Κόσμος

Οι Ανήλικοι του ISIS Επιστρέφουν και Απειλούν τα Βαλκάνια …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα πολέμων πάντα αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους, σε όσους συμμετέχουν στις συγκρούσεις και διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τις περαιτέρω συμπεριφορές των ανθρώπων για πολλά χρόνια μετά ή και για πάντα. Πόσο περισσότερο όταν οι μαχητές είναι μικρά παιδιά, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ISIS. Αποτελεί τεράστιο ερώτημα όταν τελικά αυτοί οι υπάνθρωποι του ISIS ηττηθούν, κάτι που φαντάζει τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν βέβαιο, ποια θα είναι η συμπεριφορά αυτών των παιδιών όταν θα επιστρέψουν στις όποιες πατρίδες τους … Αν επικεντρωθούμε λοιπόν στα Βαλκάνια, που μας αφορά περισσότερο, βλέπουμε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών προέρχεται από εδώ και η επιστροφή τους αποτελεί μια δυναμική μελλοντική απειλή, με την οποία αν δεν ασχοληθούν κάποιοι σοβαρά θα αποτελέσει πηγή νέων συγκρούσεων και τρομοκρατικών ενεργειών. Αν κρίνουμε δε και από τον βαθμό της πλύσης εγκεφάλου που έχουν υποστεί, των σκληρών καταστάσεων που ζήσανε αλλά και των αδυναμιών των Βαλκανικών χωρών από τις οποίες προέρχονται, να τους διαχειριστούν, σίγουρα μόνο η ΕΕ θα μπορούσε και επιβάλλεται να αναλάβει σημαντική δράση για αυτούς τους μικρούς εν δυνάμει τζιχαντιστές …

Έτσι, περισσότερα από 80 παιδιά, μόνο από τη Βοσνία, βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και συνιστούν μια "ωρολογιακή βόμβα" που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο της ασφάλειας της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όταν επιστρέψουν, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μαχητών από τα δυτικά Βαλκάνια που πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με άλλους μαχητές από το Κόσοβο, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Έρευνα της  Atlantic Initiative που εδρεύει στο Σαράγεβο, διαπιστώνει ότι υπάρχει αριθμός ενηλίκων ανδρών που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά και  52 γυναίκες και 80 παιδιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες και με ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αγόρια ηλικίας 13-14 ετών πέρασαν από στρατιωτική εκπαίδευση και κατόπιν στάλθηκαν σε μάχιμες μονάδες. Τουλάχιστον ένας ανήλικος έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις, σημειώνεται στη μελέτη αυτή. Για το θέμα  ο Βλάντο Αζίνοβιτς, ένας από τους συγγραφείς του κειμένου αναφέρει ότι, "Βλέπουμε μια εντελώς νέα γενιά παιδιών που μεγαλώνουν στο πεδίο της μάχης ή κοντά σ' αυτό", "Είναι σαν ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα στην οποία θα καταλήξουν".

Θεωρούμε ότι οι επιστρέφοντες τζιχαντιστές αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική απειλή για την περιφερειακή αλλά και παγκόσμια ασφάλεια εφόσον αγνοηθούν. Το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει βεβαίως, είναι ότι όλοι αυτοί δεν είναι άγνωστοι και οι αρχές τους γνωρίζουν. Ασφαλώς όσοι είναι ενήλικοι θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες αυστηρών νόμων για συμμετοχή τους σε αυτή  την εγκληματική οργάνωση του ISIS και όσες  χώρες δεν έχουν τέτοια νομοθετική πρόβλεψη πρέπει άμεσα να το κάνουν. Όσο για τους ανήλικους θα απαιτηθούν σημαντικά προγράμματα, για να απεγκλωβιστούν αυτά τα παιδιά από την πλάνη στην οποία βρίσκονται, με τα αποτελέσματα να φαίνονται εξαιρετικά αμφίβολα. Είναι όμως επιβεβλημένη ανάγκη να προσπαθήσει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα να προστατέψει τόσο τα παιδιά όσο και τις κοινωνίες από μελλοντικές τρομοκρατικές απειλές.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ