Κόσμος

Κομισιόν: Αύξηση του αριθμού μετεγκαταστάσεων τον Νοέμβριο-Πρόοδος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Αύξηση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων κατά το μήνα Νοέμβριο διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη μηνιαία της έκθεση για την εφαρμογή του προγράμματος επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1.406 μετεγκαταστάσεις -ο μεγαλύτερος αριθμός σε ένα μήνα μέχρι σήμερα- γεγονός που «επιβεβαιώνει μια διαρκώς θετική τάση, καθώς οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σταθεροποιούνται σε περίπου 1.000, ενώ οι μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Συνολικά, 8.162 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα, 6.212 από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι εφικτή πλέον η μεταφορά όλων των επιλέξιμων αιτούντων μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ως εκ τούτου, σημειώνει πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν κάθε μήνα τουλάχιστον 2.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και 1.000 από την Ιταλία.

Από τον Απρίλιο του 2017, ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.000 από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρείχαν μέχρι σήμερα νόμιμες και ασφαλείς διόδους σε 13.887 άτομα, έναντι των συμφωνηθέντων 22.504 ατόμων, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιουλίου του 2015.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση, 2.035 άτομα, κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, επανεγκαθίστανται κάθε μήνα, αριθμός που σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί ρεκόρ.

Τέλος, επιπλέον 544 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 2.761 ο συνολικός αριθμός των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Στην ίδια έκθεση της, η Επιτροπή διαπιστώνει σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, παρά τις προκλήσεις.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων στο Αιγαίο κατά την περίοδο αναφοράς παρέμεινε αισθητά χαμηλότερος από ό,τι πριν από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Από τον Μάρτιο, ο μέσος όρος των αφίξεων είναι 92 ημερησίως, έναντι 10.000 σε μία μόνο ημέρα πέρυσι τον Οκτώβριο.

Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίστηκαν, με 170 επιπλέον άτομα να έχουν επιστρέψει μετά την τρίτη έκθεση, ανεβάζοντας σε 1.187 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν βάσει της δήλωσης ή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά τον ακόμη πολύ αργό ρυθμό των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία, πράγμα που οδήγησε σε πρόσθετες πιέσεις στα ελληνικά νησιά.

Η κατάσταση δεν απαιτεί απλώς προσεκτική παρακολούθηση, αλλά, το σημαντικότερο, πρόσθετες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διατεθούν επαρκείς πόροι προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και η πλήρης ανταπόκριση των κρατών μελών στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

Για να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των δράσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να μειώσει την πίεση που ασκείται στα νησιά, ο συντονιστής της ΕΕ, Μάρτεν Φερβέι, δημοσίευσε σήμερα κοινό σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Όσον αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη επτά κριτήρια αξιολόγησης. Η Επιτροπή και η Τουρκία συνεχίζουν τον διάλογο για την εξεύρεση λύσεων, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών και διαδικαστικών αλλαγών που απαιτούνται για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί.

Εξάλλου, η Επιτροπή συνέχισε να επιταχύνει τη χορήγηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχοντας ήδη χορηγήσει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το διάστημα 2016-2017.

Το ποσό για το οποίο έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυξήθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης, οι οποίες ανέρχονται τώρα σε 677 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ