Κοινωνία

Παύλος Μπακογιάννης: 35 χρόνια από τη δολοφονία του - Ντόρα Μπακογιάννη: «Σαν να ήταν χθες»

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός από τη δολοφονική επίθεση της 17 Νοέμβρη. Η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ανήρτησε μία φωτογραφία του στο Facebook.

Η ίδια συνόδευσε τη φωτογραφία με το εξής σχόλιο: «35 χρόνια… Σαν να ήταν χθες».

Το χρονικό της δολοφονίας από τη 17 Νοέμβρη

Πολιτικός με όραμα και αντιστασιακό παρελθόν, ο Παύλος Μπακογιάννης μετά την πτώση της χούντας εργάστηκε σκληρά για την εθνική συμφιλίωση, την πολιτική συναίνεση και την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Ηπιων τόνων και από τις πιο ενωτικές φωνές στον πολιτικό στίβο υπήρξε εισηγητής του νομοσχεδίου για την απάλειψη των συνεπειών του Εμφυλίου, ώστε η χώρα να περάσει μπροστά, χωρίς διχαστικούς λόγους.

Σαν σήμερα, το πρωί (07:58) της 26ης Σεπτεμβρίου του 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γαμπρός του προέδρου του κόμματος, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17Ν».

Η δολοφονία του -η πρώτη και μοναδική Ελληνα πολιτικού από τη «17Ν»- προκάλεσε την οργή της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, «σημάδεψε» το πολιτικό σύστημα σε μια περίοδο που το κλίμα ήταν ιδιαίτερα «τοξικό», καθώς στη δημόσια σφαίρα βρισκόταν η έναρξη της διαδικασίας παραπομπής πολιτικών για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Ο Παύλος Μπακογιάννης εκτελείται εν ψυχρώ από τρεις ενόπλους (το 2003 για τη δολοφονία καταδικάστηκαν οι Δ. ΚουφοντίναςΗρ. ΚωστάρηςΑλ. ΓιωτόπουλοςΣ. ΞηρόςΒ. Τζωρτζάτος) στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Εκεί βρισκόταν μόνος του (είχε πει στον αστυνομικό συνοδό του να μείνει στο σπίτι του για να ξεκουραστεί), καθώς το προηγούμενο βράδυ είχε συναντηθεί με στελέχη του Συνασπισμού στα γραφεία του εν λόγω κόμματος.

Οι εκτελεστές του, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν μεταμφιεσμένοι, εμφανίστηκαν μπροστά του και τον πυροβόλησαν, ένα από τα όπλα ήταν το περίφημο 45άρι «σφραγίδα» της οργάνωσης, που είχε χρησιμοποιηθεί, επίσης, σε άλλες έξι δολοφονίες.

Αμέσως μετά εξαφανίστηκαν, με την Αστυνομία να εξαπολύει κυνηγητό για τον εντοπισμό τους. «Ακουσα τις πιστολιές και σκέφτηκα: Φάγανε τον Παύλο», δήλωσε τότε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες. «Οι δράστες έφυγαν κανονικά, σαν να κουβέντιαζαν εμπορικές υποθέσεις καθώς προχωρούσαν».

Ο Παύλος Μπακογιάννης μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» και λίγη ώρα μετά κατέληξε.

Παύλος Μπακογιάννης: Προκήρυξη

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «17Ν» με μια δωδεκασέλιδη προκήρυξη με τίτλο «Αρχισε η κάθαρση».

Μεταξύ άλλων, οι τρομοκράτες ανέφεραν: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός εξαπάτησαν και εξαπατούν χυδαία τον λαό, αφού οδηγούν με τη στάση τους στην παραγραφή των εγκλημάτων, χωρίς να κρατάνε τα προσχήματα», ενώ κατονόμαζαν, ως συνυπεύθυνους (μαζί με τον Μπακογιάννη) του σκανδάλου Κοσκωτά, τους Παπανδρέου, ΚουτσόγιωργαΠέτσο, Ρουμελιώτη και Χαλικιά.

Ο άδικος χαμός του Μπακογιάννη συγκλόνισε το ελληνικό Κοινοβούλιο. Συναισθηματικά φορτισμένος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τα έδρανα της Βουλής σε μια ιστορική ομιλία, είπε: «Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία. Και αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτήν την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Σε ό,τι με αφορά, εγώ μία ευχή έχω να εκφράσω. Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτόν τον τόπο».

Στόχος των δολοφόνων ήταν «να μπει ένα εμπόδιο στο νέο ξεκίνημα που έγινε στη χώρα μας στις 2 Ιουλίου», σημείωσε στον επικήδειό του στη Μητρόπολη Αθηνών ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας, Τζαννής Τζανετάκης.

Εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον καθεδρικό ναό των Αθηνών για να αποχαιρετήσουν τον Ευρυτάνα βουλευτή. Η ταφή του έγινε στο Καρπενήσι, με πλήθος κόσμου να καταδικάζει με συνθήματα τη δράση των τρομοκρατών. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αγαπούσε την πατρίδα του, την Ευρυτανία. Μάλιστα, είχε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το πρώτο του βιβλίο είχε τίτλο: «Η Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες» (Αθήνα, 1960).

Οι σπουδές, ο αντιδικτατορικός αγώνας και ο γάμος με την Ντόρα

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1935 στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας.

Αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, ενώ έλαβε πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών από τα Πανεπιστήμια Μονάχου, Τίμπινγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz).

Στην πορεία του διακρίνεται και ο αγώνας του ενάντια στη δικτατορία. Από τη θέση του διευθυντή του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την «Deutsche Welle» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς κατά της χούντας.

Στο Μόναχο γνώρισε την Ντόρα Μητσοτάκη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, την οποία παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα.

Στην Ελλάδα επέστρεψε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974. Εργάσθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» και το 1982 ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» έως τον Φεβρουάριο του 1985. Επί τέσσερα χρόνια (Νοέμβριος του 1985 έως και Σεπτέμβριος του 1989) διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κων/νου Μητσοτάκη. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής Περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η κυβέρνηση Τζαννετάκη, στον σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Οι ποινές

Πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του, το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, στην είσοδο του πολιτικού του γραφείου, στην οδό Ομήρου. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως ηθικό αυτουργό και «ενορχηστρωτή» της δολοφονίας, ενώ η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε, επίσης, στον Δημήτρη Κουφοντίνα και στον Ηρακλή Κωστάρη, ως φυσικούς αυτουργούς. Ως απλοί συνεργοί καταδικάστηκαν οι Σάββας Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.

Από τους πέντε καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, στη φυλακή παραμένουν οι τέσσερις – όλοι τους, ωστόσο, ετοιμάζουν αίτηση αποφυλάκισης, έχοντας συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια κράτησης που απαιτεί ο νόμος. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος εκτίει ποινή 17 φορών ισόβιας κάθειρξης, ως ο αρχηγός της οργάνωσης και ηθικός αυτουργός όλων των δολοφονιών που πραγματοποίησε η «17 Νοέμβρη», εκτός από αυτές που είχαν παραγραφεί.

» Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει ποινή εντεκάκις ισόβιας κάθειρξης και έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα, αρχικά με το ζήτημα των αδειών που είχε λάβει από τις φυλακές και πιο πρόσφατα με την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποίησε, ζητώντας να μεταχθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, αντί για τον Δομοκό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...