Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, προχώρησε σε μια από τις πλέον ευθύβολες παρεμβάσεις στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναδεικνύοντας με αιχμηρό λόγο χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Με έντονο ύφος και λόγο χωρίς περιστροφές, η κυρία Κλάπα μίλησε για μικρή, αλλά υπαρκτή μερίδα δικαστών που λειτουργούν με «συντεχνιακή αντίληψη», βάζοντας μπροστά τα δικά τους συμφέροντα και αποστασιοποιούμενοι από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Στήριξη στον ανακριτή για τα Τέμπη
Αναφερόμενη στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, σημείωσε ότι ο ανακριτής που τη χειρίζεται «εργάζεται υπό συνθήκες θεσμικής απαξίωσης και στοχοποίησης», αλλά παρόλα αυτά επιδεικνύει «ψυχραιμία και υποδειγματική επιμέλεια». Επικαλέστηκε τις πανευρωπαϊκά ισχυρές εγγυήσεις ανεξαρτησίας των Ελλήνων δικαστών, υπενθυμίζοντας ότι το έργο τους καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους.
«Η ανεξαρτησία δεν σημαίνει ανεξέλεγκτοι»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των δικαστών της Ρόδου που χειρίστηκαν το κύκλωμα Πολεοδομίας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποσαφήνισε ότι δεν ζήτησε την πειθαρχική τους δίωξη, καθώς δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Αντιθέτως, ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης από τα αρμόδια όργανα, τονίζοντας: «Ναι, οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι, αλλά όχι ανεξέλεγκτοι».
Επιφυλάξεις για πλήρη "αυτοδιοίκηση" – Θετική στη μεταρρύθμιση Φλωρίδη
Η κυρία Κλάπα στήριξε τη νομοθετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, για τη μερική αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Χαρακτήρισε «σημαντική θεσμική καινοτομία» τη δυνατότητα προεπιλογής από τις ολομέλειες των δικαστηρίων, προειδοποιώντας όμως ότι η πρόταση για πλήρη αυτοεκλογή ηγεσιών αποκλειστικά από τους δικαστές ενέχει κινδύνους εσωστρέφειας και έλλειψης λογοδοσίας.