Κοινωνία

Παπαδόπουλος: «Έρχεται φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»

«Ο σεισμός στην Τουρκία έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε δημιουργηθεί το 2023», είπε μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη, σχετικά με τη σεισμολογική συνέχεια των δονήσεων στην περιοχή.

«Επιστήμονες προέβλεπαν ότι προς τα εκεί θα μπορούσε να υπάρξει νεότερη ισχυρή δόνηση, διότι ήταν τμήμα του μεγάλου ρήγματος με τους δύο πολύ μεγάλους σεισμούς», πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» για μεγαλύτερο σεισμό

«Υπάρχει πιθανότητα για ακόμα μεγαλύτερο σεισμό αλλά και μικρότερους μετασεισμούς. Ο εξάρης ο χθεσινός είναι μετασεισμός εκείνων των δύο μεγάλων σεισμών», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ακόμα πως η μετασεισμική ακολουθία αρκετά ισχυρών σεισμών μπορεί να κρατήσει ακόμα και χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αποκλείονται σεισμοί ισχύος 6 ρίχτερ.

Θα μπει σε σεισμική έξαρση η Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο καθηγητής εξανέμισε εύλογους φόβους, σχετικά με το αν το ρήγμα της Τουρκίας θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ελλάδα.

«Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη, ο σεισμός δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο», δήλωσε.

Έβαλε ωστόσο και μία υποδιαστολή, εξηγώντας πως «το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι αυτόχθονες σεισμοί, που έχουν την εστία τους εδώ. Προχθές σημειώσαμε μία τριετία κατά την οποία δεν είχαμε ισχυρό σεισμό στη χώρα μας».

«Τώρα περνάμε μία περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης. Δεν μπορεί κανείς να πει πού και πότε θα είναι οι επόμενοι ισχυροί σεισμοί, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι η προετοιμασία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: ΗΠΑ και Γαλλία διχοτομούν τον Λίβανο για το σχέδιο Μεγάλο Ισραήλ ετοιμάζοντας ακρωτηριασμό και στην Τουρκία

Αλλάζουν τα σύνορα στην Μέση Ανατολή και αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι-Θα δράσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για...