Κόσμος

Σε κρίση η σχέση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ μετά το χθεσινό Eurogroup

Σε μια νέα περίοδο περνάει η σχέση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, μετά το χθεσινό Eurogroup, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο, όπου θα λάβει μείωση χρέους 45 δισ. ευρώ, όμως ταυτόχρονα θα υποχρεωθεί να υποκύψει στις ορέξεις του Ταμείου για νέα μείωση συντάξεων και κατάργηση του αφορολόγητου, καθώς οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα αρκετά χρόνια.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να προτιμά έναν χαμηλότερο στόχο για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως του 1,5% αντί για το 3,5% του ΑΕΠ που επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε χθες τον στόχο του 3,5% για έναν αριθμό ετών, ο οποίος, όπως ξεκαθάρισε στέλεχος του ΔΝΤ, θα αποφασισθεί αφού συμφωνηθούν με τους πιστωτές τα περαιτέρω μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει για να το καταφέρει αυτό. Αυτά τα μέτρα είναι η περικοπή συντάξεων και η κατάργηση του αφορολόγητου, τουλάχιστον για την ώρα, ενώ θα επεκταθεί ο κόφτης...

Το ΔΝΤ καλωσόρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είναι επαρκή. Ουσιαστικά το Ταμείο ζητάει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, να προσδιοριστούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να υπάρξει χώρος για την ανάπτυξη. Βέβαια το ΔΝΤ δεν κουρεύει τα δάνεια που το ίδιο έδωσε στην Ελλάδα, αλλά τα λεφτά των Ευρωπαίων.

Το Ταμείο επιμένει οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να μην ξεπερνούν το 1,5%, εκτιμώντας ότι οποιοσδήποτε υψηλότερος στόχος είναι μη ρεαλιστικός.

«Δεν μπορεί να κατηγορούμαστε ότι θέλουμε λιτότητα. Εμείς να ζητάμε στόχο που δεν απαιτεί λιτότητα, άλλοι να συμφωνούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν λιτότητα και τελικά να βρισκόμαστε διαρκώς εμείς στο στόχαστρο» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως για όσο λιγότερα χρόνια διατηρηθούν τα υψηλά πλεονάσματα, τόσο μικρότερο θα είναι το κακό για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς το ποσοστό του 3,5% απαιτεί μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Παράλληλα, κάλεσε την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν τα μέτρα που θα λάβουν, εφόσον συμφωνήσουν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 3,5%, μετά το 2018.

Έτσι λοιπόν το Ταμείο θα επιστρέψει με τους θεσμούς στην Ελλάδα για τον καθορισμό με την ελληνική κυβέρνηση των μέτρων που θα το ικανοποιήσουν.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος αν Ελληνες και Ευρωπαίοι επιμείνουν στο 3,5%».

Για τη μείωση του χρέους, το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζονται και άλλα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, «η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της όσα μέτρα και να πάρει, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι χρειάζεται επίσης περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι είναι σε τροχιά σύγκρουσης μετά τη απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέουςαλλά να μεταθέσει πλήρως τη συζήτηση για βαθύτερες παρεμβάσεις για τα μετά το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.

Σε μια ένδειξη των διαφωνιών για το πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα. Η φράση αυτή έλεγε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...