Αθήνα φιλοξενήθηκε το διεθνές συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός  και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην οποία συμμετείχαν θρησκευτικοί ηγέτες,  υπουργοί εξωτερικών πολλών χωρών, καθώς και βουλευτές.

«Έχουμε δημιουργήσει μια διεθνή διάσκεψη για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και φέτος, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, θα οργανωθεί από κοινού με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» , είπε ο κ. Κοτζιάς .

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα σύνολο 16 νέων μορφών και δομών.

Τόνισε επίσης  ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί  μια συνάντηση με αραβικές χώρες στη Ρόδο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Η πρώτη διάσκεψη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα με τη συμμετοχή επτά ευρωπαϊκών  και επτά αραβικών  χωρών πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ρόδου στο Σεπτεμβρίου 2016.

Στις 08 Σεπτεμβρίου 2016 είχε πραγματοποιηθεί συνέδριο στην Ρόδο με την συμμετοχή συνολικά 14 χωρών της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής με κύριο θέμα  την ασφάλεια και την σταθερότητα,  υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επτά ευρωπαϊκές χώρες και επτά αραβικές, και συγκεκριμένα Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία και Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Αντικείμενο της διάσκεψης είναι αφενός οι προκλήσεις ασφαλείας, αφετέρου η πιθανή ανάπτυξη συνεργασιών σε διάφορους τομείς.

Η νέα διάσκεψη της Ρόδου είναι ακόμη ένα βήμα σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΥΠΕΞ από το 2015 , έπειτα από την καθιέρωση των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας, της τετραμερούς της Θεσσαλονίκης και της άτυπης συνάντησης της Σόφιας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται ή γειτνιάζουν στα Βαλκάνια.

Τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο καλό μπορούν να φέρουν μιας και υπάρχει «επαφή» με χώρες οι οποίες έχουμε εμπορικές σχέσεις , και πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα  ασφαλείας τα οποία μας «επηρεάζουν» άμεσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ