Κόσμος

Η Αυστρία διοργανώνει συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια, με ελληνική συμμετοχή.

Η οργάνωση του δεύτερου συνεδρίου στη Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια, σχετικά με την κρίση των προσφύγων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών,  αυτή τη φορά  σε αντίθεση με το πρώτο, τον περασμένο Φεβρουάριο, θα έχει και την συμμετοχή της Ελλάδας, τονίζει σχετικό δημοσίευμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Wolfgang Sobotka, η Διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι «η Βαλκανική Διαδρομή θα παραμείνει  κλειστή».

Πριν από αυτήν την διάσκεψη  θα πραγματοποιηθεί  η συνάντηση των επικεφαλείς των δυνάμεων συνοριοφυλάκων που είχε  προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, στην οποία έχουν προσκληθεί τόσο  χώρες των Δυτικών και Ανατολικών Βαλκανίων, καθώς και η Αυστρία, η Ελλάδα και η Γερμανία, ενώ στις  30 Ιουνίου θα υλοποιηθεί η  συνάντηση στην Βιέννη των αρχηγών Αστυνομίας των χωρών αυτών.

Στην αμφιλεγόμενη συνέντευξη  του Αυστριακού ΥΠΕΞ  τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία, λόγω του  εξω-θεσμικού χαρακτήρα της  είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ,  ανακοίνωσε το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλα τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων τριών μηνών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει τότε ότι ήταν απαράδεκτο εκ μέρους της Αυστρίας, μιας χώρας με μακρά ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συγκαλέσει ένα «παρα-συνέδριο» για το θέμα των προσφύγων, χωρίς τη συμμετοχή των χωρών που είναι άμεσα ενδιαφερόμενα, παρατηρώντας ότι «κατά γενική ομολογία το πρόβλημα των προσφύγων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως εκείνων που επηρεάζονται άμεσα».

Σε μια ιδιαίτερα αυστηρή κριτική  για αυτή τη συμπεριφορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τώρα και στο εξής, από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως και εμείς με υπευθυνότητα συμπεριφερόμαστε  σε μια κρίση η οποία έχει επιβαρύνει  μια μικρή χώρα με ένα βάρος μεγαλύτερο από ό, τι μπορεί να σηκώσει».

Πρόσφατα, μόλις την περασμένη Κυριακή, σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει το «αυστραλιανό μοντέλο» για το θέμα των προσφύγων και τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούσα σε  στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές .

Αντιδρώντας έντονα, ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε ότι οι προτάσεις Kurtz  "αντιπροσωπεύουν  για μας την  κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε τη Λέσβο  να γίνει ένα  δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα".

Σύμφωνα με το δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί , που θέλει να  μετατρέψει την Λέσβο και την Ελλάδα σε μια αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυνέπεια».

Δεν εμπεριέχουν καμία ασυνέπεια οι δηλώσεις του αυστριακού ΥΠΕΞ , διότι αυτό έπραττε διαχρονικά η χώρα του στην Ελλάδα από την εποχή του περιβόητου Μέτερνιχ , έως τον  πρώτο και   δεύτερο  παγκόσμιο  πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ