Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με φορέα υλοποίησης τη ΔΥΠΑ και συνολικού προϋπολογισμού ύψους 152 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να διεξάγει ,ένα διπλά επιδοτούμενο πρόγραμμα, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας σε θέσεις υψηλής ζήτησης, 10.000 ανέργων.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, στην πρόσκληση η οποία δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 2/12, οι επιχειρήσεις θα καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω του gov.gr. Εκεί οι επιχειρήσεις επιλέγουν το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και προσδιορίζουν τις θέσεις, τις ειδικότητες και τα απαιτούμενα προσόντα.
Στη συνέχεια, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις, αξιολογώντας την αίτηση υπαγωγής εντός 10 εργάσιμων ημερών και υποδεικνύει στις επιχειρήσεις υποψηφίους σύμφωνα με τα προσόντα της θέσης, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής/ χρηματοδότησης. Έπειτα, η επιχείρηση προεπιλέγει μεταξύ των υποψηφίων εντός 10 εργάσιμων ημερών και η ΔΥΠΑ ενημερώνει τον άνεργο τον οποία προεπιλέγει η επιχείρηση με κάθε πρόσφορο μέσο εντός 3 ημερών.
Επιπλέον, ο προεπιλεγμένος υποψήφιος συμπληρώνει ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, επιλέγει και παρακολουθεί πρόγραμμα κατάρτισης της επιλογής του (υπάλληλων γραφείου ή πωλητών) και κατόπιν συμμετέχει σε εξετάσεις πιστοποίησης. Μετά την πιστοποίησή του, η επιχείρηση προχωρά στην πρόσληψη.
Όπως σημειώνει το υπουργείο, το πρόγραμμα, προβλέπει αφενός αμειβόμενη αναβάθμιση δεξιοτήτων και πιστοποίηση μέσω προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και αφετέρου την πρόσληψη των ωφελούμενων που ολοκληρώνουν την κατάρτιση σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο, από επιχειρήσεις οι οποίες θα επιχορηγούνται για την κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που στοχεύει στην εργασιακή και κοινωνική επανένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), δηλαδή μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι.
Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δυο φάσεις:
– Στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και την κατάρτιση μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), καθώς και την υποχρεωτική πιστοποίηση τους. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα διαρκεί 80 ώρες και θα αφορά σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως υπάλληλοι γραφείου και πωλητές. Το ύψος της επιδότησης της κατάρτισης (εκπαιδευτικό επίδομα) για το σύνολο των 80 ωρών ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ.
– Στην πρόσληψη των ωφελούμενων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κατάρτισης και λαμβάνουν πιστοποίηση, για 12 μήνες, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω της επιχορήγησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.